Home Verslagen Internationale bekendheid van schuimende ayran

Internationale bekendheid van schuimende ayran

4
1470
Ayran Turkse Yoghurtdrank
Ayran Turkse Yoghurtdrank

Het beroemde yoghurtdrankje uit het district Susurluk in Balıkesir, Susurluk ayran, krijgt veel belangstelling van zowel buitenlandse toeristen als Turken. Tijdens de zomer worden er duizenden glazen van geconsumeerd bij restaurantjes langs de snelweg Izmir-Istanbul.

Susurluk ayran (een drank gemaakt met yoghurt en water), is uniek voor Susurluk in de noordwestelijke provincie Balıkesir. Sinds het jaar 1950 is de dorstlessende drank niet alleen in Turkije maar ook in het buitenland bekend en geliefd, vanwege de romige schuim en smaak. De ayran is zo lekker omdat het gemaakt wordt van natuurlijke yoghurt.

De omgeving van Balıkesir, die een belangrijke plaats inneemt in de landbouw en veeteelt, is een van Turkije’s topgebieden qua melkproductie. Susurluk heeft een aanzienlijk aandeel in de veehouderij, met bijna 30.000 koeien, 10.000 geiten en meer dan 30.000 schapen.

Susurluk ayran, verschilt van andere ayran merken dankzij een aantal unieke eigenschappen. De drank wordt langs de snelweg Izmir-Istanbul verkocht door tientallen voorzieningen, winkels en benzinestations. Het werd voor het eerst geproduceerd en verkocht in de jaren 1950 door “ayran verkoper Şükrü”. Daarna werd de ayran al gauw op grote schaal gedronken dankzij voorbijgangers op de snelweg die voor uitstekende mond-tot-mond reclame zorgden.

Susurluk ayran wordt inmiddels in grote delen van het land geproduceerd en gedronken, maar men zegt dat de echte Susurluk smaak alleen kan worden geproefd daar waar het is ontstaan,​​in Susurluk-Balıkesir zelf.

4 REACTIES

  1. mischien grieken zullen patent krijgen voor dit ayran. zoals van onze baklava en turkse koffe. haa haa

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in