Meer water voor dorstige zwerfdieren in Istanbul

5
280

De vele straathonden en katten in de straten van Istanbul hebben het niet makkelijk met de aanhoudende hitte en de relatief weinig aanwezige watervoorzieningen. Daarom besloot Fırat Boztaş, samen met andere dierenliefhebbers, om in actie te komen.

Fırat Boztaş, onderzoeksassistent bij de Istanbul Universiteit, kon het niet langer meer aanzien om elke dag oververhitte en dorstige straatdieren tegen te komen op weg naar zijn werk. Daarom heeft hij samen met andere dierenliefhebbers een project gelanceerd dat zwerfdieren regelmatig van schoon drinkwater voorziet.

Er zijn inmiddels speciaal bestelde terracotta waterbakjes verspreid vanuit de campus van de universiteit. Hij hoopt hiermee ongeveer 1000 zwerfdieren in Süleymaniye en Beyazıt te redden van de dood door uitdroging. Honden kunnen in deze warme dagen maximaal vijf dagen overleven zonder water, katten maar maximaal drie dagen. Er is voor terracottaschoteltjes gekozen omdat het water daarin het langst vers blijft.

Het echte doel van het project is echter om de gemeente zo ver te krijgen dat zij stenen waterstandaarden neer gaan zetten in drukke gebieden zoals Eminönü, Beyazıt en Üsküdar.

Veel van deze gebieden hebben geen open water voorzieningen, dus het plaatsen van permanente stenen waterbakken zal van grote betekenis kunnen zijn voor zwerfdieren,

Aldus Boztaş.

En het plan van Boztaş lijkt effect te hebben. Amper een week nadat zijn project is gelanceerd, komt de gemeente Beykoz, gelegen aan de Bosporus, met de aankondiging 2000 waterdispensers te hebben geplaatst op openbare plekken zoals parken, straten en openbare pleinen. In Beykoz zullen 65 plaatselijke vrijwilligers ervoor zorgen dat de waterbakjes gevuld blijven. Boztaş hoopt dat andere universiteiten ook snel ideeën gaan verzinnen om de hete maanden voor de zwefdieren wat draaglijker te maken.

5 REACTIES

 1. :turk: :turk:
  Superrrrrr!!!!!
  Hier in Alanya probeer ik samen met mijn amerikaanse huisvriendin hetzelfde te doen…zeer regelmatig water en voer geven.
  We hebben ook altijd water en voer in onze rugzak als we op pad gaan en 9 van de 10x komt het zeer goed van pas want er zijn veel zwerfdieren die het zwaar hebben met dit weer.

 2. Straatdieren moeten gecastreerd worden zodat ze zich niet kunnen voorplanten. Het mooiste zou zijn als ze natuurlijk een mooi gezinnetje zouden kunnen vinden, maarja op dit gebied ben ik zeer teleurgesteld in mijn volk.

  Ze halen huisdieren en wanneer de pret voorbij is zetten ze hen op straat. Onbegrijpelijk

 3. Jullie zijn heel goed bezig!
  Laatst was ik in Bodrum en heb daar twee dierenwinkels gezien en heb daar ook voer en kluifjes gekocht voor de straathonden.
  Nu ben ik bezig om gebruikte cardtridges in te zamelen voor de asiels in Turkeije .
  Ga zo door ..doe ik ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.