Nederlandse film over Istanbul als hippe cultuurstad

0
1045
Nederlandse film over Istanbul als hippe cultuurstad
Nederlandse film over Istanbul als hippe cultuurstad

Ece Vahapoğlu glundert. De Turkse schrijfster kijkt in de nachtclub Reina naar de film waarin zij de hoofdrol speelt. Niet als actrice, maar wel als gastvrouw.

Ze had de tijd van haar leven met de film crew uit Nederland die een promotiefilm maakte  over Istanbul. “Zo professioneel, en altijd zo ongelofelijk stipt op tijd!”, zegt ze met bewondering in haar stem.

We zien haar in een helikopter, die haar over de stad voert en een fantastische bird’s eye view geeft over de uitgestrekte metropool. Op een prachtig zeiljacht mag ze aan het stuur staan bij een tocht over de Bosporus. Ze wordt verwend in een traditioneel Turks badhuis (hamam) met massage en een scrub-sessie. Shoppen in het shopping paradijs Istanbul doet ze vol overgave. In wijken als Nisantasi hebben de straten de ene na de andere exclusieve modezaak. We zien haar genieten van de wijn en het eten in een van de vele nieuwe restaurants met gerechten uit de Turkse en de internationale cuisine. En natuurlijk danst ze in de nachtclub Reina, die nu optreedt als gastheer voor de premiere van de 20 minuten durende promotiefilm over Istanbul.

De boodschap is duidelijk: als toerist en als inwoner van deze stad kun je dag en nacht genieten van de kwaliteit van het leven. Van de mediterrane cultuur van onthaasten, van lang tafelen met vrienden in theetuinen en op terrasjes. Van de historische erfenis van drie wereldrijken: het Romeinse, Byzantijnse en Osmaanse. Genieten van de gastvrijheid en de vriendelijkheid van de Turken. En vervelen is er niet bij: er is zoveel te doen en te zien.

Ook Martie Daens, een van de researchers en producers van de film, is zichtbaar trots op het eindproduct. Samen met een collega heeft ze hier drie maanden aan gewerkt. En het resulaat mag er zijn. City Film uit Nederland zet hiermee Istanbul op de kaart als een hippe en dynamische cultuurstad. De meeste toeristen hebben na hun eerste bezoek vrijwel altijd dezelfde reactie: we komen zeker nog een keer terug!

De film is binnenkort te zien op cityfilm.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!