Home Verslagen Kaptan June stichting start petitie tegen het voeren van zeeschildpadden

Kaptan June stichting start petitie tegen het voeren van zeeschildpadden

4
380

Veel nietsvermoedende toeristen lijkt het geweldig: een zeeschildpadden-excursie in de monding van de Dalyanrivier bij Turtle Beach.

De meesten weten vooraf niet dat Dalyan’s trots “Caretta caretta” zich normaal gesproken niet laat zien. Dat “succes” door kapiteins gegarandeerd wordt, komt uitsluitend omdat deze prachtige zeeschildpad gelokt wordt met (de beschermde) Blauwe Krab. De Dikkopschildpad lust er wel pap van. Wat is makkelijker dan in de delta op vaste tijdstippen een smakelijke snack aangereikt te krijgen?

Helaas is er ook een kostenplaatje:

  • Veel dikkopschildpadden migreren niet meer
  • Ze fourageren niet meer
  • Sommige schildpadden raken ernstig gewond door de vislijnen die vaak bij het voeren gebruikt worden of door een schroef van een toerboot.

Sinds kort is er een probleem bijgekomen. Een aantal mannelijke caretta’s associeert alles wat in het water beweegt in de nabijheid van mensen als snelle hap. Een paar toeristen hebben dat deze zomer met pijnlijke wonden moeten bekopen. En dus zijn de dieren afgevoerd naar het schildpaddenrevalidatiecentrum, niet omdat ze letsel opgelopen hebben maar omdat ze letsel hebben toegebracht! Dat is uiteraard verschrikkelijk voor de mensen die het betreft, maar het was ook voorspelbaar. De dieren zijn opgefokt door de drukte om hen heen, de voerpraktijken en hun hoge testerongehalte in de paartijd. Hun gezichtsvermogen is verschrikkelijk slecht en zij happen dus ook niet bewust omdat het mensen betreft.

Bang dat toeristen weg zullen blijven vanwege de “gevaarlijke” caretta’s, heeft de gemeente Dalyan een dringend beroep gedaan op de bootcoöperatie om de praktijken te staken, maar ja, zoals zo vaak blijft een echte verordening, controle, handhaving en beboeting uit, en dus blijft alles zoals het was.

De Kaptan June stichting is daarom, met steun van een aantal gelijkgestemden, een petitie gestart. De petitie is in Dalyan zelf lijfelijk te ondertekenen, maar is sinds kort ook online voor sympathisanten op afstand die de petitie willen steunen. Voel je sympathie voor deze zaak, teken dan de petitie. De Dalyan schildpadden zullen je er dankbaar voor zijn.

4 REACTIES

  1. Recentelijk is er door de goeverneur van Mugla een verordening uitgevaardigd die het voeren verbiedt. De Turtle Tours (waarbij de schildpadden altijd gelokt worden met krab/kip) zijn daarmee voortaan illegaal. Helaas ontbreekt toezicht en gaat de praktijk door als vanouds. De petitie is dus nog steeds van belang om de soort te beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.