Beveiligingssector Turkije maakt explosieve groei door

4
803

ISTANBUL – Turkse parlementsleden lopen ermee op zak. Maar ook taxichauffeurs, bakkers, ambtenaren, journalisten, apothekers en boeren. Want behalve op hun mobieltje en sigaretten zijn Turkse mannen gek op vuurwapens.

Het is onderdeel van de macho cultuur. Het dragen van een vuurwapen verhoogt de mannelijkheid van de eigenaar, zo is de algemene mening van de bezitters. Circa 14 miljoen wapens zijn er in omloop. En dat aantal groeit explosief.

De Turkse wapenindustrie en buitenlandse producenten van kleine wapens doen goede zaken doordat de Turkse beveiligingssector de laatste jaren een enorme groei doormaakt. Volgens de brancheorganisatie van particuliere beveiligingsbedrijven bedraagt de groei per jaar bijna 25 procent en zou er een jaarlijkse omzet zijn van ruim 300 miljoen euro.

Talloze ondernemers begonnen een particulier beveiligingsbedrijf nadat in 2004 de wetgeving voor de sector werd geliberaliseerd. Sindsdien hebben 1.270 ondernemers een vergunning gekregen om bedrijven, particulieren en overheidsinstellingen van bewakers te voorzien. Anders dan in Nederland zijn de meeste van die beveiligers ook bewapend.

Inmiddels zijn er 169.000 beveiligers in Turkije werkzaam. Een groter aantal dan het aantal soldaten die de legers van 134 landen onder de wapenen hebben.

Is er sprake van een forse stijging van de criminaliteit of van het terrorisme, zo vragen sommigen zich af. Nee, dat is niet de achtergrond voor de enome groei in de particuliere beveiligingssector. Het aantal terroristische aanslagen is de laatste jaren afgenomen. En de gewelddadige criminaliteit in Turkije is redelijk stabiel.

Turken zijn geobsedeerd door veiligheid. Musea, bankkantoren, winkelcentra, hotels, scholen, universiteiten en overheidskantoren hebben allemaal bewakers in dienst. Het parlement in de hoofdstad Ankara wordt zelfs bewaakt door zwaarbewapende militairen. Steeds vaker omringen topmanagers van grote bedrijven, politici en celebrities zich met lijfwachten. Niet alleen veiligheid speelt een rol. Bodyguards werken ook statusverhogend.

Meer dan 700 instellingen verzorgen opleidingen voor beveiligers. Sinds 2004 hebben meer dan een miljoen kandidaten examen gedaan. Van hen hebben ruim 415.000 een certificaat gekregen dat hen de bevoegdheid geeft om in de particuliere beveiligingssector te werken. Bijna 47.000 bedrijven en instellingen hebben toestemming gekregen om gewapende bewakers in dienst te nemen.

Er zijn nog volop groeimogelijkheden voor de sector. De komende tijd wordt ook de bewaking van grote bruggen en waterkrachtcentrales uit handen genomen van de politie en overgedragen aan particuliere beveiligingsbedrijven.

Internationaal opererende buitenlandse beveiligingsbedrijven zien eveneens kansen in de dynamische groeimarkt die Turkije is. Twee van de grootste particuliere beveiligingsbedrijven in Turkije zijn inmiddels overgenomen door buitenlandse bedrijven.

4 REACTIES

  1. Ik vind het een logische stap. Nederland is niet te vergelijken met Turkije. Wij kennen hier geen aanslagen op overheidsgebouwen en overheidsmedewerkers (Fortuyn daargelaten uiteraard) Wat ik wil zeggen is dat wij geen PKK dreiging hebben. De Turken hebben dat wel. en je kan je moeilijk verdedigen tegen bewapende terrosisten door een politiek correct gesprek te voeren en te hopen dat je ze kunt ompraten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!