login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Izmir, vroeger Smyrna geheten, is de op drie na grootste stad in Turkije (na Istanbul en Ankara) en het heeft (na Istanbul) de grootste haven. Izmir is gelegen in de Golf van Izmir, die uitmondt in de Egeïsche Zee. Het klimaat is er mild en tijdens de hete zomers is de altijd aanwezige frisse zeebries erg aangenaam. Izmir is de hoofdstad van de gelijknamige provincie waar het in ligt. De hoofdstad zelf is samengesteld uit 9 stadsgewesten. Dit zijn Balçova, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karşıyaka, Konak en Narlıdere. Elk district, en in het algemeen de buurten daarbinnen, bezitten verschillende functies en een bijzonder temperament. Er wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen in dit stedelijke gebied.

Geschiedenis

Izmir is de erfgenaam van bijna 3.500 jaar stedelijk verleden, en te zien aan de archeologische vondsten kende het waarschijnlijk daarvoor ook al verschillende vormen van menselijke nederzettingen.
Ondanks de gunstige ligging en haar erfgoed, was Izmir tot kort geleden een “vaag begrip” in de ogen van buitenlanders. Toen de Ottomanen Izmir overnamen in de 15e eeuw erfden zij geen noemenswaardige historische herinneringen, in tegenstelling tot twee andere sleutels in het wereldhandelsnetwerk, zoals Istanbul en Aleppo. Ondanks het Turkse overwicht van de bevolking in Izmir, was de opkomst als belangrijke internationale haven in de 17e eeuw grotendeels een gevolg van de aantrekkingskracht die de stad uitoefende op buitenlanders, die op hun beurt weer anderen naar de stad toe trokken.
In 1990 werd de haven van Izmir Turkije’s eerste exportplaats in de vorm van een vrijehandelszone. Intussen zijn er onder de oprichting van een Turks-Amerikaanse joint-venture (1990) ruim twintig vrijhandelszones in Turkije.
Izmir staat tegenwoordig alom bekend als een van de meest liberale Turkse steden in termen van waarden, ideologie, lifestyle, dynamiek en rolpatronen. Het is een bolwerk van de Republikeinse Volkspartij. Izmir was in 1971 gastheer van de Mediterrane Spelen, en in 2005 van de World University Games (Universiade).

Activiteiten

De stad herbergt een internationaal kunstfestival in juni en juli, en de internationale bazaar van Izmir wordt gehouden in het begin van september elk jaar.
In de straten rond de Kemeraltı-markt vind je fascinerende antieke voorwerpen, waardevolle maar ook leuke nep juwelen, een ruime keuze aan kleding en natuurlijk de gedroogde vijgen en sultana’s waar İzmir zo bekend om staat.
De visrestaurants hebben een aantal plaatselijke specialiteiten op de kaart staan, zoals trança en çipura (twee soorten zeebrasem). Moderne en elegante winkels bevinden zich in de Kordonpromenade in Alsancak, Karşıyaka en op de Cumhuriyet Caddesiboulevard.

Het moderne Izmir omvat ook nabijgelegen oude steden zoals Efes, Pergamon, Sardes en Klazomenai, en centra van internationaal toerisme, zoals Kuşadası, Çeşme en Foça.

Vervoer

Izmir is goed te bereiken door de nationale en internationale Adnan Menderes luchthaven. Vanuit Izmir kun je je ook met de trein en bus naar andere steden van Turkije comfortabel verplaatsen. In Izmir zelf kun je gemakkelijk en goedkoop gebruik maken van de dolmus-busjes of een taxi.
Door de eeuwen vond een grote diversiteit aan mensen İzmir aantrekkelijk. De stad werd vanaf vroeger altijd al door geïnspireerde mensen bestuurd. Hierdoor werden en worden er in deze stad vaak en gemakkelijk, nieuwigheden en projecten opgenomen en uitgevoerd.

