Home Nieuws Wijziging Turkse abortuswet zorgt voor veel ophef

Wijziging Turkse abortuswet zorgt voor veel ophef

35
1372

De Turkse regering kondigde aan een wijziging aan te willen brengen in de Abortuswet waardoor abortus wettelijk nog toegestaan is tot een zwangerschapsperiode van 4 weken. Tijdens de opening van een nieuw ziekenhuis in Istanbul maakte Premier Erdogan dit bekend.

Momenteel is abortus in Turkije toegestaan tot een zwangerschap van 10 weken. Indien een zwangere moeder abortus wil plegen en getrouwd is, is er ook toestemming van de man nodig. “Deze periode moet verlaagd worden naar 4 weken”. Aldus Erdogan. “Ik ben een premier die tegen keizersnee bevallingen is en ik beschouw abortus hetzelfde als moord”. Bij veel mensen heeft dit voor veel ophef gezorgd en denken zelfs dat de rechten van de vrouw hier onder lijden.

Keizersnedes

De Turkse Premier zegt tegen keizersnedes te zijn omdat een vrouw dan niet meer dan 2 kinderen kan krijgen. Hij geeft aan dat veel privé ziekenhuizen het alleen maar voor het geld doen en er geen medische reden voor is. Hier moet betere controle op komen. Eerder gaf de premier al aan dat iedereen 3 kinderen moet nemen om zo de Turkse bevolkingsgroei te stimuleren.

35 REACTIES

 1. Kan t hier niet geheel mee eens zijn, veelal wordt een zwangerschap pas bemerkt na 4 weken (op z’n vroegst in de eerste week dat de menstruatie uitblijft) en aangezien bij lange na niet alle vrouwen een gelijkmatig patroon hebben wordt op deze manier de mogelijkheid om uberhaupt voor abortus te kiezen aanzienlijk verkleind, tot nagenoeg onmogelijk gemaakt. Het is een slimme zet om bevolkingsgroei te garanderen, dat wel, maar betwijfel of ze hebben bedacht hoe ze willen voorkomen dat er dan ook een groei in illegale abortussen komt, met de nodige gevolgen van dien… Wat betreft t standpunt omtrend keizersnede in dit artikel, als t niet nodig is, zou het inderdaad niet moeten/hoeven gebeuren. Daar ben ik t wel ronduit mee eens.

 2. Ben het ook eens wat de keizersnee betreft, dat percentage is onnodig hoog. Abortus is een ander verhaal. Dat recht mag niet afgenomen worden.

 3. nee, je hebt gelijk jolanda! Hij neemt hier de recht van de vrouw weg! En deze is hier al niet zo goed. En wat betrefd de keizersnee ben ik t eens! Ook deze keuze word meestal door de arts genomen. Maar ook in de staats ziekehuizen is dit t geval. Ik kem maar weinig vrouwen die een normale geboorte hebben gehad. Een paar dagen in een ziekehuis is waarschijnlijk duurder dan de keizersnee en de dokter verdient meer met deze ingreep!

 4. Wie heeft het recht om een ander levend wezen(foetus) te vermoorden?????? Geef antwoord leeft hij/zij? JA, dan klaar!!!

 5. Ik zal eerlijk zeggen dat ik altijd tegen abortus ben geweest maar kijk hoeveel ongelukjes hier gebeuren en hoe die kinderen niet gewenst zijn en/of verwaarloosd worden. nog even over de voorbehoeds middelen.. Waarschijnlijk hebben we allemaal geleerd dat voorbehoedsmiddellen niet altijd voor 100 % beschermen(dat neemt niet weg dat ik de mensen die er op los wippen zonder voorbehoeds middel erg dom vind) en dat een man zegt dat een keizer snee niet mag vind ik hypocriet, hij scheurt niet uit van hier tot tokio en soms kan het ook gewoon niet anders. en dan nog het ding iedereen 3 kinderen … ik vind persoonlijk 1 al meer dan genoeg zou wat wezen om maar ongewenste kinderen te nemen omdat dat goed is voor de bevolkingsgroei. zou wat wezen :S. sommige mensen hebben toch rare ideeen in hun hoofd hoor , als er nou normale regels komen moet het goed komen toch . maarja dat ik mijn visie erop en dat zal ook niet bij iedereen goed vallen dus er zal altijd wel wat zijn waar mensen het niet over eens zijn 😛

