Home Nieuws Vrouwenstrand leidt tot discussie onder lokale bevolking

Vrouwenstrand leidt tot discussie onder lokale bevolking

41
1552
Vrouwenstrand leidt tot discussie onder lokale bevolking
Vrouwenstrand leidt tot discussie onder lokale bevolking

Bewoners van een stad rond de Marmara hebben hun bezwaar geuit tegen de oprichting van een vrouwenstrand langs het openbare kustgebied. De lokale bevolking vindt dat het de toegankelijkheid naar het strand toe beperkt.

De provincie Kocaeli kondigde pasgeleden aan dat bewoners veilig kunnen zwemmen in de zee, nu het zeewater gereinigd is en ontdaan van industrieel en huishoudelijk afval. Niet lang daarna zette de gemeente ineens houten schuttingen neer rond een gedeelte van het strand in Ereğli, een afgesloten gebied alleen toegankelijk voor vrouwen. De lokale bevolking is het hier echter niet mee eens.

Vrouwen die zich willen bedekken kunnen toch ook gewoon naar het openbare strand komen? We willen geen structuur als deze die de kust blokkeert

, aldus een inwoner.

De bewoners van Karamürsel, waaronder ook vele vrouwen, verrichten nu allerlei inspanningen om de oprichting van het gescheiden strand te stoppen.

De gemeente laat echter weten dat er ook door veel vrouwen juist een verzoek is ingediend voor een gescheiden strand, en dat de gemeente blij is om aan een dergelijke wens te kunnen voldoen. Of het vrouwenstrand nu wel of niet gaat blijven, is dus nog even afwachten.

41 REACTIES

 1. hihihi, ik dacht dat dit ook een naaktstrand was (had het nog niet gelezen)maar het is juist het tegenovergestelde, hahah….

 2. Dat hebben ze zeker..Ik bedoel er zijn zat mannen en ook Turken die alleen maar naar het strand gaan om dames in badkleding te checkken. Dat sommige vrouwen zich hier aan storen en met deze reden niet naar het strand gaan is volkomen te begrijpen. Ook qua geloofsovertuiging is het vrij ongepast om als vrouw zijnde in je badkledij in het water te spartelen of heerlijk te genieten van t strand in het bijzijn van mannen.

 3. Mustafa bey, als dat zo is ga je lekker met een burkini de zee in. Dat AKP aan de macht is geeft men nog niet het recht om ons natuur/uitzicht te vern**** omdat de “echte” moslims willen spartelen!
  Dit soort conservatief en zelfs orthodoxe gedachtegoed hadden we na de val van de Osmaanse Rijk niet eens en brengt ons ook steeds dichter bij de echte vrienden van AKP…het Oosten!
  Jammer dat Turkije, eens een mooi voorbeeld, nu zo verknald is!

 4. Aparte vrouwen stranden?

  Waar gaat het heen? Waar gaat het stoppen?

  – vrouwen/mannen apart onderwijs?
  – vrouwen/mannen niet naast elkaar in openbaar vervoer?

  Ik wil jullie herinneren dat Turkije een seculier land is waar man en vrouw gelijk zijn. Als dit jullie niet zindt, mogen jullie verkassen naar Saoudi Arabie, niemand die jullie stopt.

