Home Uitgelicht Hagia Sophia schittert weer

Hagia Sophia schittert weer

14
385

Door Marc Guillet: Een bezoek aan Istanbul is niet compleet zonder een bezoek aan de prachtige Hagia Sophia (Aya Sofya in het Turks). Vooral de enorme ruimte en de gigantische koepel spreken tot de verbeelding.

Voor mij is dit gebouw het achtste wereldwonder. Het wordt terecht beschouwd als de belichaming van de Byzantijnse bouwkunst en het heeft zeker de geschiedenis van de architectuur veranderd. Het werd het voorbeeld en de inspiratiebron voor de bouw van alle grote Osmaanse moskeeën.

De Oosters-Orthodoxe Kerk van de Heilige Wijsheid – gebouwd door de Romeinse keizer Justinianus (527-565) – bleef bijna duizend jaar de grootste kathedraal ter wereld, tot de kathedraal van Sevilla werd voltooid in 1520.
In 1453 werd het de mooiste moskee nadat sultan Mehmet II de christelijke hoofdstad Constantinopel had veroverd en de kerk in een moskee omdoopte. Mustafa Kemal Atatürk, de eerste Turkse president en stichter van de Republiek Turkije, besloot in 1935 om van de moskee een museum te maken. Een slimme zet, want sindsdien is het gebouw een goudmijn voor de Turkse schatkist door de vele miljoenen die elk jaar door de toeristen worden betaald.
Het interieur van de Hagia Sophia was bedoeld als een afspiegeling van het hemelse paradijs. Helaas werd het zicht daarop de afgelopen 17 jaar geblokkeerd door de enorme steigers die tot de 56 meter hoge koepel reikten.

Het goede nieuws is dat de steigers eindelijk zijn afgebroken en ook al het andere materiaal voor de restauratie is verdwenen. Het herstel van de koepel is voltooid. De acht 19e eeuwse doeken – gemaakt van hout en leer – met de namen van Allah, de profeet Mohammed en de eerste vier kaliefen zijn eveneens opgeknapt. Net als de enorme kroonluchters en gebrandschilderde ramen. Bovendien is het gezicht van een van de vier serafijnen ontmaskerd. Het ging talloze jaren schuil onder een ster die over het gelaat was geschilderd.
Ik was stomverbaasd toen ik de Hagia Sophia voor de eerste keer na het verwijderen van de steigers weer bezocht. Mijn adem stokte. De ruimte is fantastisch.

Ik bezocht de eeuwenoude kerk op een maandag – wanneer het gebouw voor toeristen gesloten is – samen met andere journalisten. We kregen een prive rondleiding van de hoofdconservator. Ik bleef bewust achter toen iedereen naar buiten ging. Het gaf me een enorme kick om helemaal alleen in deze fantastische ruimte te zijn; in dit imposante gebouw waar keizers en sultans knielden en zich zoveel historie heeft afgespeeld.

De bijna 1500 jaar oude kerk schittert weer, nu een belangrijk deel van zijn oude glorie is hersteld. Geniet van dit absolute hoogtepunt van een stedentrip naar Istanbul.

14 REACTIES

  1. Ik was van 5 – 11 augustus in Istanbul en ik ben, hoewel ik al 3 x eerder de Aya Sofia had bezocht, opnieuw gaan kijken toen ik hoorde dat de restauratie klaar is en de steigers weg. Het was inderdaad heel mooi, nu de rest van het schilderwerk nog… Ik begreep de kroonluchters in de vorm van degene zoals je ze ook aantreft in een moskee niet helemaal. Was dat authentiek of ingegeven door de huidige islam. Hoe dan ook, het was heel mooi geworden..Jammer dat ik hierbij geen foto kwijt kan…

  2. Aya sofya ,boynu bukuk ve oksuz ve yetim 470 sene bir fiil ezan sesleri susmus ,eyy sanli ecdadim eyy koca FATIH,cag acip cag kapatan muzaffer ordularin kumandani kalkta bir bak ,eyy nurlu aksemsettin eyy ulu batli hasan ,aya sofya yeniden kuffarin ordularinca istila olmus ama yakindir vadedilen gunler hakkin..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.