 6. Ieder heeft zijn mening ook dat is belangrijk! Maar hier worden voorbehoedsmiddelen ook niet gepromoot! En is t voor vrouwen een moeilijk en erg dure zaak! En om voor mannen ook niet makkelijk om ‘ff’ condooms te kopen in de supermarkt, waar iedereen in je wagentje kijkt! Daarbij promoten ze hier om meer kinderen te nemen, dus deze zorg komt voor de vaak ,niet rijke, ongeschoolde vrouwen! Het is hier geen Nederland! Ook zijn hier nog veel mensen die familie trouwen en vrouwen die moeten trouwen met mannen die hen hebben verkracht en zwanger raakte. Deze vrouwen hebben recht op keus! Hoop dat niemand ooit voor deze keus hoeft te staan.

 7. tot 8 weken in een zwangerschap is het nog steeds een vrucht en geen baby, na 8 weken gaat er pas een hart kloppen!!! medische bewezen dat dit geen moord kan zijn. misschien handig voor de premier om dit te weten en voor degene die iets meer willen weten.

 8. ok heb een vraagje aan je Svl. Er zijn meerdere redenen waarom een vrouw deze keuze zou moeten maken, wat zou jou limit zijn! Bedoel stel je voor: je bent mama van heel jonge kids. Weinig of geen geld. Je word zwanger , je bent gelukkig. Dan word je ziek en nog zieker. De dokter zegt je dat als je de baby houd je zal sterven en dan is t nog niet zeker dat de baby t daadwerkelijk zal halen! Wat doe je dan? Kies je voor je ‘ongeborene’ of voor je geborene? Neem aan dat je niet voor je eigen zou kiezen. Vraag me gewoon af wat dan je keuze zou zijn en waarom. Ben gewoon nieuwsgierig hoor. Dus sorry als je me ongepast vind. Alvast mijn excuses

 9. @Miranda… ben niet stom alleen wakker …….bij zulke dilemma’s moet moeder leven! dat is ander verhaal……gezondheid gaat voor ..als er geen andere oplossing is MOET het, maar zo niet,,,, just for the fun off it,,, NEE dikke NEE…..lees eens tussen de regels door….voor hen die het “niet” willen begrijpen..niks persoonlijks Miranda :))

 10. Nee , ik begrijp je! En vind dat je dit soort zaken nooit zomaar gedaan mogen worden! Maar als je t verbied of dus danig beperkt tot 4 weken, heeft niemand meer een keus. De moeder zou gestorven zijn van wegen t weg nemen van keus! En dat is dus de conclusie. Je heb gelijk er zijn mensen die deze keuze , zich zelf hadden kunnen bewaren. Door anti conseptie of onthouding. Maar geloof dat hij nu voor iedere vrouw een keuze heeft gemaakt. En wie bepaald een persoonlijk drama? Ik? Jij? Hij? Dit kan alleen t persoon in kwestie. Ben zelf niet pro of anti abortus, maar ben absoluut pro keus ! En wie zijn wij om t leven , dat wij niet leven beoordelen als buitenstaanders. En nee neem t niet persoonlijk hoor! Het is een moeilijk en delicaat onderwerp. 😉 gr. Miran

 11. @SvL PSKy,

  geloof niet dat jij het recht hebt om te oordelen over de keus van anderen!

  Een man en vrouw kunnen best beslissen waarom een kind niet geboren hoeft te worden.
  Er zijn tig redenen te bedenken om een zwangerschap vroegtijdig af te breken.

  En zoals ook al aangegeven is is de enige reden van Erdogan om tegen zulke dingen te zijn het groter in populatie van het turkse rijk.

