Wetswijziging Turkije moet dieren beter beschermen

24
2438

Iedereen in Turkije die straks een huisdier wil houden zal een soort cursus moeten gaan volgen. Pas als deze succesvol is doorlopen krijgt de eigenaar een certificaat en toestemming om dieren in huis te houden. Dat meldt de Turkse krant hurriyet.

Tijden de cursus zal niet alleen aandacht worden besteed aan de omgang met dieren maar ook worden gekeken of de baasjes voor goed onderdak kunnen zorgen.

Turkse dierenwinkels

In de nieuwe wet staat tevens geschreven dat het houden en verkopen van dieren in shops strenger gecontroleerd gaat worden. Indien winkeleigenaren niet aan bepaalde criteria voldoen waardoor het welzijn van de dieren in gevaar kan komen, zullen er naast boetes ook gevangenisstraffen uitgedeeld gaan worden van minimaal 3 maanden tot een maximum van twee jaar.

Circusdieren en dieren in commercials

Volgens het nieuwsbericht gaan dieren die men gebruikt voor entertainment, zoals in het circus, in films en voor reclamespotjes ook beter gecontroleerd worden. Het uiteindelijke doel is om circusorganisaties die met dieren werken helemaal niet meer toe te staan in het land. In hoeverre deze wetgeving ook daadwerkelijk gehandhaafd gaat worden valt nog te bezien.

24 REACTIES

 1. Op zich klinkt dit als muziek in de oren natuurlijk maar eerlijk gezegd verwacht ik hier niet veel van… Gaan ze dan iedereen natrekken om te kijken of zijn huis geschikt is voor huisdieren, of dat die persoon geschikt is voor een huisdier?

  Je krijgt straks illigale fokkerijen en die certificaten worden op de zwarte markt verkocht…….. This is turkey !!

  Je moet die honden gewoon verplicht chippen, kimlik no van de eigenaar erop en klaar….

 2. Mnr.Erdogan moet eerst een wet maken;”Hoe gaan we met de mensen om”en dan de dieren.Grtz. :heet:

 3. Erdogan moet eerst weten hoe je met natuur , mensen , dieren moet omgaan dat kan die niet enige wat die doet is schreeuwen maar niks doen dus is hij niet geschikt voor turkije…

 4. wellicht is Erdogan te laag opgeleid
  denk de mensen dom te kunnen houden
  maar heeft toch kennelijk zijn langste tijd wel gehad.de mensen de ogen worden wel geopend , maar het doet
  alles nog niet zeer genoeg .
  en dieren gewoon allemaal chippen!

 5. Mensen moeten bewust gemaakt worden dat dieren levende wezens zijn en geen speelgoed.
  Ze nemen rustig een pup mee op vakantie….zo leuk voor de kinderen! Als de vakantie is afgelopen, wordt het dier op straat geschopt en trappen ze het af naar huis. Daar moeten ze strenger voor straffen! Een dier, welk ras het ook is, vraagt niet om het leven en het is de taak van ons mensen om voor ze te zorgen, c.q. respectvol mee om te gaan.

 6. Als ze zo makkelijk dieren mee op vakantie kunnen nemen en met name mee naar Turkije kunnen nemen, waarom wordt dat dan niet zo moeilijk gemaakt als wanneer je met een auto de grens over wilt. Dat schijnt nog veel voeten in aarde te hebben.

 7. Veel geschreeuw maar weinig wol. Uiteraard hoop ik dat de dieren het beter gaan krijgen. We zijn het eens met “SNOW”: de dieren worden gewoon na de vakantie aan hun lot overgelaten. We hebben zelf onder die omstandigheden een hond geadopteerd, laten vaccineren, laten castreren. Hij heeft een pas, een chip en en ook een bloedproef ondergaan. Hij is “schoon”. Als wij er niet voor gezorgd hadden, was het beestje al lang vergiftigd, ze hadden de oren afgeknipt of in de fik gestoken of met stenen bekogeld. Neen, deze nieuwe wet dient eerst op de scholen te worden uitgelegd en misschien dat we dan over vele jaren in dit land een jeugd hebben die wel van dieren houdt. Maar we houden ons hart vast….

 8. @Nagidos, ik ben het met jou eens, educatie daar gaat het om en heel veel dingen kunnen bijgebracht worden op scholen, omdat kinderen de toekomst hebben. Mijn hart huilt als ik jou verhaal lees. Zelf heb ik maanden voor 3 honden gezorgd, ook een met afgeknipte oren en 2 pups. Omdat ik een operatie moet ondergaan moest ik ze met pijn in het hart achterlaten. Gelukkig heb ik 2 mensen gevonden die ze vers water en eten gaan brengen. Ik hoop ze over een 6tal weken weer te mogen verzorgen..ze zijn trouw en erg lief, wel schichtig, maar dat is geen probleem. Op mijn manier probeer ik ook mijn steentje bij te dragen, maar het moet overal beter! En…het kan, als ze maar uitleg krijgen hoe en waarom.

 9. En wie gaat dat controleren? Bijna iedereen rijdt auto zonder gordel, brommer en motor zonder helm, met 3 of zelfs 4 personen op een scooter, kleine kinderen voor in de auto, niet handsfree bellen in de auto. En daar wordt al niet tegen opgetreden.

 10. En nog steeds negatief praten over Erdogan. Heeft hij dan echt niets goeds gedaan in het land? En hoe kan je in godsnaam denken dat hij laag opgeleid is?!! Dat betekent dat jij misschien niet eens de basisschool hebt afgemaakt! Doe eens een klein onderzoekje naar wat de vorige presidenten hebben gedaan en wat Erdogan heeft gedaan. Je zult versteld raken van het verschil. Net een wedstrijd tussen Brazilie tegen Maribor,kan je ook meteen uitpuzzelen wat er met verschil precies word bedoeld :))

 11. Xerox…..en nog steeds positief praten over Erdogan……doe zelf eens een klein onderzoekje naar wat Erdogan allemaal heeft gedaan….misschien zou je eens wat andere kranten kunnen lezen…….kun jezelf ook eens uitpuzzelen wat er met verschil word bedoeld….ongelofelijk dat er nog mensen zijn zoals jij…..we leven in 2014 !!

 12. @Emigranteverweg, je praat als een kip zonder kop. Het is wel duidelijk dat jij niet weet waar je het over hebt.
  Ja, we leven nu in 2014, maar weet jij misschien hoe het 40, 30, 20 en zelfs nog geen 10 jaar geleden was? Als je dat niet weet, moet je gewoon je mond houden. Jongelui van tegenwoordig beseffen niet hoe goed ze het hebben vergeleken met hoe hun ouders het toen hadden. De lijst is me te lang om op te noemen wat er allemaal ten gunste van het land en de bewoners is veranderd. Maar als je blik vertroebelt wordt door haat, zoals bij jou overduidelijk het geval is, dan zul je dat inderdaad niet zien en zelfs niet willen zien.

 13. Wat de dieren betreft, ik zie hier heel veel mensen met liefde voor dieren en met name voor de kat en de hond. Natuurlijk heb je mensen die niet met dieren om kunnen gaan, maar als zij van dieren houden, is dat inderdaad te leren. De mensen die dieren mishandelen dienen daar flink voor te worden gestraft. Heel wat mensen hier in Istanbul zorgen belangeloos voor dieren die hier op straat leven. Zelf heb ik ook een katje van de straat geplukt voor ruim een half jaar geleden en die ligt hier nu heerlijk in zijn eigen bedje naast mij te slapen. Het is misschien niet de mooiste kat, maar wel de liefste en de ondeugendste. En zo zijn er enorm veel Turkse mensen die hetzelfde doen en voor zo’n diertje de zorg op zich nemen. Ook het dierenasiel, (gefinancierd door de stad) hier vlakbij vangt dieren van de straat op die of op straat geboren zijn of op straat gezet zijn door een of ander misbaksel. Daar wordt voor hen gezorgd en indien mogelijk herplaatst bij een gezin. Alleen is dat in een stad als Istanbul niet zo heel eenvoudig omdat hier hoofdzakelijk hoogbouw is en maar weinig mensen de beschikking hebben over een tuin. In de site waar ik woon zijn permanent 4 honden aanwezig. Ze worden verzorgd en gevoed. Het is hun plekje waar ze hun (sociale) leven slijten. En als er iets mis is wordt de veterinair ingeschakeld. Het is dus echt niet zo dat het standaard is dat mensen slecht voor dieren zijn. Als ik zelf een tuin tot mijn beschikking had zou ik ook een hond hebben en misschien wel 2 en nog veel meer poezen. Maar gezien dat ik hoog woon en ook niet meer zo goed ter been ben om lang te gaan lopen om de honden uit te laten is dit voor mij helaas niet meer mogelijk.
  Maar helaas zijn er nog teveel mensen die het niet waard zijn om een dier in huis te hebben en deze meer mishandelen dan dat ze te eten of aandacht krijgen. Maar dit soort mensen heb je overal ter wereld.

