login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Trabzon of Trebizonde is een stad aan de noordoostkust van Turkije. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad telt 275.137 inwoners (2006) en ligt in een vruchtbare kuststreek aan de Zwarte Zee, waar een gematigd Middellandse Zeeklimaat heerst. Hoge bergen scheiden de stad van het binnenland van Anatolië.

Economie

Trabzon is een belangrijke havenstad. Traditionele producten uit de stad en haar omgeving zijn ansjovis, hazelnoten en thee. Textielindustrie (wol, linnen, zijde), leerbewerking en scheepsbouw behoren tot de industriële activiteiten in Trabzon.

Geschiedenis

Trabzon werd als Trapezus in 756 v.Chr. vanuit Sinop gesticht door Griekse kolonisten, die oorspronkelijk afkomstig waren uit Milete. Eerder bevond zich op deze plaats een belangrijke Assyrische nederzetting. Zoals de andere Milesische handelskolonies aan de Zwarte-Zeekust was het een Griekse enclave. Vervolgens was de stad in Perzische handen, totdat Alexander de Grote haar in 334 v.Chr. veroverde. De stad werd rond 100 v.Chr. door de Pontische koning Mithridates VI veroverd op de Seleuciden, waarop deze er zijn vloot onderbracht. In 63 v.Chr. veroverden de Romeinen de stad.

Onder Romeins bewind won de stad aan belang, doordat de handelsroute vanaf de Zwarte Zee over de Ziganapas naar de Eufraat en vervolgens naar Perzië werd verbeterd. Ook de haven werd verder uitgebouwd. In 258 n. Chr. werd het inmiddels christelijke Trebizonde verwoest door Gotische plunderaars. Pas in de 8ste eeuw zou de stad weer opkomen.

In april 1204 veroverden Alexius en David Comnenus, kleinzonen van Andronicus I met hulp van koningin Thamar van Georgië aan wier hof zij in ballingschap waren, deze kuststreek. Zij stichtten zo het Keizerrijk Trebizonde dat nog tot 1461 door de Comnenen geregeerd zou worden. In de tijd van het Latijnse Keizerrijk probeerde Trebizonde zich op te werpen als de enig ware vertegenwoordigers van de Byzantijnse keizerlijke waardigheid, maar zij werden daarin door de keizer van Nicaea Theodorus Lascaris gestopt. Later namen de Turken Sinop in en scheidden de Griekse staten zo van elkaar. Trebizonde zou daarna geen rol meer spelen in de politiek van de hoofdstad.

Hoewel een groot deel van de bevolking etnisch gezien tot de Pontische Grieken of Lazen behoord, en etnische cultuur en muziek in de stad zeer populair is, staat Trabzon aan het begin van de 21e eeuw bekend als een bolwerk van ultra-nationalisme. In februari 2006 werd de Italiaanse Fidei donum-priester Andrea Santoro in Trabzon in zijn kerk doodgeschoten. Ogün Samast, de verdachte van de moord op de Armeen Hrant Dink is afkomstig uit deze stad. In 2008 ontstond er opschudding in de stad door de bouw van een vuurtoren, die door twee uitstekende balkons veel gelijkenis vertoonde met een kruis. Hét symbool van het christendom. De balkons zijn hierna verwijderd.

Omgeving

De kuststreek is gescheiden van het binnenland van Anatolië door hoge en weinig toegankelijke bergen en grenst in het noordoosten aan Georgië. In het gebergte bevindt zich op 50 kilometer van Trabzon tegen een rotswand het Byzantijnse Sümela Klooster, dat een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in het gebied is. De bergen rond Trabzon zijn erg populair onder wandelaars, door de grote natuurlijke schoonheid en veelal ongerepte natuur. Door de hevige regenval zijn de bergen altijd groen en vruchtbaar. Er zijn dan ook talloze dorpjes die semi-pastoraal bewoont worden, elk dorp bestaat dan uit 3 of 4 sub-dorpen, elk bedoeld voor een ander seizoen. Veel van de dorpjes worden gedeeltelijk of volledig bewoond door Pontische Grieken, een islamitische, Griekssprekende bevolkingsgroep.

Typisch Trabzon

Trabzon Kolbasti (Kaptan – Gidikla Beni):

Sumela – in het Turks veelal aangeduid als Meryem Ana – is een kloostercomplex dat tegen een steile rotswand gebouwd is. Het ligt op 1200 meter hoogte in nationaal park Altındere in het Maçkadistrict op 30 km van de.. Lees verder »

6 februari 2010 |

Dit is een populaire dansstijl onder de huidige generatie jongeren. Dit kan een beetje gezien worden als het jumpen destijds in Nederland.

11 februari 2015 |

De ontwikkelingsmaatschappij van de Oostelijke Zwarte Zee (DOKA) heeft plannen om te investeren in nieuwe toeristische projecten aan de kust van de Zwarte Zee. Dit maakte voorzitter van DOKA, Oktay Kaldırım, deze week bekend. Met het project genaamd “Blue Route” wil de agency.. Lees verder »

22 april 2012 |

Büyükşehir, letterlijk vertaald “grote stad”, oftewel metropool, zo worden Turkse provincies met meer dan 750.000 inwoners genoemd. Na een recente telling blijkt dat Turkije er 13 nieuwe Büyükşehir gemeenten bij krijgt. Momenteel zijn er 16 provincies die de status.. Lees verder »

15 augustus 2011 |

De aarstvader Bartholomeus kwam op zondag aan in Trabzon, een noordelijke provincie van Turkije, om een kerkdienst te leiden in het Sumela klooster. Sumela, een Grieks-orthodox klooster, gebouwd op de steile kliffen naast de Altindere vallei in de stad.. Lees verder »

20 maart 2010 |

Vanochtend op het Taksimplein, stapten er drie jongens uit een bus. Terwijl ze druk in gesprek waren, trok een meneer die een paar meter verder op liep, hun aandacht. Hij liep met een doedelzak in zijn hand. Het leek.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen verslagen over Trabzon geplaatst. Heb jij een verslag met betrekking tot Trabzon die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved