Op zoek naar uitdaging (Suna Floret)

0
Op zoek naar uitdaging (Suna Floret)
Op zoek naar uitdaging (Suna Floret)

Suna Floret komt uit Rotterdam en woonde tijdelijk in Istanbul. Tijdens haar verblijf in de Turkse metropool spreekt ze met andere Nederlanders die naar Istanbul zijn verhuisd. Deze week professioneel volleyballer Jeroen Trommel: “Ik heb nog geen heimwee naar Nederland”.

Jeroen Trommel (29) maakte in 2005 de stap naar het buitenland voor zijn sportcarrière. Nadat hij drie jaar in Frankrijk had gespeeld, heeft hij na onderhandelingen met meerdere teams gekozen voor IBB Sport Istanbul en vestigde hij zich samen met zijn vrouw in Istanbul.

Twijfels

“Ik heb er een paar maanden over moeten nadenken voordat ik voor Istanbul koos. De grootste reden van mijn twijfel was dat ik niet zeker was of de Turkse competitie van een goed niveau zou zijn en ik kende de club ook nauwelijks. Financieel gezien was IBB Sport de beste keuze en de stad zelf trok mij gewoon”.

Omgang

“Ik kamp nog altijd met een taalbarrière. Het contact met de Turken in mijn team is dan ook minimaal. Daarnaast moest ik ook wennen aan de Turkse sportcultuur. Ze gaan confrontaties liever uit de weg waardoor er vaak niks wordt opgelost. Dat is funest voor de evolutie van de sport. Wat ik ook nog niet kan begrijpen is de hiërarchie. Als iemand ouder is dan jij, dan behandel je hem met respect en ga je geen discussies aan. Na afloop van een wedstrijd houdt de coach altijd een monoloog en zegt hij wat er in zijn ogen goed en fout ging. Dit moet door de spelers dan ook als waarheid worden aangenomen. Zeg je wel wat, dan volgen er sancties in de vorm van een geldboete of iets dergelijks.”

Verwachtingen

“Ik verwachtte een oude stad zonder Europese kenmerken met oude gebouwen, kleine straten, onveilig, veel mensen op straat en chaos in het verkeer. Het verkeer is inderdaad een chaos, maar Istanbul is een prachtige stad en in veel opzichten modern met Europese kenmerken. De historische bezienswaardigheden zijn soms adembenemend en ik voel me nooit onveilig. De stad heeft geen Derde Wereld-karakter zoals ik vooraf dacht. Ik vond de gebeden die je vijf keer per dag hoort in het begin best eng, maar nu hoor ik het niet eens meer. Ik heb nog geen heimwee naar Nederland, dus voorlopig geniet ik nog van Istanbul”.

Ook gepubliceerd op: MTNL

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.