Home Turkije Dienstplicht

Dienstplicht

Turkse Defensie
Turkse Defensie

Elke man die de Turkse identiteit heeft moet voor zijn 39e levensjaar zijn dienstplicht in Turkije vervuld hebben. De normale duur hiervan is 15 maanden.

Uitstel

Het is mogelijk om uitstel aan te vragen tot de leeftijd van 39 jaar. Dit uitstel moet ondersteund worden door documenten van bijvoorbeeld een werkgever of van de universiteit waar de kandidaat een studie volgt. Inmiddels zijn veel universiteiten aangesloten bij registratie kantoren van defensie zodat het doorgeven niet meer nodig is. Dit wordt nu door de universiteiten zelf geregeld.

Desertie

Het schuldig worden bevonden voor het ontwijken van dienstplicht kan bestraft worden met een gevangenisstraf van 1 tot maximaal 3 jaar.

Dubbele nationaliteit

Turken in het buitenland met een dubbele nationaliteit hoeven maar eenmalig uitstel aan te vragen. Deze is dan tot het 39e levensjaar geldig. Uiteraard geldt wel dat hier ondersteunende documenten moeten worden getoond. Dit kan in het woonachtige land gedaan worden bij het Turkse consulaat.

Dienstplicht afkopen

Voorheen kon men de dienstplicht nog gedeeltelijk afkopen, zodat er maar een maand training (meestal in Burdur) overbleef. Deze regeling is echter eind 2011 opgeheven. Iedere Turk die in het buitenland woont en zijn Turkse nationaliteit wil behouden, moet 10.000 euro betalen. Hiermee koopt hij zijn dienstplicht af en hoeft hij dus ook niet meer deel te nemen aan een training. Op de site van het Turkse Consulaat staat meer informatie over de regels omtrent het afkopen van de dienstplicht.

Indeling defensie van Turkije

  • Commando’s
  • Jandarma
  • Landmacht
  • Luchtmacht
  • Marine

Exclusief Jandarma bestaat de krijgsmacht uit meer dan een half miljoen soldaten.

Commando's
Commando\’s

De Turkse commando’s staan erom bekend als een van de beste ter wereld te zijn. Met name als het gaat om gevechten in de bergen. Tijdens de inval van Amerika in Irak heeft het Turkse leger geholpen de Amerikanen voor te bereiden op het berglandschap.