login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]

Koerdische trots in Diyarbakir

post thumbnail

Door Justus Knoppers. Justus is student aan de school voor Journalistiek in Utrecht en als onderdeel van de redactie buitenland is hij in december naar Turkije gegaan om journalistieke producten te maken (foto’s, filmpjes, artikelen etc.) Een van de dingen die Justus heeft gemaakt, is een fotoreportage inclusief tekst over Diyarbakir en omgeving. Met deze fotoreportage wil hij laten zien dat Turkije meer is dan alleen Istanbul en de kustplaatsen waar meer westerlingen zijn dan Turken.

Turkije, het land wordt steeds populairder bij de Nederlandse en west-Europese toerist. Met z’n allen bakken deze toeristen tegelijkertijd op het strand van Antalya of bezoeken ze de authentieke grote bazaar in Istanbul. Maar door de komst van de toeristen is de authenticiteit steeds verder te zoeken. Als je het echte Turkije wilt leren kennen moet je landinwaarts gaan. Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije is zo’n onontdekte plek. Het is de onofficiële hoofdstad van de Koerden. De plek waar Koerden trots hun tradities uitdragen. Mannen lopen er rond in wijde pofbroeken met het kruis op de knieën en vrouwen roddelen op straat in het Koerdisch.

Op straat rennen de kinderen joelend rond. De moeder zit op de veranda voor haar huis en is druk aan het bellen. Op de bazaar hangen de stukken vlees aan haken en liggen bergen felgekleurde kruiden in de bakken. In het park zit een groepje mannen op lage krukjes, ze praten enthousiast en roeren net zo enthousiast met een lepel door hun kopje thee.

1. Diyarbakir ligt gelegen op een 650 meter hoge rots aan de rivier de Tigris en wordt omringd door een kilometerslange stadsmuur die stamt uit de Romeinse tijd. Na de Chinese muur is dit de grootste stadsmuur ter wereld. Naast de Romeinen heeft het gebied vele andere heersers gekend. Syrische christenen, Babyloniërs, Alexander de Grote, Perzen, Byzantijnen, Arabieren, Koerden en nu de Turken hebben allen hun stempel gedrukt op dit gebied. En daar is nog veel van te zien. In de kleine straatjes van het centrum staan eeuwenoude Syrisch-orthodoxe kerken naast Arabische panden en Turkse moskeeën. Het hele centrum omringd door de imposante stadsmuur. Armeense kerken herinneren aan de tijd toen er in Diyarbakir nog een grote groep Armeniërs woonde.

Diyarbakir

2. Thee is natuurlijk ontzettend Turks, dus ook in Diyarbakir kom je theeverkopers tegen. Deze man loopt rond op de bazaar van Diyarbakir en verkoopt thee in plastic bekertjes.

Thee Diyarbakir

3. Het eten van Diyarbakir is in Turkije een begrip. Als je aan Turkse mensen vertelt dat je naar Diyarbakir gaat, verzekeren ze je dat je zult aankomen. De Turkse kebab komt oorspronkelijk uit deze regio, en is hier nog steeds een specialiteit. Het best drink je bij kebab een zoutzurig opschuimend yoghurtdrankje dat je overal kan kopen. Dat Turken houden van zoetigheid is bekend, maar in Diyarbakir gaan ze daar nog een stapje overheen. Een lokale lekkernij is gegrilde kaas dat zwemt in de mierzoete honing.

Eten Diyarbarkir Turkije

4. Net buiten het oude centrum ligt een straat vol met restaurantjes en cafés. Tegen vijven komen de mannen van hun werk en gaan door naar het café om een waterpijp te roken en thee te drinken. Volgens de inwoners van Diyarbakir komt de waterpijp oorspronkelijk uit deze regio. Bewezen is het niet, maar vast staat wel dat er veel gerookt wordt. Naast veel thee wordt er ook mierzoete opgewarmde sinaasappelsap gedronken. En natuurlijk wordt er tijdens het roken backgammon gespeeld.

Nargile Roken Diyarbarkir Turkije

5. Zo’n honderd kilomters vanaf Diyarbakir ligt het pittoreske stadje Mardin. Hoog gelegen op een rots kijkt dit eeuwenoude stadje uit op de uitgestrekte velden van noordelijk Syrië. Mardin, bekend om zijn mooie architectuur, trekt bezoekers uit heel Turkije. Hoogtepunten zijn een klooster van bijna 1600 jaar oud en de vele moskeeën en kerken. Doordat de stad op een steile helling is gebouwd, heb je vanaf bovenaf een prachtig uitzicht op de vele minaretten.

Mardin Klooster uitzicht

6. Een zeepverkoper in Mardin. Mardin staat bekend om zijn goede zeep. Daarnaast staat Mardin ook bekend om zijn zoete nootjes en andere zoetigheden.

Zeepverkoper Mardin Turkije

Er zijn 12 reacties

Hava Bağdere Özer

Turkse trots zou je bedoelen!

Ali Akpinar

Justus begrijpt het niet zeker ,turkse provincie diyarbakir is geen hoofdstad van een niet bestande land .
Koerdistan heeft nooit bestaan en zal ook nooit bestand in het land van de turken

Osman Goktekin

Koerden zijn een deel van Turkse bevolking. Dus ik ben trots dat Koerden ook trots zijn op onze steden.

