Izmir

1
696

Izmir, vroeger Smyrna geheten, is de op drie na grootste stad in Turkije (na Istanbul en Ankara) en het heeft (na Istanbul) de grootste haven. Izmir is gelegen in de Golf van Izmir, die uitmondt in de Egeïsche Zee. Het klimaat is er mild en tijdens de hete zomers is de altijd aanwezige frisse zeebries erg aangenaam. Izmir is de hoofdstad van de gelijknamige provincie waar het in ligt. De hoofdstad zelf is samengesteld uit 9 stadsgewesten. Dit zijn Balçova, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karşıyaka, Konak en Narlıdere. Elk district, en in het algemeen de buurten daarbinnen, bezitten verschillende functies en een bijzonder temperament. Er wonen ongeveer 3,5 miljoen mensen in dit stedelijke gebied.

Geschiedenis

Izmir is de erfgenaam van bijna 3.500 jaar stedelijk verleden, en te zien aan de archeologische vondsten kende het waarschijnlijk daarvoor ook al verschillende vormen van menselijke nederzettingen.
Ondanks de gunstige ligging en haar erfgoed, was Izmir tot kort geleden een “vaag begrip” in de ogen van buitenlanders. Toen de Ottomanen Izmir overnamen in de 15e eeuw erfden zij geen noemenswaardige historische herinneringen, in tegenstelling tot twee andere sleutels in het wereldhandelsnetwerk, zoals Istanbul en Aleppo. Ondanks het Turkse overwicht van de bevolking in Izmir, was de opkomst als belangrijke internationale haven in de 17e eeuw grotendeels een gevolg van de aantrekkingskracht die de stad uitoefende op buitenlanders, die op hun beurt weer anderen naar de stad toe trokken.
In 1990 werd de haven van Izmir Turkije’s eerste exportplaats in de vorm van een vrijehandelszone. Intussen zijn er onder de oprichting van een Turks-Amerikaanse joint-venture (1990) ruim twintig vrijhandelszones in Turkije.
Izmir staat tegenwoordig alom bekend als een van de meest liberale Turkse steden in termen van waarden, ideologie, lifestyle, dynamiek en rolpatronen. Het is een bolwerk van de Republikeinse Volkspartij. Izmir was in 1971 gastheer van de Mediterrane Spelen, en in 2005 van de World University Games (Universiade).

Activiteiten

De stad herbergt een internationaal kunstfestival in juni en juli, en de internationale bazaar van Izmir wordt gehouden in het begin van september elk jaar.
In de straten rond de Kemeraltı-markt vind je fascinerende antieke voorwerpen, waardevolle maar ook leuke nep juwelen, een ruime keuze aan kleding en natuurlijk de gedroogde vijgen en sultana’s waar İzmir zo bekend om staat.
De visrestaurants hebben een aantal plaatselijke specialiteiten op de kaart staan, zoals trança en çipura (twee soorten zeebrasem). Moderne en elegante winkels bevinden zich in de Kordonpromenade in Alsancak, Karşıyaka en op de Cumhuriyet Caddesiboulevard.

Het moderne Izmir omvat ook nabijgelegen oude steden zoals Efes, Pergamon, Sardes en Klazomenai, en centra van internationaal toerisme, zoals Kuşadası, Çeşme en Foça.

Vervoer

Izmir is goed te bereiken door de nationale en internationale Adnan Menderes luchthaven. Vanuit Izmir kun je je ook met de trein en bus naar andere steden van Turkije comfortabel verplaatsen. In Izmir zelf kun je gemakkelijk en goedkoop gebruik maken van de dolmus-busjes of een taxi.
Door de eeuwen vond een grote diversiteit aan mensen İzmir aantrekkelijk. De stad werd vanaf vroeger altijd al door geïnspireerde mensen bestuurd. Hierdoor werden en worden er in deze stad vaak en gemakkelijk, nieuwigheden en projecten opgenomen en uitgevoerd.

1 REACTIE

Comments are closed.