De Agora, in Izmir, was vroeger het centrum van de Romeinse marktstad Smyrna. Het plein werd aangelegd door Marcus Aurelius. Wat overgebleven is van de Agora, zijn een aantal Korintische zuilen, met kapitelen en bogen in een uitstekende conditie... Lees verder »

De Klokkentoren van Konak werd gebouwd in 1901 en is sindsdien een symbool van de stad Izmir. De Ottomanen bouwden in die periode nog 57 andere klokkentorens, om de Turken te leren hoe de Europese tijdsindeling werkte. De klok.. Lees verder »

Efes, in het Nederlands ook wel Efeze genoemd (Engels: Ephesus), was gedurende de oudheid een grote Ionische haven- en handelsstad aan de westkust van Klein-Azië. Tegenwoordig hoort deze plaats bij de provincie Izmir, ten zuidwesten van het kleine plaatsje.. Lees verder »

Het Archeologisch Museum Izmir, nabij het Konakplein, bezit een reeks prachtige stukken uit de Oudheid, waaronder Hettitische vondsten en de standbeelden van Poseidon en Demeter die vroeger in de Agora stonden. Informatie Konak Meydanı – İzmir Tel: (0232) 489.. Lees verder »

In een oud huis op Atatürk Caddesi in Izmir heeft Atatürk zelf nog gewoond. Nu is er het Atatürkmuseum gevestigd, waar je een uitgebreide fotocollectie en persoonlijke bezittingen van de grondlegger van de Turkse Republiek vindt. Behalve op maandag.. Lees verder »

Het Izmir Doğal Yaşam Parkı, dat in 1937 werd opgericht als Turkije’s eerste dierentuin, is inmiddels omgevormd tot het eerste Wild Life Park van Turkije. In het park zijn veel verschillende dieren aanwezig. Zowel zoogdieren, vogelsoorten als reptielen. Het.. Lees verder »

Selçuk is een stadje op 18 kilometer ten noordoosten van Kuşadası en op 3 km ten noordoosten van Efes. De stad ontleent zijn naam aan de Seldjoeken die zich in de 12e eeuw in deze regio vestigden. De stad.. Lees verder »

7 maart 2011 |

30 juni 2017 |

Volgens meteorologen gaan er vandaag temperatuur records verbroken worden in Turkije. Een hittegolf is namelijk op weg naar het land. Het was donderdag al erg warm in verschillende delen van Turkije. In Istanbul was het 34 en in Izmir.. Lees verder »

26 mei 2015 |

De Turkse regering wil in 2018 ongeveer 1,5% van alle studenten wereldwijd die in het buitenland studeren naar Turkije trekken. Dit blijkt uit een rapport van het International Student Research Project. De Turkse regering wil in 2018 minimaal 100.000 buitenlandse studenten huisvesten die een universitaire opleiding.. Lees verder »

28 februari 2015 |

In de top 10 van snelst groeiende stedelijke gebieden in de Global Metro Monitor staan maar liefst 4 Turkse steden. Ankara, Bursa, Istanbul en Izmir. Om de top 10 samen te stellen werd er gekeken naar 2 belangrijke economische factors:.. Lees verder »

9 februari 2015 |

De temperatuur liep afgelopen week nog op tot zo’n 22 graden in het noorden en westen van Turkije, waaronder Istanbul en Izmir. Deze week daalt het kwik echter en wordt er veel sneeuw verwacht in deze gebieden. Op sommige plaatsen in.. Lees verder »

5 februari 2015 |

Er zijn het afgelopen jaar 117 nieuwe hotels bijgekomen in Turkije die zijn gecertificeerd door het ministerie van Toerisme. Dat blijkt uit recentelijk vrijgegeven cijfers van de Turkse vereniging van hotels AKTOB. In totaal komt het aantal door het ministerie.. Lees verder »

9 januari 2015 |

De temperatuur in Izmir bereikte vannacht een kouderecord van -7 graden Celsius. Het was sinds 18 januari 1964 niet kouder geweest in de westelijke provincie van Turkije. De hevige sneeuwval in verschillende delen van Turkije bereikte dit jaar ook Izmir. De.. Lees verder »

15 september 2014 |

Het is voor Nederlanders in Turkije dit najaar mogelijk om, op bepaalde data op afspraak, een Nederlands paspoort aan te vragen bij een van de Nederlandse Honoraire Consulaten in Turkije De volgende data zijn vastgesteld: Izmir in de week.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Izmir geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Izmir die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Helaas zijn er nog geen verslagen over Izmir geplaatst. Heb jij een verslag met betrekking tot Izmir die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved