Wetsvoorstel tegen reclame van alcoholische dranken in Turkije

22
830

De regeringspartij AKP heeft deze week een wetsvoorstel ingediend om reclame van alcoholische dranken te verbieden en waarschuwingen op flessen en blikjes te gaan toevoegen. Hiermee wordt er nog meer olie op het vuur gegooid in het debat in de al gepolariseerde Turkse maatschappij. 

Waar in Nederland veel reclame op TV is voor de diverse biermerken, is dat in Turkije zeker niet het geval. De stap die er in Nederland is gemaakt met waarschuwingen tijdens en na reclames wordt hier direct overgeslagen met dit verbod.

Het wetsvoorstel is dan ook op grote kritiek te komen staan vanuit de seculiere kant van de samenleving maar ook vanuit culturele instanties. Diverse culturele festivals worden gesponsord door wijnproducenten, deze sponsoring zou door het verbod weg komen te vallen. Dit zal betekenen dat er dan ook veel culturele activiteiten die al decennia gehouden worden per direct verdwijnen. Ook veel sociale projecten, zoals  kinderen uit armere gebieden in contact te laten komen met muziek en diverse studiebeurzen die door de bedrijven gegeven worden, zullen zo ophouden te bestaan.

Het debat is deze maand gestart door de Turkse premier die verklaarde dat Ayran de nationale drank is van het land, niet raki. Iets wat tot grote scepsis heeft geleid binnen de samenleving en een reactie uitlokte van raki producten die vervolgens een aanvraag hebben gedaan bij de EU om raki als nationale drank erkend en beschermd te laten worden.

In dezelfde aankondiging, eerder deze maand van de premier, werd al gewaarschuwd om de alcohol prijzen wederom flink te verhogen. De effecten op het toerisme zijn nog onduidelijk. Turkije maakt de laatste jaren een flinke groei door in het toerisme welke door deze nieuwe regel kan worden afgeremd. Ook is de zwarte handel in zelf gestookte drankjes behoorlijk gestegen, deze brengt vele gezondheidsgevaren met zich mee.

De discussie lijkt hiermee nog zeker niet ten einde en het ziet er naar uit dat deze beslissingen de aankomende verkiezingen flink kunnen gaan beïnvloeden. Alcohol is op dit moment reeds 2 tot 3 keer duurder in vergelijking met Nederland en heeft het laatste jaar een prijsstijging doorgemaakt van ruim 30%.

22 REACTIES

  1. het volk moet je gezond houden en niet volgooien met gif zoals hier in het westen waar de ziekte kanker nr.1 staat zodat ze volop verdienen op het verkoop van medicijnen.

  2. vind t wel nuttig; nu nog alle andere nutteloze troep van de tv en we kunnen weer normaal doen. eet dit drink dat draag dit.. de tv vertelt ons zelfs hoe we de liefde moeten bedrijven. en dan klaagt men dat de media over de massa’s regeert.

  3. Iedereen die dat wenst moet toch van een lekker glas wijn kunnen genieten zonder dat het een luxe product wordt en enkel nog door de mensen met veel geld kan genuttigd worden

  4. Ik ben zelf een Turk. Maar ik vind deze maatregelen echt hypocriet.
    Door deze hypocriete actie van Erdogan trek ik vandaag een fles champagne open :))

  5. Wedden dat Erdoğan een grote wijnkelder heeft, fundamentalisten zijn het ergst.

    In de Nederlandse “biblebelt”, mag je geen krant lezen, niet radio luisteren en TV kijken,
    zelfs de E.O. mag niet.

    En het volgende is echt gebeurd, ergens op de Veluwe had iemand een verstopte gootsteen, dus de loodgieter moest komen. Hadden de sukkels hun stiekem verborgen draagbare TV-tje vergeten uit het kastje te halen. Dit soort mensen doet alles in het geniep, “maar we zijn wel in de heer”.

    Als Erdoğan zo voort doet, worden straks buitenlanders, NL-ers, Duitsers, etc. nog het land uitgezet, wegens onrein.

    De door de vele geliefde Mustafa Kemal Atatürk draait zich om in zijn graf.

    Ieder zijn geloof, maar ik hoop dat de volgende keer, bij de verkiezingen, de AK Parti uit de boot valt.

