login: wachtwoord: [wachtwoord kwijt - registreren]
plaatsheader

Çanakkale is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, Çanakkale in het noord-westen van Turkije. De stad zelf telde in het jaar 2010 136.484 inwoners maar met de bijbehorende districten en dorpen komt dit aantal op 490.397. De provincie Çanakkale ligt aan beide zijden van de Dardanellen. Deze zeestraat verbindt de Marmara Zee met de Egeïsche Zee. De provincie staat bij de toerist vooral bekend om zijn rijke boeiende geschiedenis en de vele bezienswaardigheden, zoals de ruïnes van de antieke stad Troje (Truva, in het Turks).

Er wonen verschillende etniciteiten in de stad, maar ondanks dit gegeven hebben de inwoners altijd in vrede geleefd. De verschillende culturen zie je terug in de dialecten en bijvoorbeeld de klederdracht van de oudere mensen. De keuken van de streek is bekend vanwege de beroemde kaasspecialiteiten (peynir helvasi, peynir tatlisi) de wijnen, olijven en vis.

Vandaag de dag is Çanakkale een van de modernste steden in Turkije. Met brede stoepen, schone straten en pleinen en moderne gebouwen is de stad een voorbeeld voor veel andere Turkse steden.
Ook zijn er voldoende hotels voor toeristen en reizigers. Op 25 april (Anzac dag) zijn de hotels echter vaak volgeboekt, omdat op deze dag de slag om Gallipoli en de daarbij gevallen strijders worden herdacht.

Geschiedenis

In de loop van de geschiedenis is Çanakkale door vele volkeren bewoond, dat zie je bijvoorbeeld aan de gebouwen in de stad en de leefstijl van de mensen. Gelegen aan de zuidelijke oever van de Dardanellen, was Çanakkale het belangrijkste en sterkste verdedigingspunt punt in de periode vanaf de Trojanen tot na de Eerste Wereldoorlog. De provincie is dan ook getuige geweest van twee zeer belangrijke veldslagen uit de geschiedenis. Die van de mythologische oorlog van Troje en die van de Slag om Gallipoli tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van de 17e tot de 20e eeuw (periode van het Ottomaanse Rijk) was Çanakkale een van de belangrijkste steden waar keramiek werd geproduceerd.
Vanaf het jaar 1970 is Turkije begonnen met investeren in de stad, waarna deze zich met grote snelheid begon te moderniseren. De handel in de stad bloeide op en het uitzicht op de stad werd een stuk aangenamer.

Gallipoli ANZAC Strand 1915

Gallipoli ANZAC Strand 1915

Bezienswaardigheden

Er zijn ontzettend veel bezienswaardigheden in deze provincie van Turkije. Wij hebben er enkele uitgelicht. Wil je nog meer te weten komen over de geschiedenis van dit gebied en zijn bezienswaardigheden, kijk dan eens bij de LINKS die we hebben toegevoegd.

Onder het kopje BEZIENSWAARDIGHEDEN gaan we wat dieper in op de geschiedenis die bij veel verschillende bezienswaardigheden komt kijken.

Çanakkale heeft een prachtig archeologisch museum (Çanakkale Arkeoloji Müzesi) met vele voorwerpen verdeeld over 5 verschillende zalen. In deze zalen is keramiek te bewonderen uit de 17e tot de 20e eeuw. De stad was tijdens de periode van het.. Lees verder »

Het dorpje Behramkale ligt op een prachtige afgelegen plek met uitzicht op de Golf van Edremit. Hier kun je de bezienswaardigheid Assos vinden, waar de beroemde tempel van Athena gebouwd werd in de 6e eeuw voor Christus. Het weidse.. Lees verder »

Bozcaada, of in het Grieks ‘Tenedos’ is een klein eilandje dat schuin onder het grotere eiland Gökçeada ligt. Net als dit eiland ligt Bozcaada in de Egeïsche Zee en hoort het bij de provincie Çanakkale. Bozcaada is een klein.. Lees verder »

Tijdens de Slag om Gallipoli die plaatsvond tijdens de Eerste Wereldoorlog 1915-1916, verdedigde Turkse troepen onder het bevel van Mustafa Kemal (Ataturk) de regio tegen de vijand, de Geallieerden. Ter nagedachtenis aan de bijna 500.000 doden en gewonden die.. Lees verder »

Gökçeada, het grootste eiland van Turkije hoort ook bij de provincie Çanakkale. Er zijn vele campings, kleine hotels en sea-food restaurants op dit eiland. Gökçeada staat vooral bekend om haar ongerepte natuur en kleine dorpjes. Het eiland is zeker.. Lees verder »

In het tegenwoordige Turkse Truva werd de mythologische oorlog van Troje gevoerd, dat Homerus in zijn Ilias heeft vereeuwigd. Archeologische opgravingen in Troje (Truva) hebben aangetoond dat er sprake is geweest van negen afzonderlijke periodes van nederzettingen in dit.. Lees verder »

11 juli 2012 |

In het noordwesten van Turkije heeft men in de antieke stad Parion een beeld gevonden van Artemis. Het beeld van de godin Artemis werd gevonden in het dorpje Kemer, wat bij het district Biga hoort in de provincie Çanakkale... Lees verder »

11 februari 2012 |

Het wordt binnenkort makkelijker en goedkoper om tussen Istanbul en Izmir te reizen. IDO (Istanbul Deniz Otobusleri) start een project met ferryboten dat de reistijd tussen de twee grote steden flink zal verkorten. Aldus Önder Sezgi, bestuursvoorzitter van IDO... Lees verder »

29 januari 2012 |

De drie-baans brede hangbrug die gebouwd zal gaan worden tussen Lapseki en Gelibolu in het noordwesten van Turkije, zal met 3.623 meter de langste brug van Turkije worden. De brug wordt onderdeel van het Çanakkale-Tekirdağ-Kınalı-Balıkesir snelweg project en zal.. Lees verder »

3 juli 2011 |

Vier Turkse steden zijn bekroond met het internationale prestigieuze “Cittaslow” (Slow City). Hiermee wordt de bevordering van lokale tradities, de bescherming van het milieu en andere community-gerichte activiteiten in deze steden erkend. Het internationale op Italië gerichte comité ‘Cittaslow’.. Lees verder »

18 maart 2011 |

In Turkije is vandaag de overwinning op de geallieerden bij de Slag om Gallipoli herdacht. Het is inmiddels 96 jaar geleden, maar zal nooit worden vergeten. De slag waarbij de latere stichter en president van Turkije Mustafa Kemal Atatürk.. Lees verder »

18 april 2010 |

Biografie over de Turkse oorlogsheld Mustafa Kemal Atatürk met de meest dramatische momenten van Atatürk en zijn jeugdvriend Salih Bozok. 10 november 1938. De laatste 2 uur van grootheid Ataturk. Turkije is in diepe rouw maar iemand nog meer.. Lees verder »

Helaas zijn er nog geen columns over Canakkale geplaatst. Heb jij een column met betrekking tot Canakkale die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Helaas zijn er nog geen verslagen over Canakkale geplaatst. Heb jij een verslag met betrekking tot Canakkale die je hier wilt plaatsen? Neem dan snel contact met ons op.

Copyright © 2009-2015 Nederlanders in Turkije - All rights reserved