 14. Goede reactie xerox deze mensen weten niet waar ze over praten!! Ze weten zelf het verschil niet tussen een spruit en een snijboon niet!! En kweken zomaar kritiek uit over erdogan, onwetend over de situatie van turkiye voor zyn tyd en nu het huidige turkiye!

 15. @emigranteverweg,wat en/of hoe je erover denkt. Die ene Erdogan die jij niet leuk vind is toch wel lekker keer op keer weer de winnaar van de verkiezingen. Dus eigenlijk vind ik het,als Akp partijaanhanger,totaal nutteloos om met jou in discussie te gaan. En Essie? Je heb het heeeeeel simpel uitgelegd,maar ik moet savas gelijk geven. Deze soort begrijpt het gewoon niet,denk dat ze laaggeschoold zijn ofzo. Wat ik trouwens zie over de manier hoe ze het hebben over laaggeschoold,vind ik een beetje raar. Alsof laaggeschoolden geen mensen zijn en gewoon dom zijn. Die laaggeschoolde mensen hebben er wel voor gezorgd dat we de vijanden hebben gewonnen in de vrijheidsoorlog waarbij Turkije is gesticht waar mensen als @emigranteverweg kunnen stemmen op hun favoriete partij. Kortom,laaggeschoolde mensen zijn niet laag! Dat gevoel heb ik bij het woord laaggesschoold hoe @emigranteverweg het overbrengt!

 16. Essie, lieve schat, ik woon 30 jaar in istanbul en volg al die jaren de politiek, ik spreek vloeiend turks dus ik mag aannemen dat ik weet waar ik het over heb. Ik ben voor democratie en dat de beste mag winnen, toch? Mits dit op een eerlijke manier gebeurt en helaas is dit niet het geval geweest, Yalova is hier een voorbeeld van. Weet je trouwens eigenlijk wel wat er in Soma is gebeurd? Daarbij wel grappig trouwens, hoe jij en xerox, aanhangers van erdogan, meteen overgaan tot beledigen………. Daarmee eindig ik deze discussie.

 17. Dat jullie soort zelfs datgene wat er in Soma is gebeurd Erdogan de schuld kan geven! Onlangs is er een ontploffing geweest bij Shell in Moerdijk,waarom geeft hier niemand de staat de schuld? Hou je domme opmerkingen gewoon voor jezelf en stik erin! Dit was trouwens wel een belediging…

 18. Ttsssssss

  ik lees hier “jullie soort” en ook over “haat en vertroebelde blikken”.

  ben je het niet met iemand eens dan krijg je dit? het doet mij trouwens sterk denken aan de discussies op de social media in Holland, het was de manier van omgaan met elkaar na de “opkomst” van de populisten in Nederland. en wat helemaal van belang was, het internet!!! waar het schelden en beledigen de “vrijheid van meningsuiting” werd. dat educatie, ontwikkeling, kennis van geschiedenis belangrijk is? daar ben ik van overtuigd omdat de geschiedenis anders herhaalt wordt. niets geleerd dan.