    Maar hoe alles ook draait of keert, er is geen een land met een fatsoenlijke regering.
    Kijk maar naar NL, het hele sociale stelsel wordt afgebroken en wie lijdt er niet onder, zij die het allemaal bedenken.

    Ik houd van Turkije en het volk en blijf hier, ondanks wat de AK Parti allemaal verpest.
    :turk: :turk: .

  6. Kijk naar de wetenschappelijke feiten…

    75 % van alle dodelijke ongelukken komt door Alcohol….

    ——————————————

    Maar goed, toeristen moeten met rust worden gelaten en de prijzen van alcohol in toeristische gebieden kan misschien met speciale regelingen goedkoper gemaakt worden.

    ——————————————

    Aan de andere kant de auto instappen met na zelfs 1 glas alcohol gedronken te hebben… flinke boete (Lees beslag leggen op zijn bezittingen) en 20 jaar gevangenis.

    Mensen moeten verantwoordelijk worden gesteld voor hun gedrag !

    Mehmet

  7. Ben het met je eens Mehmet. Alcohol en verkeer gaan niet samen. In Ankara zie ik dagelijks bussen vol politie staan. Ze drinken thee en kaarten een beetje. Werkelijk nog nooit een alcohol controle gezien. Men zou er veel actiever mee moeten zijn. Zo gaat het ten koste van festivals, toerisme en cultuur.

  8. in turkıje gebeuren de meeste dodelıjke ongelukken omdat mensen hun verantwoording niet nemen,hier zıjn gewoon slechte en roekeloze chauffeurs op de weg en over t onderhoud van hun voertuig maar te zwıjgen,vrıjwel nihıel en wat dacht je van 6 a7 personen ın n auto of van autogordels gebruiken,maar om alcohol duurder te maken is absurd dit doet de akp omdat ze turkıje meer radicaal willen hebben t is de muslimpartıj en ze willen eigenlıjk geen seculier turkıje

  9. Het is eigenlijk vrij simpel:
    Even los van het feit van welke partij meneer Erdogan is, ik ben het ermee eens dat schadelijke producten duur zijn en niet mogen worden gepromoot via massamedia.

    Een regering is verantwoordelijk voor de Volksgezondheid van haar volk, dat hoort op de 1e plaats te komen, vóór financieel gewin zoals belastinginkomsten uit toerisme.
    Alcohol is vergif en is schadelijk voor het menselijk lichaam, nog schadelijker dan sigaretten, en zelfs desastreus in combinatie met andere dingen zoals medicijnen, wapenbezit en actieve deelname aan het verkeer.

    Dat in Turkije de stap van ‘waarschuwingen tijdens de reclame zelf’ wordt overgeslagen lijkt in het artikel te worden gekwalificeerd als absurd. Turkije is wat betreft de takabswet en het rookverbod ook in 1 klap alle Europese landen voorbijgestreefd, en ik geloof niet dat dat achteraf bezien een slechte zaak is geweest.

    Het argument dat het de toeristische sector zou raken is eveneens een drogreden. In Venezië-Italië kost een biertje op het San Marco Plein 12 euro, en het sterft er van de toeristen.
    In de Turkse toeristische discotheken kostte een biertje ook tussen de 5 en 9 euro, terwijl de inkoopprijs ongeveer 1 euro 20 kost. Zelfs als de inkoopprijs zou verdubbelen en 2 euro 40 zou kosten, dan nóg gaat dat biertje 2 tot 4 keer over de kop. De prijzen in de uitgaansgelegenheden waren al beschamend hoog en dat lag tot op heden niet aan de regering, maar aan de uitbaters zelf.

    Maar het domste argument in dit artikel is nog het argument dat we blij moeten zijn dat dankzij de alcoholindustrie nota bene kinderen in aanraking kunnen komen met kunst, muziek en cultuur. Welja joh, geef die kinderen anders ook nog een biertje tijdens het festival, dan kunnen ze alvast aan alcohol wennen als ze nog klein zijn, dan weet je zeker dat je lekker veel aan ze verkoopt als ze groot zijn.
    Ik zou me eerlijk gezegd schamen als je zoiets als argument aanvoert ten faveure van de alcohollobby.