Yusuf

Diyarbakir is een turkse stad…
maar het is wel zo dat de koerden hun eigen bestaan leiden in Diyarbakir omdat de meerderheid van die bevolking koerds zijn ;)

Tamer Dinc

het is een goeie reportagemaker, die justus, alleen.. net als alle nederlandse reportages over turkije is het naast het laten zien van cultuur en rijkdommen, errrg belangrijk om een zekere ondertoon te leggen aan het feit dat het republiek turkije bestaat uit meerdere culturen, meestal suggereert dat de mening dat er nog steeds mensen worden onderdrukt ofzo.. EN de wereld weet al 700 jaar dat onze broekskruizen op de knieën hangen en dat de markten iets kleurrijks en mystiek herbergen, dat we houden van thee en dat de vrouwen zoals overal elders op de wereld graag kakelen.. het enige wat ik nog niet wist, was dat t uitzicht schitterend is. Koerdistan was inderdaad in de tijd van de sultans een provincie, maar dat was iran, irak syrie en egypte ook, net zoals nederland deel was van spanje, duitsland en frankrijk. en ook in de tijd van de sultans is er heel veel geprobeerd om aan ons uit te leggen dat we anders zijn, ondanks t feit dat afkomst bijna nooit aan de orde komt in turkije, onder de bevolking zelf. er is bijvoorbeeld ook in het noorden bij de zwarte-zeebevolking geprobeert aan te kaarten dat ze eigenlijk een ander soort zijn dan turken, maar daar hadden die laz-gasten weinig boodschap aan. turkije was, is en blijft een zeer goed voorbeeld van een SUCCESVOLLE multiculturele samenleving. en daar kunnen ze in europa nog heel veel van leren, sowieso hoe je in t algemeen het volk hoort te behandelen. in europa hebben ze sinds de komst van de euro de (financiele) slavernij weer ingevoerd, maar dat ging zo geleidelijk aan, dat de ketting eerst niet eens werd gevoeld.

Eliseo

Weer dat overdreven nationalistische gevoel drijft omhoog bij sommige mensen hier. Niemand die in twijfel trekt dat Diyarbakir in Turkije ligt. Mogen de Koerden daar, 95% van de bevolking, niet trots zijn op
hun Diyarbakir? De stad van de vele beschavingen. De stad waar de zon voor het eersy opkomt. Justus heeft zn best gedaan en bedoelt het goed. Maak er geen onnodige politieke discussie van!

selim demir

Diarbakir an alle andere zuidoostse steden zijn even ver en even kort voor iedereen die samen in vrede willen leven. Dus hoef niet hoeft niet to overdrijven en Om het evenement te maken.

İk leef sinds 1986 hier in Turkije, en 99% van deze bevolking is niet tevreden met die politikers die op hun naam vertegenwordigen in de Turkse parlement.

het discriminatie bestaat in oze concet niet.

Vooral de West europeanen zouden vermogen om te begrijpen.

Groetjes aan iedereen.
+++

TurkmenDiyar

Ik ben zelf Turkmeens oorspronkelijk afkomstig uit Diyarbakir en woonachtig in izmir als wij op vakantie gaan naar Turkije,dus diyarbakir is Turkmeense alevistiche stad ,Turkmeense Alevieten in Diyarbakir
worden geassimleerd door koerdische berg bewoners die later zijn komen wonen .En het ergste is dat Turkse staat ons Turksmeense alevieten in de steek gelaten :shutup: ..

Mijn prachtige Turkmeense stad Diyarbakir :turk:
ja diyarbakir is Turkmeense stad koerden zijn later komen wonen

Mening

Als Turkijke toendertijd gewoon deed wat men beloofde dan was Koerdistan een feit geweest. Deze arme mensen zijn in een situatie terecht gekomen waarin hun koerdistan werd beloofd als zij turkije zouden helpen maar na de oorlog is deze nooit gegeven aan de koerden. Ik heb helemaal niks geen turkse roots of dergelijke maar ik vind dat heel veel Turken wel makkelijk praten, veel mensen weten echter dat Turkije fout zit en ze hun belofte gewoon na moeten komen. Diyarbakir is zeer mooi met mooie architectuur en oudheden en ik hoop dat de situatie van het oostelijke gedeelte opgelost kan worden en deze ook economisch er beter voor komen te staan, want op dit moment word het daar erg onderdrukt door de regering. Een schande!

Turcoman

Zoals TurkmenDiyar ook al aangaf, Diyarbakir is een Turkmeense stad, zie alleen al de historische architectuur van de Ak Koyunlu en Seltjuks uit de 14e en 15e eeuw. Er is geen geen enkel historisch monument, schrift of overlevering, dat verwijst naar koerden in Diyarbakir. Het feit dat de koerden er op een gegeven moment de meerderheid van de bevolking zijn gaan uitmaken, door de trek van het platteland naar de stad, maakt van deze stad geen koerdische stad !

ilker

Eliseo-> Justus heeft vastwel zijn best gedaan om er een mooi artikel van te maken, maar er zit toch wel een grote fout in zijn tekst. Daar had hij/zij wel iets beter over na kunnen denken, voor je een tekst eruit gooit zonder erbij na te denken. Diyarbakir is een trots van Turkije.

Mening-> Dream on.. Geen 1 vierkante meter zal worden weggegeven van Turkije aan een welk soort volk dan ook. Zoek dat stuk grond maar elders op de wereld.

ilker

Hele mooie site overigens. Deze site is waarschijnlijk niet bedoeld voor politieke discussies, en dat is ook beter :D

Plaats Reactie

:zonnen: :yeeeh: :worship: :wop: :wink: :uncheer: :twosome: :turk: :tooth: :tongue: :smash: :shutup: :roll: :oops: :oo: :ned: :mrgreen: :loller: :lolflag: :lol: :lekker: :hup: :huh: :heet: :evil: :eten: :emo: :duivel: :cry: :clown: :cheer: :bwuh: :biertje: :P :D :?: :-| :-? :) :( :!: 8-O 8)