 12. Miranda Koroglu: In Turkije worden condooms, anticonceptiepil, spiraal allemaal gratis verstrekt bij de saglik ocagi (s.o.), heel makkelijk, anoniem en gratis. Bij mij zijn ze van de s.o. al verschillende keren aan de deur geweest om te vragen wat voor anticonceptie we gebruiken (ok, beetje vreemd misschien maar geeft wel aan dat er voorlichting en controle is op het gezinsleven etc). Ik merk dus zeker niet dat ‘gestimuleerd’ wordt om nog maar een kind te nemen (hoop ook zeker niet dat dit gaat gebeuren).

 13. Dit is een zeer gevoelig onderwerp maar het is absoluut niet aan de regering om hierover te beslissen. Vrouwen plegen geen abortus voor de lol. Ik zou ook geen kind ter wereld willen van een verkrachter of een zwaar gehandicapt kind. Waar ligt de grens? Dat beslist de vrouw en niet de regering.

 14. Het spiraaltje is gratis maar de pil niet. Ik vind dat de keus bij de vrouw moet liggen en niet bij de regering. Die kijkt niet naar de kinderen om. Antonnetta heeft gelijk, yavaş, yavaş…

 15. Hallo Arlette, ben ik maar half met je eens. Ik weet dat dit te verkrijgen zou moeten zijn, maar vaak (en nu praat ik over de pil en condooms) is de voorraad op! Dan krijg je dus te horen ‘kom volgende maand week of mnd maar even’ ! Mss is dit natuurlijk niet overal zo, maar wel in veel ‘armere’ gedeeltes zo. En wat doe dan in de tussen tijd? Ik spreek hier niet voor me zelf, maar voor vele thuis werkende, al 2+ kinderen hebbende en niet rijke en vaak niet te bereiken huisarts postjes. Wij Ned. zijn erg open en vrij als t over dit soort zaken gaat. Maar dat is de gemiddelde Turkse vrouw niet! De cultuur is anders. Zoals ik al aangaf ik praat hier niet over de vrouwen die voorzich zelf kunnen spreken. Kijk hier is toch echt zo dat de wat ‘rijkere en geleerde vrouw’ de keuze heeft om 2.1 kids te nemen. Voor veel vrouwen is dit niet een optie. En ja, de regering wil dat je 3 of meer kids neem! Hij heeft dit nu al meerdere malen benadrukt! Dit om de Turkse ‘vergrijzing’ tegen te gaan en om de populatie te vergroten! Gr. Miranda

 16. :yeeeh: Wie de billen brand moet er op zitten! Het is niet eerst fanfinifinfon en dan nadenken. zelf dan bestaat de morning afterpil. En dat vind ik eigenlijk al te laat omdat je dan iets wegneemt wat een kind is ofwel moet worden. Cocuk meselesi casino da sans oyunu degildir millet. Ha vurucak ha vurmucak degil. Her vurus goldur diye dusenmek gerek ve buna gore oyunu oynamak gerek! Uzun lafin kisasi once dusun sonra fanfinifinfon 🙂

  Ik houd zo zielsveel van onze premier!

 17. @Koekepeertje,

  Dat nederlandse spreekwoord wat je gebruikt slaat als een tang op een varken ( ander nl spreekwoord) op dit onderwerp.

  Er zijn honderduizend redenen te bedenken waarom een zwangerschap voortijdig afgebroken kan worden.

  En een regering heeft hier helemaal niets over te zeggen zeker niet vanwege de reden die men heeft ,,, citaat ” er moeten zoveel mogelijk turken geboren worden” .

  Ondertussen is er ook nog naar buiten gekomen dat de uitspraak die Erdogan gedaan heeft over abortus komen omdat hij bij een recente lobby in Amerika grote sommen geld heeft ontvangen van een godsdienstelijke partij daar die scherp tegen abortus is.

