Kalkan

0

Kalkan is een idyllisch plaatsje aan de zuidkust van Turkije. Het is nog niet ontdekt door de massatoerist. Deze plaats bevind zich tussen enkele grotere bekendere badplaaten in, zoals Fethiye, Kas en Antalya.

De baai van Kalkan vanaf de berg gezien
De baai van Kalkan vanaf de berg gezien

Toch is Kalkan wel gewend aan toeristen, want dit kleine stadje is aardig in trek bij onze wester buren, de Engelsen. Er hangt een vredige sfeer, gezellige vakantiesfeer in de zomer. Dit is de ideale plaats voor een relaxte vakantie. Er zijn veel verschillende restaurants, ook pizzeria’s en er is zelfs een chinees te vinden. Maar de bekende fast-food ketens tref je hier nog niet aan. Ook is er slechts 1 aanbieder om tours en tripjes te boeken.

Kalkan heeft leuke cafe’s/terassen om gezellig iets te drinken en te loungen, maar grote discotheken vind je hier niet. Ook ideaal om dus met kinderen naar toe te gaan. Het is wel af te raden om hier op vakantie te gaan als je slecht ter been bent, want het centrum is nou niet bepaald vlak te noemen. Je krijgt er mooie kuiten van, zullen we maar zeggen.

Het centrum heeft knusse winkelstraatjes, waar je de gebruikelijke toeristische snuisterijen kunt vinden, maar ook juist veel (vaak handgemaakte) unieke spulletjes die je alleen in Kalkan zult tegen komen. Het valt op dat er veel creatievelingen wonen, die hun werk ten toon stellen op straat, maar ook in chique boetiekjes en galerijen. Denk aan glaswerk, schilderijen, sieraden en decoratie voor je huis.

Wat ook opvalt zijn de makelaarskantoortjes, gespecialiseerd in het verkopen van appartementen en villa’s aan Engelsen. De prijzen die voor de ramen hangen zijn dan ook in de Engelse Pond aangegeven.

Het strand van Kalkan is op loopafstand van het centrum. Het is niet heel groot, maar wel schoon lekker water. Tegen een kleine vergoeding kun je hier ook een strandbedje huren.

Tip: vanaf half augustus is het heel goedkoop om ter plekke pas een hotel/pansiyon te zoeken. Gemiddelde prijzen zijn rond de 80 lire voor twee personen per nacht, inclusief ontbijt. Dat is dus maar ongeveer 20 euro per persoon!

Omgeving

In de directe omgeving zijn geen grote winkelcentra of bioscopen te vinden, maar natuurlijk wel supermarktjes en prachtige natuur. Hier lees je meer over onder het kopje ‘ bezienswaardigheden’. Op ongeveer een half uur rijden bevind zich het grotere Kas. Dit is ook zeker een bezoekje waard, je kunt er leuk wandelen en shoppen. Hier vind je ook toeristen uit andere landen dan Engeland, hoewel zij ook hier wel de overhand hebben. Vanuit Kas zijn ook hele mooie boat trips te boeken, hiervoor kun je trouwens ook reserveren vanuit Kalkan.