Alanya: een fijn tweede huis

15
Alanya: een fijn tweede huis
Alanya: een fijn tweede huis

Veel mensen dromen ervan; emigreren naar een ander (warm) oord en daar een nieuw leven opbouwen. Zoals een plaats als Alanya. Bij velen blijft het bij dromen in plaats van doen. Sommigen durven echter wel de stap te zetten, zoals Lena. Zij woont al ruim zeven jaar in Alanya. Tijdens een interview, in een restaurantje in Alanya, vertelt ze meer over haar leven hier en waarom ze destijds deze stap heeft genomen.

Lena: “ Zo’n acht jaar geleden was ik hier op vakantie en kwam ik mijn man tegen. Ik werd verliefd op hem. Helaas zat de vakantie er na een paar dagen weer op en moest ik weer terug naar Nederland. Na een periode van intensief telefonisch contact, besloot ik om terug te gaan en het met hem te proberen.” Die beslissing heeft goed uitgepakt, want inmiddels is Lena getrouwd en woont ze hier al ruim zeven jaar. “

Hoewel het voor velen een grote beslissing is om te emigreren, heeft Lena deze stap vrij makkelijk genomen.” Ik heb er niet te lang over nagedacht en het gewoon gedaan. Aangezien ik toen, als zeventienjarige, nog thuis woonde, was het voor mij makkelijk om de stap te nemen.“ Ze was bijna klaar met haar studie en had verder nog weinig vaste verplichtingen, zoals een baan. Lena: ” Het is ook niet zo moeilijk om naar een ander land te verhuizen. Als je de stap eenmaal hebt genomen, kost het wel enige moeite om te wennen aan je nieuwe woonomgeving. Althans, zo heb ik dat ervaren. “ Als je gaat emigreren, is je familie en vrienden achterlaten een van de moeilijkste dingen die er is. Ook Lena heeft dit ervaren:” Mijn familie en vrienden vonden het destijds wel moeilijk dat ik zo ver van hen verwijderd zou zijn, maar waren ook blij voor mij en wilden dat ik gelukkig werd. Tot nu toe is dat zeker gelukt. Ook al woont ze hier al ruim zeven jaar en heeft ze het ontzettend naar haar zin, toch mist ze Nederland soms wel eens. “ Buiten mijn familie en vrienden, vind ik het soms moeilijk dat ik toch een buitenlander blijf. Het is iets moeilijker om hier aansluiting te vinden. Soms merk ik gewoon dat ik geen Turkse ben en mis ik de vriendinnen die ik in Nederland had. Daarnaast mis ik natuurlijk de typische Hollandse lekkernijen, zoals stroopwafels en dropjes. “

Toen Lena net in Alanya woonde, liep ze vaak tegen (kleine) verschillen aan. “Ik denk niet echt dat er veel grote verschillen zijn met Nederland, het zijn meer een heleboel kleine dingen die hier anders gaan. Misschien is het grootste verschil nog wel dat de families hier veel closer met elkaar zijn, dan in Nederland. Zo zie ik de familie van mijn man erg vaak. Erg leuk, want ik heb een fijne schoonfamilie. “

In een toeristenstad als Alanya, kan je goed uit de voeten met Engels, Duits en soms ook Nederlands. Je zou denken dat Turks dus helemaal niet nodig is. Toch besloot Lena om de taal wel te leren. “ Voordat ik hier naar toe emigreerde, heb ik samen met mijn moeder een Turkse cursus gevolgd. Deze had ik geleend uit de bibliotheek. We hebben allebei een redelijke talenknobbel, dus dat ging best goed. Daarna heb ik het in de praktijk goed geleerd, door gewoon met mensen te praten. Oudere familieleden kunnen vaak alleen Turks spreken en om met hen te communiceren, moest ik de taal spreken. Dit werkte extra motiverend en was ook weer een extra steuntje in de rug.”

In Alanya zijn er veel buitenlanders die daar een tweede huis bezitten. Er zijn dan ook heel veel makelaarskantoren te vinden. Vooral in het centrum vind je er bijna elke honderd meter wel eentje. Ook Lena werkt bij zo’n makelaarskantoor. Ze vertelt: “ Hier werk ik zes dagen per week als makelaar. Het is een afwisselende baan, waarbij ik veel achter de computer kan doen, en dat ligt me het meest. Bijna alle banen hier zijn fulltime en zes dagen per week. Het is wel veel, maar daar ben ik inmiddels wel aan gewend.”

Gedurende de zeven jaar dat Lena nu in Turkije woont, heeft ze al heel wat bijzondere ervaringen opgedaan. Zo heeft de bekende Turkse gastvrijheid veel indruk op haar gemaakt, vertelt ze. “Samen met mijn man ben ik twee keer naar Istanbul geweest. Beide keren konden we bij de zus van zijn tante verblijven. De tweede keer waren zelfs mijn ouders erbij en zijn we weer met open armen ontvangen. Ik kijk met een warm gevoel terug op die dagen en hun geweldige gastvrijheid.”

Lena heeft het in Turkije dus erg naar haar zin. “ Het is een land met heel veel historie en bezienswaardigheden en dat interesseert mij wel. Alanya is een plaats waar altijd veel te doen is. Het heeft de gemakken van een grote stad, maar is toch iets kleinschaliger. Kortom, het is een mooi en fijn tweede thuis.”

15 REACTIES

 1. leuk om zo’n positief bericht te lezen over dat het jou goed is afgegaan om te emigreren , hopelijk gaat dat mij ook zo af als ik in 2011 (uiterlijk 2012) definitief bij mijn vriend ga vestigen in alanya :)

 2. Ik zou wel in alanya willen wonen maar dan niet tussen al die hollanders :D leuk als er een paar in de buurt wonen, maar niet een heel dorp aub 8)

 3. Hoi,
  Wat leuk om je verhaal te lezen. Zelf heb ik 2 jaar samen gewoond in Alanya. Door gebrek aan werk moest ik afgelopen juli weer terug. Dat valt niet mee.Nu kom ik 2 oktober weer voor 3 weken terug naar mijn grote liefde en heb ik eindelijk goed contact gevonden met een makelaar die iemand zoeken uit nederland. Ik kan er nu voor 1 week werken om eerst te kijken hoe het gaat. Na die week word er besloten of ik een vast baan kan krijgen en zullen zij een werk vergunning aanvragen. Ik hoop dat het gaat lukken want zonder werkvergunning kan en wil ik niet werken. Misschien heb jij wat tips voor mij.
  Gr Sandra

 4. Hai wat een leuk en boeiend verhaal…
  het is voor mij zeker een oppepper…
  ben namelijk ook van plan om naar alanya toe te emigreren..
  Het is alleen even dat ik nu met mn handen in mn haren zit….
  moet zoveel regelen..weet gewoon niet waar ik beginnen moet..
  qua werk en woning zoeken daar vooral.
  en wat ik hier moet opzeggen en opgeven..

  misschien hebben jullie wat tips?
  gr alicia

 5. Hoi Merian, leuk artikel is dit.
  Ik ben dit jaar zelf ook naar Alanya verhuist om te gaan samenwonen. Mijn ervaringen en verhalen kunnen jullie volgen via mijn blog: canimbenim.blog.com (wel in het engels)
  Verder ben ik pas een nieuwe site begonnen op facebook: Thuis in Alanya. Voor alle Nederlanders die in Alanya en omgeving wonen of zich er helemaal thuis voelen. Een site voor een door Nederlanders waar iedereen zijn ervaringen, contacten, berichten, foto’s en informatie met elkaar kan delen.

 6. Beste allemaal,

  Wat ontzettend leuk om deze verhalen te lezen! Ik ben ook van plan naar Turkije te gaan verhuizen omdat mijn grote liefde daar woont.
  Ik ben momenteel erg aan het nadenken over hoe het gaat als er iets mis zou zijn in NL. Hoe kan ik mijn man dan meenemen aangezien hij geen visum heeft op dat moment?
  Ik ben benieuwd hoe jullie daarover denken/doen.

