Canakkale

2

Çanakkale is de hoofdstad van de gelijknamige provincie, Çanakkale in het noord-westen van Turkije. De stad zelf telde in het jaar 2010 136.484 inwoners maar met de bijbehorende districten en dorpen komt dit aantal op 490.397. De provincie Çanakkale ligt aan beide zijden van de Dardanellen. Deze zeestraat verbindt de Marmara Zee met de Egeïsche Zee. De provincie staat bij de toerist vooral bekend om zijn rijke boeiende geschiedenis en de vele bezienswaardigheden, zoals de ruïnes van de antieke stad Troje (Truva, in het Turks).

Er wonen verschillende etniciteiten in de stad, maar ondanks dit gegeven hebben de inwoners altijd in vrede geleefd. De verschillende culturen zie je terug in de dialecten en bijvoorbeeld de klederdracht van de oudere mensen. De keuken van de streek is bekend vanwege de beroemde kaasspecialiteiten (peynir helvasi, peynir tatlisi) de wijnen, olijven en vis.

Vandaag de dag is Çanakkale een van de modernste steden in Turkije. Met brede stoepen, schone straten en pleinen en moderne gebouwen is de stad een voorbeeld voor veel andere Turkse steden.
Ook zijn er voldoende hotels voor toeristen en reizigers. Op 25 april (Anzac dag) zijn de hotels echter vaak volgeboekt, omdat op deze dag de slag om Gallipoli en de daarbij gevallen strijders worden herdacht.

Geschiedenis

In de loop van de geschiedenis is Çanakkale door vele volkeren bewoond, dat zie je bijvoorbeeld aan de gebouwen in de stad en de leefstijl van de mensen. Gelegen aan de zuidelijke oever van de Dardanellen, was Çanakkale het belangrijkste en sterkste verdedigingspunt punt in de periode vanaf de Trojanen tot na de Eerste Wereldoorlog. De provincie is dan ook getuige geweest van twee zeer belangrijke veldslagen uit de geschiedenis. Die van de mythologische oorlog van Troje en die van de Slag om Gallipoli tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van de 17e tot de 20e eeuw (periode van het Ottomaanse Rijk) was Çanakkale een van de belangrijkste steden waar keramiek werd geproduceerd.
Vanaf het jaar 1970 is Turkije begonnen met investeren in de stad, waarna deze zich met grote snelheid begon te moderniseren. De handel in de stad bloeide op en het uitzicht op de stad werd een stuk aangenamer.

Gallipoli ANZAC Strand 1915
Gallipoli ANZAC Strand 1915

Bezienswaardigheden

Er zijn ontzettend veel bezienswaardigheden in deze provincie van Turkije. Wij hebben er enkele uitgelicht. Wil je nog meer te weten komen over de geschiedenis van dit gebied en zijn bezienswaardigheden, kijk dan eens bij de LINKS die we hebben toegevoegd.

Onder het kopje BEZIENSWAARDIGHEDEN gaan we wat dieper in op de geschiedenis die bij veel verschillende bezienswaardigheden komt kijken.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.