    Bovendien is het niet eens waar dat dit soort evenementen zouden verdwijnen. Vroeger werd de Formule 1 grotendeels gesponsord door de sigarettenindustrie, totdat dit werd verboden. Ook toen kregen we grote verhalen te horen dat de Formule 1 gedoemd was om te verdwijnen met het wegvallen van die sponsors.
    De Formule 1 bestaat nog gewoon en er gaat vandaag de dag meer geld in om dan ooit tevoren.
    De regering kan dat soort evenementen bekostigen met de extra inkomsten die zij verwerft uit de alcoholaccijnzen. En zo hoort het ook te zijn.

    Bovenstaande argumenten hebben helemaal niets met politiek te maken, en naar mijn mening zou deze discussie op basis van dit soort a-politieke argumenten gevoerd moeten worden.
    Helaas lukt het de Turken niet objectieve argumenten te scheiden van partijpolitiek.

    Mocht het u interesseren, ik ben geen AKP aanhanger en ik heb CHP gestemd de laatste keer.
    Maar dat wil nog niet zeggen dat ik daarom altijd bij voorbaat tegen maatregelen voorgesteld door de AKP ben. Met deze maatregel neemt de AKP verantwoordelijkheid voor de Volksgezondheid van het Turkse volk, en daar kan ik alleen maar achter staan.

  10. Alcohol is niet per definitie gig. In overmaat is het ongezond. Maar een glas wijn of een cognacje good het slapen gaan is enorm gezond. Heeft een natuurlijke anti biotica in zich.

    Het wijnhuis in kwestie doet zijn projecten met kinderen en muziek totaal zonder vermelding van hun naam. Puur uit filantropie.

    Net zoals ze dit jaar het russisch staatsballet naar Ankara hebben gebracht.

  11. Geachte debekker,

    Iemand die iedere dag voor het slapen gaan voor zijn gezondheid een wijntje drinkt, hoeft zich niet druk te maken over de accijnsverhogingen, is het wel? Als dat éne glaasje 25 kurus meer kost, dan is dat per dag best op te brengen.

    De mensen die hier over vallen zijn ofwel mensen die structureel in complottheoriën denken en de AKP als anti-Kemalistisch en pro-islamitisch willen wegzetten bij iedere gelegenheid, ofwel zijn het alcohol verslaafden, die het liefst iedere avond 70cl Raki wegklokken.

    Aan beide groepen mensen hebben we niets. De eerste groep is alleen maar oppositie aan het voeren om oppositie te voeren, maar komt zelf met niets constructiefs op de proppen. Daar heeft het land dus niets aan.
    De tweede groep is meer dronken dan nuchter, dus daar hebben we per definitie al niets aan.

    Wat betreft het wijnhuis met filantropische bedoelingen, denk ik eveneens dat zij niets hoeven te vrezen. Aangezien u zegt dat zij nu al geen naamsvermeldingen plegen, zal dat gewoon zo kunnen blijven in de toekomst. Dat is immers de opzet van de nieuwe wet: geen openlijke reclame uitingen en naamsvermeldingen. Daar zal de nieuwe wetgeving geen negatieve noch positieve invloed op gaan hebben.
    Dus volgend jaar gewoon weer projecten met kinderen en muziek en het Russisch Staatsballet in Ankara.

  12. Alcohol heeft niets met de verkeersdoden te maken. De Turkse overheden moeten verdomme eens gaan luisteren naar de stedebouwkundigen en planologen, in plaats daarvan laten ze zich informeren door bevriende zakenpartners om overal maar lukraak grond uit te geven zonder de ruimtelijke consequenties ervan te overzien. Ik kan hier zo verdomde woest van worden… duizenden verkeersdoden door compleet afwezige ruimtelijke planning en vervolgens gaan religeuzen het weer op alcohol of wat dan ook gooien. Denk eens na, kijk hoe chaotisch Turkije is, wanneer is voor het laatst geinvesteerd in veilige kruispunten, voetgangersoversteekplaatsen, gescheiden fietsbanen, voetpaden etc etc…. Waar is het?? NERGENS>> Geld zit in de zakken van aannemers.

  13. @San
    U weet duidelijk niet waar u over heeft,
    ik zal je even opsommen:
    Hoofdoorzaak dodelijke ongelukken in Turkije:
    1. Alcohol
    2. Te hard en onoplettendheid
    3. uitsloverij

    Ik heb een beste vriend in Turkije verloren door dronkenlap die alsmaar het vrouw van mijn beste vriend lastig viel…

  14. Niemand hoeft mij te vertellen wat ik wel of niet moet drinken…lang leve de democratie in Turkije!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!