 5. het zal wel een schop tegen het zere been zijn maar wanneer Mustafa Zerda Sahin oa schrijft …@ Mustafa Zerda Sahin schrijft oa… “Ook qua geloofsovertuiging is het vrij ongepast om als vrouw zijnde in je bad kledij in het water te spartelen of heerlijk te genieten van ‘t strand in het bijzijn van mannen.” … wil ik hier graag op reageren.
  ik ben het niet helemaal met je eens Mustafa Sahin en wel om de volgende reden: hier in Maleisië gaan Islamitische meisjes en vrouwen wél zwemmen, hoewel dat vaak wél in een zwembad is. Zij dragen dan een speciaal voor hen ontworpen badpak. deze meisjes en vrouwen mogen wél in het openbaar genieten! aan de oostkust van Maleisië, dat véél en véél strenger is dan hier aan de westkust of bv in het zuiden, zwemmen de dames incl. die speciale badkleding ook in zee en/of zitten op het strand en ze mogen ook daar wél zichtbaar genieten! Ik vind het ronduit denigrerend wanneer je schrijft dat het ongepast is dat (Islamitische) vrouwen “ in het water te spartelen of heerlijk te genieten van ’t strand in het bijzijn van mannen”. Waarom mogen (Islamitische vrouwen niet in het openbaar genieten, al dan niet in het bijzijn van (Islamitische) mannen?! Dat mannen – jij schrijft Turken – naar het strand gaan om de dames de “checken” vind ik ronduit minderwaardig, net zo minderwaardig als wanneer wij hier in juni, juli en augustus de Arabieren (ook Islamitisch!) op bezoek krijgen die met hun kersverse echtgenotes paraderen langs de hoofdweg in Batu Ferringhi en elke vrouwelijke westerse toerist met hun ogen helemaal uitkleden of, als de heren der schepping alleen lopen, ook nog eens duidelijk minderwaardige opmerkingen lanceren!. Deze heren der schepping presteren het om hun kersverse echtgenotes in hun gitzwarte vaak schitterende oosterse gewaden – burqa en niqab – uren zonder een drankje in de hete zon aan het zwembad te laten zitten terwijl zij langs het zwembad lopen en elke westerse vrouw in badpak of bikini ongegeneerd likkebaardend bekijken. Het zijn de mannen die misbruik van een badgelegenheid. Het “checken van vrouwen” in een al of niet Islamitisch land past anno 2012 niet in de hedendaagse samenleving. Het zijn de mannen die zich – zoals jij schrijft – ongepast gedragen, niet de vrouwen, Turks of van een andere Islamitische nationaliteit.

 6. Vanuit mijn geloofsovertuiging moeten ze glurende mannen weren…dat gebeurt al op sommige plaatsen…Maar er zijn ook wel mooie mannen op t strand…En daar kunnen wij dan weer lekker schaamteloos naar staren…Mannen en ‘kledingvoorschriften’…gewoon belachelijk….Ze moesten korte broeken voor mannen verbieden…:))

 7. langzaam verdwijnt het seculiere systeem in Turkije ! De hoofddoek in het onderwijs en nu dit de dames kunnen gewoon zwemmen in hum kledij , niemand die er ook maar naar zal kijken ! wat is de volgende stap ?

 8. Claire je hebt het supergoed omschreven. Bravo! Hier in Antalya liggen de stranden vol met vrouwen die islamitisch zijn, gewoon in bikini of badpak. De streng gelovigen dragen speciale badpakken en gaan ook gewoon de zee in. Ook zijn er oudere vrouwen die in hun eigen kleding de zee in gaan en dat vind ik nou weer minder, maar ok. Overal in de wereld kijken mannen en vrouwen hun ogen uit op het strand. Maar er is een verschil tussen gewoon kijken en ‘uitkleden’. Laten we aub niet teruggaan in de tijd en nog meer apartheid veroorzaken.

 9. Mannen wel genieten en spartelen en vrouwen niet ondanks dat ze hetzelfde geloof hebben ??? Dit hele idee is ongepast.

 10. Zoal ik al eerder aangaf, tis gewoon, een en al bullshit en heeft geen andere doel voor ogen dan het creeeren van commotie en zodoende een grotere splitsing in de samenleving. Begin bij de harde kern (Izmir), als ze daar Ataturk uit het straatbeeld krijgen, dan hebben ze de weg vrij!

 11. Vind t onzin! En dat ze de dames willen afzonderen omdat hun eigen mannen met t zelfde geloof zich niet normaal kunnen gedragen? Afzonderen? Nee! Dat zijn ze toch al!? Iedereen heeft toch t recht om te zwemmen of verkoeling te zoeken? Maar dat je dit niet gemengt kan doen anno 2012? Ligt indaad aan t andere geslacht! Zie wel is op tv als r feesten zijn op straat en r zijn meisjes vanuit t buitenland dat ze deze dames in hun borsten en tussen hun benen grijpen? Nou vind die zogenaamde gasten(jongens en mannen) respectloos en hypocriet in en naar hun geloof en medemensen toe!!! En dit soort gasten heb je hier veel en die gaan ook naar t strand! Jammer geneg!

