login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]

Emine helpt Turkse zwerfhonden

post thumbnail

Drie honden heeft ze al liefdevol in huis genomen, maar nog is het de Driebergse Emine Gönen (40) niet genoeg. Op allerlei manieren tracht ze het leed van zwerfdieren in haar geboorteland te verlichten. Naast haar drukke kantoorbaan is de Turkse dierenliefhebster actief voor de Stichting ActieZwerfhonden die door middel van sterilisatie- en educatiecampagnes poogt de levensomstandigheden van zwerfdieren in Turkije te verbeteren.

Door: Katka Kolmas

Toen ze vijf jaar geleden op zoek was naar een vriendje voor haar jack russell Bennie, stuitte ze op het internet op een pup die eigenwijs in de lens keek. Het bleek een Spaanse asielhond te zijn die via een stichting naar Nederland was gehaald. Op het forum voor buitenlandse honden ontdekte ze dat er meer stichtingen zijn die zich het lot van honden in het buitenland aantrekken en kwam zo bij ActieZwerfhonden terecht die honden in Turkije helpt. Met haar Turkse achtergrond wist ze heel goed hoe in Turkije met dieren wordt omgegaan en besloot ze zich bij die stichting aan te sluiten.

,,De stichting ActieZwerfhonden is een stevige stichting. Als oplossing voor de zwerfhondenproblematiek volgen ze de ‘neuter and release’-filosofie. Dat houdt in dat zwerfdieren worden gesteriliseerd en weer teruggezet op de plek waar ze gevonden zijn”, vertelt Emine. ,,Zodra we genoeg geld bij elkaar hebben, vertrekt een medisch team van twee artsen, een assistent en een hondenvanger naar een bepaald gebied in Turkije. Daar worden de zwerfhonden gevangen, gesteriliseerd en na een aantal dagen verzorging weer vrijgelaten. Tegelijk bezoekt het team scholen om voorlichting te geven over hoe je met dieren moet omgaan. Wij betalen de kosten van deze campagnes, zoals voer en medicijnen, de artsen werken bijna gratis.”

Emine ondersteunt behalve de stichting ook particulieren die in Turkije op de een of andere manier zwerfdieren helpen. Dat doet ze met geld uit de verkoop van tweedehands boeken, een handel die ze speciaal voor dat doel heeft opgezet. Ook zamelt ze allerlei dierenspullen in die dankzij een contact bij Corendon gratis naar Turkije worden gevlogen, en heeft ze op diverse plaatsen in Driebergen collectebussen voor de stichting neergezet. ,,Onze hulp is hard nodig in Turkije”, legt ze uit. ,,De dierenwetgeving daar verschilt niet veel van de Europese, maar handhaving is net een stap te ver. Van overheidswege heeft het dierenbeleid geen prioriteit en geen aandacht. Lokale overheden schromen niet om zich als het zo uitkomt door vergiftiging van zwerfdieren te ontdoen.”

Emine geeft niet alleen geld, ze steekt ook zelf de handen uit de mouwen. Tweemaal per jaar helpt ze in een asiel in Turkije. ,,Heerlijk om met de dieren bezig te zijn. Het is hard werken daar, asielen hebben weinig geld en dus ook weinig verzorgers. De honden in het asiel krijgen bescherming en voldoende voer, maar er is geen tijd voor een aai over de kop. Dat merk je goed als je daar werkt, de honden smeken bijna om een beetje aandacht. Het is heel dankbaar werk.”

Van haar laatste ‘werkvakantie’ in september heeft ze Simon meegenomen, een tweejarige reu met slechts 3 poten. Voor hem zoekt ze nog een lief baasje. Ook is ze op zoek naar tweedehands boeken, rommelmarktspullen, en dierenspullen zoals manden, benches, voer en medicijnen. Vrijwilligers die het leuk vinden om haar te helpen bij het verzamelen en opslaan van goederen, vervoer en verkoop zijn hard nodig. Ook mensen die het leuk vinden om eens vrijwilligerswerk te doen in Turkije zijn welkom.

Belangstellenden kunnen voor meer info mailen naar turksehonden@gmail.com.

Tags bij dit bericht:

Er zijn 25 reacties

Ann van Krinkelen

Ik heb nog boeken die weg mogen.

Daniëla Kousbroek

Geweldig werk wat Emine doet. Ik werk zelf als vrijwilliger voor een kattenopvang in de buurt van Armutalan/Marmaris. De gemeente daar ziet gelukkig het belang van een actief zwerfdierenbeleid. En je merkt, langzaam maar zeker, dat het aantal dieren op straat minder wordt. Ook de houding van de mensen t.o.v. van dieren veranderd. Ik wens Emine veel succes met haar werk voor de dieren!

Tülin Heinsius

sluit mij helemaal aan bij Danïelle, keep up the good spirits!!

Conny

Ja ook ik sluit me aan bij Danielle, goed werk Eminee, ook ik wens je heel veel succes.

Ingrid Otterspoor

ik zelf zit in anamur e zou graag helpen

emine

Dank lieve mensen.
Ik zoek iemand die in januari van Istanbul naar Nederland vliegt en mijn nieuwe huisgenoot mee wil nemen, een kat die ik geadopteerd heb. Mochten jullie iemand weten die dat zou willen doen, dan hoor ik het heel graag.

