Home Nieuws Waterpijp wordt voorzien van waarschuwingslabel

Waterpijp wordt voorzien van waarschuwingslabel

2
892

Turkije gaat een gezondheidswaarschuwing plakken op de nargile, oftewel de waterpijp. De Verenigde Staten kondigden onlangs aan dat het gebruik van de waterpijp, dat razendsnel aan populariteit wint in Amerika, extreme gezondheidsrisico’s heeft. Ondertussen blijft ook de Europese Unie nieuwe maatregelen doorvoeren in de wereldwijde strijd tegen tabak. Hier komt namelijk binnenkort een verbod op menthol- en dunne sigaretten.

Het Turkse ministerie van Volksgezondheid kent geen grenzen in de strijd tegen het roken. Naast de vele gezondheidswaarschuwingen op pakjes sigaretten, zal nu ook de Turkse Waterpijp (nargile) worden voorzien van alarmerende gezondheidswaarschuwingen.

Men heeft besloten om de waterpijp te voorzien van een waarschuwingssticker die qua grootte 65 procent van het glazen gedeelte in beslag neemt. Dit werd onlangs gepubliceerd in de Staatskrant. Op het moment dat de nieuwe verordening van kracht wordt, moeten alle waterpijpen voorzien zijn van een tekst zoals: “Gevaarlijk voor de gezondheid” of “Alle tabaksproducten kunnen gevaarlijk zijn voor uw gezondheid”.

Amerika en Europa

Ook door de Verenigde Staten wordt er, in een reactie op het toegenomen gebruik ervan, volop gewaarschuwd voor de waterpijp. Publieke gezondheidsdirecteur van Californië dr. Ron Chapman verklaarde: “De waterpijp draagt precies dezelfde risico’s met zich mee als het roken van sigaretten”.

De Europese Unie Commissie wil binnenkort een verbod instellen voor menthol- en dunne sigaretten. Ook zullen er afschrikwekkende foto’s worden geplaatst op de sigarettenpakjes.

Enkele reacties op de nieuwe regelgeving in Turkije:

Orhan Kural (directeur van de Zeg Nee tegen Verslaving en Sigaretten Associatie): “Nargile is vier tot vijf keer gevaarlijker dan sigaretten”.

Dr Zafer Özok (Associatie in de Strijd tegen Sigaretten): “De strijd in ons land en in de hele wereld tegen sigaretten en de waterpijp is een zeer goede zaak. Het plaatsen van een waarschuwing op de waterpijp is een goede stap vooruit”.

Mustafa Yıldırım (Nargile aanbieder): Het plaatsen van waarschuwingen op de waterpijp, daar kunnen we niet omheen. Echter, degenen gepassioneerd zijn zullen nooit stoppen met het roken van de nargile.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.