 12. Ik ben voor een mannenstrand, kompleet met om heining en vrouwen die kontrolen, of die wel veilig zijn tegen vrouwenogen . Haha, mannen kunnen met ontbloot bovenlijf in de hitte aan het strand en vrouwen moeten zich inpakken om beschermd te worden tegen mannenogen. Laat me niet lachen, te gek voor worden

 13. waar staat in de Quran dat Islamitische vrouwen niet “in het water mogen spartelen of heerlijk genieten van ‘t strand in het bijzijn van mannen.” ? en waar staat in de Quran dat Islamitische mannen zich respectloos, en denigrerend tegenover vrouwen kunnen en mogen gedragen?
  wél staat er in de Quran dat de Islam verbied dat men zich te goed doet aan alcohol en andere “westerse versnapering” – lees oa. onzedelijk & verlekkerd kijken naar vreemd vaak buitenlands (vrouw) vlees! bij de “likes” zie ik twee westerse dames staan. hun “like” geeft aan dat zij beslist niet zijn opgegroeid en opgevoed met de Quran en ik zou willen voorstellen dat, voor de like-knop wordt ingedrukt, deze dames zich de materie van de Quaran eerst eens goed eigen maken en eens zonder vooroordeel goed om zich heen kijken wat er zo al onder het mom van de juiste belijdenis van de Islam gebeurt.

 14. Als je het niet eens bent ga je niet naar Turkije op vakantie! Als je er woont ga je maar naar Griekenland. Turkije doet wat ze willen! Jullie mening boeit hun 0.0% dus bespaar je de moeite….

 15. Jouw mening boeit ze ook niet,en dat is ook het probleem. Dit land heeft haar onafhankelijlheid niet te danken aan jouw soortgenoten, dus dat geeft de AKP en jou niet het recht om hierover te oordelen.

 16. Het probleem in deze discussie is dat het openbaar strand betreft. En openbaar betekent dat het voor het publiek toegankelijk moet zijn ongeacht opvatting, afkomst, geslacht etc. Sinds wanneer mag een grote minderheid (de AKP is de grootste, maar kreeg minder dan 50% van de stemmen in 2011) besluiten nemen die voor 100% voor de bevolking gelden? Dat heeft weinig meer met democratie te maken (een helaas doorzettende tendens). Ik zeg: neem een stuk privestrand en maak het toegankelijk voor de gesluierde medemens, maar laat de openbare ruimte met rust!

 17. @ataturk bey

  Iedereen heeft recht op een strand, turkse strand is erg groot en lang, dus je moet wel plaats maken voor moslima’s…
  De val van osmaanse rijk, ja vergist je niet dat dankzij de ottomanen dat jij hier in Turkije bent en niet ergens in mongolie…
  Second, osmaanse rijk bestaat 800 jaar en die legende van ataturk magere 10 jaartje of zo…en Turkije bestaat maar 90 jaar…

  Let me make here statement:
  Turkey is always been muslim country, home of muslims…
  But they are tolerance to any race, religion and culture…

  Jij moet je schamen dat jij jezelf een turk noemt, want het woord is gestart bij de ottomanen en niet door die ataturk… :emo:

 18. Normaal reageer ik niet op anderen, maar dit kon ik niet laten. Ik kon men ogen niet geloven toen ik las wat Ataturk Genclik schreef, namelijk “Dit land heeft haar onafhankelijlheid niet te danken aan jouw soortgenoten”. Ik weet niet of je je er wel in verdiept hebt, maar het waren niet de elite maar de dorpelingen, de vrouwen met hoofddoeken die voornamelijk hebben gestreden tijdens de oorlog tegen de Grieken. Al is het eigenlijk niet van belang, maar na zo’n opmerking van jou moest ik wel regeageren. Wil je alsjeblieft niet meer zulke domme opmerkingen plaatsten.