 18. @antonieq
  Hoge bomen zoals premier Erdogan vangen veel wind. Hij verbiedt niets maar wil de regel aanscherpen. Naar mijn visie niets mis mee tenzij er dames na een week of twee over tijd zijn en hun fanfinifinfon niet eraan kunnen koppelen of vergeten zijn. Wees toch eens volwassen en sta stil bij wat de consequenties zijn. Als je fanfinifinfonnen kunt mag je je volwassen noemen. Geestelijk zieken natuurlijk daargelaten. Zelfs een verkracht iemand of nog beter gezegd juist zo iemand zou zich aan de termijn van 4 weken kunnen houden. Voor mij 1 te bedenken voor anderen honderdduizend redenen te wensen. Deze zogenaamde anderen moeten eens meer biologielessen nemen en naar de embryonale groei moeten kijken. Dan zou men blij zijn met het voorstel. Ik hoop in ieder geval dat het in zal gaan.

 19. @Koekepeertje,

  het scheelt natuurlijk wel dat Erdogan alles mag zeggen en dat een ieder die andere meningen heeft in het openbaar , zelfs op het internet, in de gevangenis wordt gegooid. 😉

 20. @Koekepeertje,

  in nl is het soms te democratisch, teveel recht op vrije meningsuiting.
  Wilders zegt alles en komt ermee weg maar ook groepering als laatst die Sharia aanhangers op de dam die allerlei bedreigingen uitten uit naam van de Islam.

  in Turkije worden dus tegenwoordig dingen die getweet worden of via FB neergezet worden gecontroleerd door de regering en dat kan je zomaar een straf kosten van anderhalf jaar.

 21. Joh hier pakken ze scholiertjes op die op het net dreigen een bom te gooien naar de school wanneer ze hun stage niet halen. Zo moet de overheid ook werken vind ik. Controle moet er zijn en zeker op het net moet gecontroleerd worden. Goed werk! De Sharia aanhangers die iets fouts doen komen heus, als ieder ander mens niet zomaar ermee weg. Ieder mens die grote veranderingen brengt loopt risico. Ik vind Wilders daarom ook een grote man.

 22. Ik vind de ontwikkelingen in Turkije erg zorgwekkend. Beetje bij beetje wordt de vrijheid in Turkije door Erdogan en zijn partij beperkt. Hij ontpopt zich steeds meer als een soort alleenheerser, die van het land een islamitisch bolwerk a la Iran aan het maken is. Mensen die niet met zijn beleid of denkbeelden eens zijn, worden zonder redenen in de cel gegooid. Erdogan polariseert op een zeer sluwe manier hele bevolkingsgroepen. Ik kom geregeld in Istanbul; je ziet afgelopen jaren dat er steeds meer en meer vrouwen in het straatbeeld die zichzelf helemaal bedekken. Nou is iedereen vrij in hun geloof; het probleem is echter dat de gelovige moslims hun geloof opdringen aan alle anderen! In sommige wijken in Istanbul worden onbedekte vrouwen al vaak lastig gevallen door ‘goede’ moslims lastig gevallen: ze worden voor hoeren en alles wat slecht is uitgemaakt. Gelovige moslims maken zich ook schuldig aan discriminatie: ongelovigen worden compleet genegeerd – in het zakenleven durven sommige mensen niet te zeggen dat ze niet gelovig zijn, omdat ze dan veel gelovigen als klant verliezen. Politieke keuzes moet je niet laten lijden door het geloof.

  Persoonlijk vind ik het heel bedroevend dat de keuze van abortus zo wordt beperkt dat het praktisch gezien onmogelijk wordt. 99% van de vrouwen ontdekken pas na 4 weken dat ze zwanger zijn. Er zijn meer redenen om deze keuze te behouden dan deze te beperken. Er zijn vele situaties denkbaar waarbij abortus heel logisch is: verkrachting, incest, eigen gezondheid etc. Maar bovenal: het moet een keuze van de vrouw blijven! Het argument dat ‘het kind’ moet worden beschermd, omdat het zichzelf niet kan verweren, vind ik heel zwak. Als medicus kan ik zeggen dat het wetenschappelijk bepaald is dat er pas sprake is van ‘leven’ vanaf de 10e week van de zwangerschap (foetus); daarvoor is het alleen een vrucht. Aangezien de grens nu gewoon ligt op 10 weken zwangerschap om abortus nog te mogen uitvoeren, lijkt het me voldoende bescherming voor het ‘leven’.