  zodra men begint met “haat” en “soort” gaan mijn haren recht overeind staan. ook hier in Istanbul. ik wens u verder een zinnige discussie.

  ff on topic
  waar ik nu woon, daar was een trapkat. een hele leuke en lieve. binnen een jaar waren het er negen. maar onmiddellijk afstand genomen. heel allergisch geworden voor katten, helaas, dus ik kon het dier niet helpen, dat heb ik de kat ook verteld. vervelende was dat ie/zij daarna dol op mij werd, katten houden wel van een beetje afstand, en doorlopend in mijn appartment wilde bevallen/werpen?. datheb ik helaas niet toegestaan omdat ik er gigantisch ziek van word. allergie.

  er staan nu overal katten huisjes, of ze er wonen? verder zie ik er veel minder? ook zie ik ze nog steeds vuilniszakken plunderen, ook dat is minder. want er zijn containers nu die mensen moet gaan gebruiken. behalve rotzooi die ze eten zie ik ook mensen die er echt voor zorgen, ze kattenbrokken geven, en ook zijn er mensen die voor een geliefde, zieke kat, de dierenarts raadplegen en gezamenlijk de rekening betalen.

  voor het katten en honden probleem opgelost is zal er nog veel tijd over heen gaan.

  maar ondertussen zitten de asiels in Nederland overvol, worden de honden nog steeds aan bomen gebonden en de katten verzopen.

  oh, en “haat” en “soort”, nog nooit gehad dat iemand mij zei: rot op naar je eigen land. maar zelf heb ik er geen last van als iemand mij geen hand geeft, of als de hulp mijn eten niet goed vindt? dan koop ik fruit en koekjes en flesjes water. mensen zijn gelijkwaardig en toch verschillend.

  verder lijkt het er soms op dat katten en honden zielig zijn en mensen die vluchten uit oorlogsellende alleen overlast veroorzaken. nu weer 500.000 vluchtelingen? Irak.

  het niet kunnen delen is het grootste probleem, gebrek aan liefde en medemenselijkheid.

  groeten uit Turkiye.

 19. Xerox – gelijk met wat? met het dieren- en mensenleed dat ik aanhaal? of met het feit dat het woordgebruik minder wordt als iemand een andere mening heeft? over Turkiye of welk land dan ook?

  ik vind wat er gebeurd in Rio de Janeiro een schande. De demonstraties heel terecht. daar zijn veel gezinnen, armen, kinderen, de dupe van geworden. opgeruimd en verdreven.
  nee, ik ben er nooit geweest, maar heb wel veel gelezen over het land.
  aanrader:
  de film van Marcel Camus, Orfeo Negro.
  1959. full movie.
  http://www.youtube.com/watch?v=toX1mGKb4l0

  ik denk dat je door veel lezen, zien, en praten met anderen een “eigen” mening vormt.
  zelf vraag ik mij af waarom een bekende pianist in Istanbul 10 maanden voorwaardelijk kreeg omdat hij een kwatrijn van een Perzische dichter geplaatst had. Misschien had hij aan verwijzing naar de Rubaiyatt moeten plaatsen?
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Omar_Khayy%C3%A1m
  je moet de Rubaiyatt lezen en dan ook nog kan het verschillend geintepreteerd worden. natuurlijk zijn er ook nog verschillende vertalingen.
  misschien beter als de Rubaiyatt vermeld was? Is Omar nu een “verboden” dichter? ik las hem sinds mijn 18de, wel de Nederlandse vertaling.
  Trouwens Omar had er tijdens zijn leven in 1100 ook al de nodige problemen mee, met de manier waarop zijn gedichten begrepenwerden.

 20. kan niets verbeteren, dus beter eerst schrijven en daarna plaatsen. excuus voor de fouten, nu ja, die maak ik toch wel, maar door direct plaatsen wat meer.

 21. full movie, nee, een geknipt en geplakt rommeltje. dus beter eerst zelf kijken voor ik een film plaatst. weer veel geleerd hier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!