Emine Gönen

dank voor de lieve berichten :) Ik zoek nog iemand die in december/januari van Istanbul naar Amsterdam vliegt en vluchtbegeleider wil zijn voor een kat. Heb een katje geadopteerd, die eerst op straat leefde maar omdat hij aangereden is door een auto en nu een poot niet kan gebruiken, kan hij niet meer terug naar de straat. In september is hij ingeënt en 3 maanden later, ongeveer januari dus, mag hij binnenkort hierheen komen.

Conny

Emine, helaas zit ik zelf in Antalya en weet niemand in Istanbul die naar NL gaat. Hoop dat iemand je kan helpen. toi toi toi!!!!!

evelien

Goed werk, Emine! Hier in Cappadocie waar ik woon helaas ook veel zwerfdierenleed.Vang regelmatig honden en ezels op maar een structurele verandering zit er nog niet in. Hoewel ik moet zeggen dat in sommige plaatsen de houding t.o.v. dieren inmiddels wel verbeterd is. Succes met je werk!

Ann van Krinkelen

Ik zal eens informeren, een vriendin van mij woont bij Izmir maar vliegt regelmatig over Istanboel.

Mehmet Yavri

Twede helft van januari ga ik wel naar Amsterdam van uit Istanbul. Ik weet niet hoet werk om een vluchtbegeleider te zijn maar als u nog niemand er voor heeft , ik zou t kunnen zijn. ik hoor t graag van u.

chantal

Super goed werk , kom zelf elk jaar in turkije en doneer altijd geld! vind het super goed dat er mensen zijn die dit doen !!
ik wens je heel veel succes !!
p.s conny heet u toevallig kruit van u achternaam ?

Wat ontzettend goed wat u doet! Veel succes verder.

emine

Dank :) En goed nieuws, dmv van dit artikel is Simon (de driepoot) geadopteerd door een lieve familie.

Goed nieuws Emine! We hopen op meer goede berichten :D

Özcan

Er gaan letterlijk miljoenen mensen dood van de honger en door (neo-)imperialistische oorlogen, maar sommige mensen denken liever aan dieren voordat ze aan mensen denken. Natuurlijk moet aan dieren en ook aan de natuur gedacht worden, maar het is wel een rare wereld.

emine

Özcan, en sommige mensen denken de wereld te verbeteren door het bekritiseren van andermans goed werk, in plaats van zelf de handen uit de mouwen te steken…

sanya

Hoi Emine,,
ik wil graag helpen in asiels in turkije.. ‘had je een bericht gestuurd maar niks gehoord misschien overheen gekeken of iets anders ..
bij deze hoop ik dat je dit bericht lees .. ik wil graag vrijwilligers werk doen.

bibi

Hoi emine!
Ik woon zelf in Kusadasi en zie ook veel zwerfhonden ook poezen maar daar ben ik allergisch voor:P Ik zou als het kan ook graag vrijwilligerswerk doen:)

marion de bruin

hoi emine , zelf ben ik net terug uit alanya , en zou heel graag iets aan de zwerfhonden daar willen doen , zou jij me kunnen helpen hoe en wat ?
en zelf zou ik dolgraag vrijwilligerswerk willen doen .
mvg m de bruin
:turk:

emine

Hoi Manon,

wil je mij mailen? turksehonden@gmail.com

groet,
emine

Laura

Beste Emine,

Aller eerst wil ik je zeggen dat ik veel bewondering heb voor het werk wat je doet! Ik ben zelf 2 weken geleden naar Bodrum geweest waar ik gedurende mijn vakantie de zorg voor een straathond op mij heb genomen.

Nu heb ik al met verschillende instanties en organisaties gemaild hoe en wat ik moet doen om een adoptie proces in werking te stellen. Helaas kom ik er zelf niet echt wijs uit en wil ik jou eigenlijk vragen voor hulp. Ik ben bereid om op korte termijn terug te reizen naar Turkije om haar daar in quarantaine te laten plaatsen.

Ik hoor graag van je!
Met vriendelijke groet, Laura van Lent.

emine

Hoi Laura,

wil je mij alsjeblieft je e-mail of facebookprofiel geven; dan kunnen we over de mail verder praten. Misschien kan ik je wel helpen.

groet,
emine

Laura

Hoi Emine,
Mijn mailadres: Laura12021997@gmail.com
Mijn Facebook account: Laura van Lent.

Ik hoop snel van je te horen!!

Groet, Laura van Lent.

danielle

Met wie kan ik contact opnemen voor informtaie over vrijwillgerswerk in turkije

Plaats Reactie

Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of Abonneer jezelf op deze discussie zonder te reageren.

:zonnen: :yeeeh: :worship: :wop: :wink: :uncheer: :twosome: :turk: :tooth: :tongue: :smash: :shutup: :roll: :oops: :oo: :ned: :mrgreen: :loller: :lolflag: :lol: :lekker: :hup: :huh: :heet: :evil: :eten: :emo: :duivel: :cry: :clown: :cheer: :bwuh: :biertje: :P :D :?: :-| :-? :) :( :!: 8-O 8)