Nederlanders helpen vrijwillig mee om Dalyan schoon te houden

13
1638

Voor veel Nederlanders die zich in Turkije vestigen is het vaak even wennen. Het oer-Hollandse spreekwoord, “je eigen straatje schoon vegen” is een gebruik dat in Turkije nog niet erg veel bekendheid heeft. Hier komt in de gemeente Dalyan nu mede door de inbreng van twee Nederlanders verandering in. Hoewel huizen en tuinen prachtig en met veel aandacht onderhouden worden is er een probleem met de verantwoordelijkheid nemen voor bouwafval en zwerfvuil tussen huizen, op straat, in de kanaaltjes en op de rivier.

Op initiatief van 23e jarige Sabine Weikert en hun gezamenlijke zeeschildpaddenvrienden Penny en Phil Smith, gingen Co en Maria Jonker op 15 november 2012 voor het eerst op stap om deze rommel in de rivier, op de oevers en in de rietlanden op te ruimen.

Wat begon als een experiment dat in 4 uur tijd 28 jumbozakken synthetisch afval opleverde, is inmiddels een wekelijkse onderneming die door sommige Dalyanlı met bewondering wordt gevolgd en door anderen bekritiseerd. Gesponsord door plaatselijke booteigenaar Özay Akdoğan die gratis boot, diesel en kapitein beschikbaar stelt, maakt een groeiende groep vrijwilligers één dag in de week tijd vrij om te voorkomen dat het afval via de rivier de zee en stranden van Dalyan bereikt.

De groep trok al snel de aandacht van de lokale en nationale pers. Naar aanleiding van een videoreportage op Hürriyet Web TV en krantenartikelen in o.a. Hürriyet, Milliyet en Haber Türk, werden de “River Bums” benaderd door vuilniszakkenfabrikant Korozo. De firma had haar logo op de zakken herkend en bood aan om de groep een jaar lang te sponsoren met biologisch afbreekbare vuilniszakken. Een reklamebedrijf in Ortaca leverde vervolgens een spandoek, waardoor de vuilnisboot een dankbaar foto-object voor de eerste toeristen is geworden.

Tot nog toe is de poetsploeg 18 maal uitgevaren en zijn er ruim 330 jumbozakken afval ingezameld. Nu de actie ook de aandacht van de Turkse media heeft getrokken is het de hoop dat meer mensen zich om het milieu gaan bekommeren en dat er meer initiatieven ontstaan om gezamenlijk zwerfafval op te gaan ruimen.

Volg het wel en wee van de River Bums op Facebook pagina Dalyanlı.

13 REACTIES

 1. Goed initiatief. Dalyan is een mooie plaats, vlakbij het antieke Kaunos en een mooi krekenlandschap, dat doorloopt tot een strand waar schildpadden eieren leggen. Het is belangrijk dat de stad en het gebied rondom niet vervuilen. Vooral plasticafval zorgt soms voor een zichtbaar vervuilingsprobleem in Turkije; waarschijnlijk door de snelle opmars van dit vrij nieuwe materiaal. De wegen worden soms omzoomd door weggegooide plastic waterflesjes, al zijn er de laatste tijd steeds meer initiatieven om plasticafval in te zamelen. Batterijen zijn andere sluipmoordenaars in de natuur, al heb ik ze in Turkije nog niet buiten weggeworpen gezien; wel in Indonesië, waar er een keer een weg bij een fabriek mee verhard was.Vind het wel apart dat veel Turken Nederland schoon houden en dat Nederlanders zich nu voor een schoon Turkije inspannen.

 2. @ Jeroen Meefout: sinds afgelopen donderdag hebben we een 62-jarige vrijwilligster, geboren en getogen in Dalyan maar het grootste deel van het jaar woonachtig in Nederland. Ik heb zelden iemand fanatieker zien schoonmaken. Onze hoop is nu dus gevestigd op:turk: remigranten. In veel Middellandse Zeelanden is een wegwerpcultuur; vroeger betrof het organisch afval, nu veelal synthetisch. Door gebrek aan voorlichting realiseren zich velen niet dat het afval hooguit uiteen valt, maar niet vergaat. De overheid zou campagnes moeten starten in de media en net name de schooljeugd moeten doordingen dat alles zijn prijs kent …

 3. Goed initiatief, maar als de gemeente niet het goede voorbeeld geeft, komt er niks van terecht.
  Hier in Anamur, wordt op bescheiden wijze het vuil gescheiden opgehaald. Maar dan,
  alles wordt in een dal van de bergen gemieterd en weg is het goede voornemen.

  Ik houd van het land en zijn inwoners, wil hier sterven, maar deze praktijken steken me iedere keer weer tegen de borst.

  Ook bij mij in de straat, vanaf de voordeur is het 80 meter tot aan het strand, maar er ligt zover als je kijkt, als je de weg oversteekt, alleen maar bouwafval.

  Heeft een voordeel voor de Turk die zijn vrouw bedriegt, op ooghoogte zie je dan niet vanaf de weg dat ze met een “Natasya” liggen te wippen.
  En ze komen met velen, laten dan ook hun “preservativ” nog eens lekker liggen.

  Mensen uit Ankara, uit de “gegoede kringen”,
  die op onze site een huis hebben, laten op het strand ook van alles achter, ondanks de vuilnisbakken. Als je er iets van zegt, ben je een bemoeial, het waait straks wel de zee in.

  Dus er gaat nog heel wat water door de Bosporus, voordat Turkije een proper land is geworden.

  En niet lachen, ondanks dat de gemeente het afval in de bergen mietert, kregen we gister wel een folder over wat te doen met je huisafval.
  Hoe hypocriet kan je zijn??.
  :turk: .

 4. @ Gurjan Akçay: :turk: seveseve! Hollanda’da is yoktur …
  Als dat mogelijk zou zijn graag! In Nederland is er geen werk voor ons 🙂

 5. Super Maria, prachtig initiatief, waar ik graag wat meer over wil weten. Ik ben correspondent in Istanbul. Stuur me svp een mailtje via contactformulier op mijn site.
  Bedankt en tot horens.
  Groet,
  Marc

 6. Goed initiatief het is eeuwig zonde om de rivier te laten vervuilen.
  Dalyan is zo mooi, al dat ontsierende vuil hoort daar niet.

  Ga zo door ik hoop zelf ook een keer te kunnen helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!