  Ik snap ook niet dat Erdogan de bevolkingsgroei zo wil stimuleren. Natuurlijk wil een land de vergrijzing tegengaan, maar feit is dat Turkije nu al nauwelijks iedereen van werk kan voorzien. Er is veel verborgen werkeloosheid in Turkije. Als je meer inwoners krijgt, moet je er ook voor kunnen zorgen dat zij geld kunnen verdienen om zichzelf te voorzien van alle levensbehoefte. Laat Erdogan maar eerst zorgen dat het welvaartsniveau van de huidige bevolking verbeterd in plaats van de economie kunstmatig op gang te houden.

 23. Turkije was al Islamitisch. En waar halen jullie toch al die negatieve dingen over Premier Erdogan? Het merendeel heeft voor hem gekozen…
  Wat staat boven Sander? Wetenschap geloof of het recht? En weet jij als medicus wanneer het vrucht eem geest krijgt?

 24. @Koekepeertje,

  Turkije was idd al jaren islamitisch maar nergens in de koran staat dat de vrouw bedekt moet worden.

  Uit andere antwoorden van jou kan ik zien dat jij intelligent genoeg bent om te weten dat groot deel van de stemmen die Erdogan`s partij heeft gekregen niet op een normale manier tot stand zijn gekomen.
  O.a stemmen van mensen die al 10 jaar op het kerkhof liggen, stemmen verkregen door bedreiging, stemmen verkregen door analfabeten die nu nog steeds een grote groepering vormen in turkije dingen te laten tekenen die ze dus nooit hebben kunnen lezen.

  Allemaal bewezen dingen.
  Maar net zoals Sander al zegt een ieder die daar maar iets over durft te zeggen in Turkije zelf gaat de gevangenis in.

 25. Ik moet even rechtrekken dat ik iets verkeerd heb aangenomen. Een vrouw kan op zijn vroegst idd door het uiblijven van de menstruatie merken dat ze zwanger is. Dat houdt in dat 4 weken tijd niet genoeg is.

  Of dit mij tot een andere beoordeling brengt is een tweede….

  Antonieq bedankt voor je compliment maar het is ook zo heerlijk om je ‘van niets wetend’ te houden…. :-)))

 26. @Koekepeertje
  Natuurlijk weet ik ook dat in de praktijk Turkije altijd al een islamitische staat is geweest; Ataturk heeft het graag anders gezien.

  Dat ik zo negatief ben over Erdogan, komt door allerlei acties, daden en uitspraken van hemzelf. Zoals Antonieq terecht zegt: de ‘democratische’ stem wordt kunstmatig beinvloed in het voordeel van de AKP. Onder de gelovige soennieten heerst er ook een grote sociale druk om voor de AKP te stemmen. Veel mensen in Turkije stemmen ook op Erdogan, omdat het lijkt alsof het economisch goed gaat met Turkije. Maar als je goed kijkt naar bv de huizenmarkt in Istanbul, moet je concluderen dat er HEEL VEEL lucht zit … eens gaat het knappen. (Stijgingen van prijzen van 30-40% in een jaar kan niet gezond zijn).Daarnaast doet Erdogan geregeld subtiel discriminerende uitspraken over bv de Aleviten. Dat Erdogan nu ook abortus wil beperken, zonder gegronde redenen, zegt me genoeg.

  Op je vraag wat er boven staat: recht natuurlijk. Op basis van wetenschap kun je recht sturen. Geloof is voor iedereen persoonlijk en dat moet je ook persoonlijk houden, niet opdringen (zoals dat nu wel gebeurt beetje bij beetje in Turkije… de moskeeen komen als paddestoelen uit de grond in Istanbul bv). Geloof mag je persoonlijk wel leiden, maar politiek en recht niet.

  Wat betreft je opmerking wanneer er een geest in de vrucht komt… tja, als je op basis van spiritualiteit je conclusies trekt, wordt verdere discussie onmogelijk. Weet jij of er een geest in bacterien zitten… dus je moet ook geen antibiotica gebruiken om een infectie te bestrijden? Of een geest in dieren en planten? Dan zou je dus niks meer mogen eten…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in