Home Verslagen Didim (door Klaus Jurgens)

Didim (door Klaus Jurgens)

5
1994
Didim Altinkum Strand Plaji
Didim Altinkum Strand Plaji

Didim, door Klaus Jurgens – Didim en haar beroemde Altınkum (Gouden zand) buurt zijn een perfect voorbeeld van hoe een voormalige ietwat afgelegen cluster van dorpen en gehuchten in het prachtige zuiden van de Turkse Egeïsche kust, er in de loop der de tijd met succes in geslaagd is om zich te transformeren tot een toonaangevend internationaal vakantieoord, compleet met jachthaven, zonder ooit zijn charme te hebben verloren.

Velen, net als ik (part-time “Didimian”) hebben het genoegen gehad om de ontwikkeling van het gebied nauwlettend te volgen gedurende een flink aantal jaren. De meeste zijn het er over eens dat het toerisme en de daarmee verband houdende opbrengsten niet alleen hebben geleid tot een duurzaam toeristische hotspot, maar ook hebben geholpen om de stad leefbaarder te maken. Denk aan nieuwe wegen waar eerst stoffige paden waren. Denk aan de sterk verbeterde mogelijkheden tot shoppen. Heb respect voor een nog altijd toenemend aantal van hoge kwaliteit chef-koks in top restaurants.

De stranden van Didim zijn zandstranden, waarvan er nu zes met een blauwe vlag pronken.

Didimians zijn hardwerkende, vriendelijke mensen die open staan voor de wereld. Het gebied heeft een ambitieuze jonge Turkse generatie, die zeer goed is opgeleid, omdat de lokale openbare scholen van een hoge standaard zijn.

Didim is eenvoudig te bereiken. Het is dicht gelegen bij twee internationale luchthavens: Bodrum wordt beschouwd als de “home luchthaven,” op iets minder dan 100 kilometer afstand, terwijl de luchthaven van Izmir (150 kilometer in de tegenovergestelde richting) het hele jaar door in een betere aansluiting voorziet. Hetzij rechtstreeks hetzij via Istanbul. Didim kan worden bereikt per huurauto, trein (via Izmir) en via directe busverbindingen uit vele delen van Turkije waaronder Ankara, Antalya of Samsun en natuurlijk Istanbul.

De kust

De stranden van Didim zijn zandstranden, waarvan er momenteel zes met een blauwe vlag pronken. Een geweldige manier om van de kustlijn te genieten is het ondernemen van een ontspannen boottocht. Veel tours stoppen bij maximaal vijf baaien, waarvan sommige alleen toegankelijk zijn via zee.

Yesilkent

Didim spreekt de logische beredenering, dat massatoerisme en de rustige boomrijke woonwijken niet vreedzaam naast elkaar zouden kunnen leven, tegen. Ik stel voor dat je aan boord stapt van een minibus richting Yesilkent en uitstapt bij de laatste halte, Venosa Hotel. Draai je om en ga een van de mooiste delen van Didim tegemoet. Villa’s in overvloed, goed onderhouden tuinen, auto’s die alleen zijn toegestaan ​​om te parkeren in aangewezen gebieden, en een van de mooiste stranden van de hele regio (Gaye 2) is net om de hoek.

Geschiedenis kan leuk zijn

Ja, inderdaad, ik stel voor om een dag luieren aan het zwembad of zwemmen in de zee te combineren met het nemen van kijkje bij de Didyma Apollo tempel, een must-see. Bezoekers kunnen hier wandelen temidden van eeuwenoude zuilen en zo architectonische vaardigheden van onze voorvaderen waarderen. De weg naast de tempel is nu een voetgangersgebied geworden met uitzondering van de weinige dorpsbewoners die hun auto’s mogen gebruiken. Alle vrachtwagens en touringcars worden via elders geleid naar de tempel, maar er is wel een handige bushalte op een weg slechts een paar honderd meter afstand.

De stad

Om Didim ten volle te waarderen, kun je een wandeling maken door Yenihisar, het commerciële centrum voordat het voormalige stadje omsloeg naar een toeristen resort. Als dit je eerste reis naar Turkije is, dan kun je dit vergelijken met de gemiddelde Turkse hoofdstraat. In deze straat kun je veel winkelketens en shopjes vinden die je ook in Ankara of Izmir tegen komt, alleen dan kleinere versies (denk aan meubilair, specialiteitenwinkels, supermarkten, elektronica, banken et cetera). Maar ook, zul je een ouderwetse kleermakerij ontdekken, een restaurant waar de tijd stil staat, maar verbeteringen van de kwaliteit en apparatuur niet en een straatverkoper van mosselen tegen komen. Uiteindelijk zul je opmerken dat de meerderheid van Didim’s winkels nog steeds met trots gerund worden door lokale families, niet door multinationals.

5 REACTIES

  1. ik ben voor het eerst in Didim geweest deze zomer en ik heb genoten van de bbq daarna naar de zeulen wezen kijken in Didim,het is daar zo mooi.
    :turk:

  2. Leuk verhaal. Heb zelf sinds ’97 een huis dichtbij Mavisehir. Rustig stadje, niet zo toeristisch. Zou d’r nooit meer weg willen, eigenlijk ideaal om er blijvend te vestigen op je oude dag. Alleen de verblijfsvergunning is wel erg duur !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!