Yilki paarden het symbool van Karaman

4
1581

Karaman is een bekende plaats voor Nederlanders, vaak zonder dat men het zelf weet. Toen de migratie van Turkse arbeiders op gang kwam, was een van de paatsten waar deze migranten vandaan kwamen Karaman. Maar het symbool waar de meeste toeristen op af komen zijn paarden, niet de werkkrachten.

Ten tijde van de industrialisatie van de landbouw op het Turkse platteland bleken veel paarden niet meer nodig in de sector. Voor deze industrialisering lieten de eigenaren de paarden vaak in de winter de bergen in gaan om daar te overleven, als de lente dan weer aanbrak dan gingen de eigenaren hun paarden weer halen om op het land te laten werken.

Omdat de paarden nu zelf overleven in kuddes, voeren de lokale overheden nog wel bij rond perioden met sneeuwval of als er een tekort is aan water in de zomer. De edele dieren zijn vooral te vinden rond de gedoofde vulkaan in Karadag. Een bezoek van zowel Turkse als internationale toeristen is niet compleet  zonder een uitstapje naar de paarden.

4 REACTIES

  1. Karadag heeft naast dit nog een grote historie. Ik kom uit een dorpje op de zuidelijke bergrand vandaan. Daar gaan vandaag de dag nog verhalen rond dat er veel goud begraven ligt. Begin vorige eeuw hebben buitenlandse onderzoekers veel buitgemaakt. Er is nu helaas een graafverbod en toezicht hierop door Jandarma 🙂 Karadag is een dode vulkaan en ligt hoog op de kaart vergeleken met andere gebergte. Daarom heeft TRT er nog altijd een zendmast. Als je er vandaan kijkt krijg je een prachtig beeld en overzicht. De welbekende Toki zou er ‘klimmend’ bouwen maar dat gong helaas niet door. Particulieren zien het gebied steeds vaker als ideaal gebied voor hun vakantiehuis. Et is er heerlijk rustig omdat idd veel inwoners uit de nabijgelgen dorpen in europa leeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!