  :turk:

  Gule Gule,
  Denyse.

 7. Merhaba,

  in 2002 voor het eerst Turkije ontdekt en in 2003 zei mijn vrouw: “ik zou hier best willen wonen”.
  Omdat zij nogal aan familie hecht eerst maar eens 3 maanden uitgeprobeerd, toen was Skype ons nog niet zo bekend als nu, maar desondanks was het een succes en zijn we naar een huisje gaan zoeken. Uiteindelijk in Konakli hebben we ons droomhuisje gevonden, althans dat hebben we ervan gemaakt want als klusser wilde ik er zelf nog veel aan kunnen doen. De omwonenden verklaarden mij voor gek want het Turkse uurloon ligt (in vergelijking met Europa) zo laag dat je er jezelf niet voor in het zweet hoeft te werken. Maar het geeft je toch een bevrediging wanneer er mooie dingen uit jouw handen komen. Intussen ben ik gepensioneerd en loopt de gezondheid wat terug waardoor je gaat twijfelen, wel of niet definitief, wel of niet verkopen. Nou ja we zien wel wat de toekomst brengt, in ieder geval vinden we het nog steeds geweldig :turk:

 8. Ik heb mijn vriend ook ontmoet in turkije. Zodra ik klaar ben met mijn studie ga ik naar turkije toe. Of hij komt naar maar toe.Turkije is echt een mooi land. Mijn vriend moet eerst het dienst in voor 15 maanden, daarna komt hij naar Nederland, en na mijn studie gaan we samen in Alanya wonen. Heb der al helemaal zin in.

 9. ook wij verblijven langere tijd in turkye .en zijn van plan om er voorgoed naar toe te emigren .ik zag dat ze stroop wafels miste nou die zijn er wel
  ze zijn te koop bij de bim.
  verder is er alles te koop bij de metro .
  die zich goed heeft aangepast aan de westerse mensen
  verder is het hier eindeloos goed en gezellig
  zelfs met de regentijd

 10. das een fijn bericht , ben zelf met me vriendin op vakantie in alanya geweest, in mijn ogen is werelds om daar te wonen en te werken.
  ben nu beetje aan het zoeken hoe ik daar ken wonen en werken. weet dat ik verblijfsvergunning nodig heb en werkvergunning als voor mezelf wat begin.
  hoeft niet perse , al ken ik daar een baan vinden en een woning voor ons 2 zou al mooi zijn .
  moet even weten waar je banen ken vinden ,en woning liefst tegen centrum aan das beste .
  hoor graag terug als iemand wat weet
  mvg wes

 11. Jeetje wat een leuke en positieve verhalen. Dit maakt mij alleen maar positiever en de drang om in Alanya te gaan wonen en werken alleen maar groter. Dank je wel. :D

 12. Hallo iedereen
  Nou Ik ging in 2013 voor de eerste keer naar Alanya.
  Ik lande op Antalya.
  Mijn gevoel onbegrijpelijk,Ik. Voelde me thuis komen.
  Na twee weken vakantie,moest Ik terug,ohh wat heb Ik gehuild!!
  Echt,heel veel.
  In nl aan gekomen ,werdt Ik ziek van heimwee
  Ben ook zes weken later terug gegaan.
  En Ja weer datzelfde gevoel.
  Ik wilde hier .wonen.
  Twee jaar ,heb Ik op en neer gevlogen,sinds maart dit jaar,heb Ik een heel leuk appartment kunnen huren.
  Ik heb mijn huur opgezegd in nl.,alles verkocht,behalve mijn inboedel.
  Die is naar Alanya gebracht.
  Nu ben Ik hier gelukkig,wel aileen.
  Ik heb blaaskanker,heb heel mijn gezin achter gelaten,ook mijn kleinkinderen.
  Spijt,NEE,Ik kan Ik mezelf zijn.
  Lieve gr.Adje :

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.