 19. Als ik het heb over zijn soortgenoten, heb ik het over de gluiperige conservatieve arabieren lovers zoals die meneer hiervoor. Jij hoeft mij de geschiedenis niet uit te leggen. Sterker nog,ik denk dat ik jullie moet attenderen over “die” Ataturk en zijn collega’s die samen met de arme en rijke, moslims en joden ervoor heeft gezorgd dat jullie allemaal moslims zijn en weten wie jullie moeders zijn. Ach neyzen tevfik heeft jullie al een antwoord gegeven!
  allahim bizi sizlerden korusun….i rest my case!

 20. @ yusuf. Je moet wel je geschiedenis kennen he. Ten tijde van het Ottomaanse Rijk bestond Turkije niet; het was Anatolie. Bovendien, het Ottomaanse rijk bestond niet alleen uit Moslims; ongeveer 1/3 v.d. bevolking had een overtuiging en dankzij het Millet-systeem werden rechten van alle minderheden (min of meer) gewaardborgd (google eens zou ik zeggen). Van het opleggen van normen en waarden was dus niet echt sprake… Dus voordat je je mooie Engelse opmerkingen plaatst, wel even nadenken aub!

 21. @ kristian,

  Die internet zit vol met die propaganda jegens ottomanism, Dus niet betrouwbaar…
  Ik ken de geschiedenis beter dan jij, ik ben een fervente historische lezer…

 22. Yusuf, waar heb je het in hemelsnaam over? Enige waar jij een “fervente” kenner van bent, is de koran met interpretatie van Fetullah Güllen. Jullie zijn nu diep geïnfiltreerd in alle belangrijke organen binnen de Turkse staat, proficiat!

 23. Ik vraag je nog om niet zulke domme opmerkingen te plaatsten. Wat is dat nou voor een bullshit dat jullie nog moslim zijn en jullie moeders kennen. Je kan meningsverschillen hebben en dat op een nette manier verwoorden, maar na zulke opmerkingen neem ik jou niet serieus en je mag blij zijn dat je dit niet in mijn gezicht heb gezegd.

 24. Jouw opleidingsniveau is af te leiden uit je laatste reactie. Ik quote een bekend gedicht en jij ziet het als aanval. Wees gerust ik durf alles in je gezicht te zeggen vriend.

 25. @ataturk bey

  Fethullah gulen? Waar baseer jij je op pi po…ik ben een volgeling van suleyman tunahan hilmi, die fethullah gulens geloof is geen islam…maar een nieuwe geloof die in de richting ligt van pro christisch..

 26. Nou leidt het maar af dan zou ik zeggen. Denk dat je er zwaar naast zit. Het gaat mij om wat je schrijft, hoe je eraan komt zegt me niks. Dat je het hier neerschrijft zegt genoeg over jou als persoon. Ik ben klaar met jou, maar heb wel een tip voor je. Wees niet zo arrogant heb respect voor andermans mening.

 27. Zolang die mening binnen het sociaal geaccepteerde moreel valt heb ik er respect voor. Ik ben ook klaar met u en ben zeker niet arrogant (past ook niet bij een republican).

 28. Ik vind dat het goed is dat vrouwen apart een plaats krijgen. Zij kunnen lekker bruinen en genieten van de zon, zonder blikken van een man.
  Mannen kunnen ook alleen op cafe zonder dat er een vrouw over de vloer komt en dat vinden zij toch ook prima. Geef de vrouwen dan ook een plaats waar ze zich kunnen tonen, zonder hun godsdienst opzij te schuiven.
  Veel mannen zouden geruster zijn, dat hun vrouwen naar zo een strand zouden kunnen gaan..

 29. Ja ik weet niet hoor mijn zo’n strand kan best handig zijn voor islamitische vrouwen die niet in het openbaar willen zwemmen met mannen erbij. Ik bedoel maar zij willen ook wel met hun bikini op het strand lopen, maar kunnen dan niet of willen niet vanwege hun geloof. En dit heeft niks te maken met dat mannen en vrouwen niet gelijk zijn in Turkije. Er staat ook dat veel vrouwen een verzoek hebebn ingediend voor zo’n strand duss kweet niet hoorr:S, ik snap gewoon niet dat sommige mensen niet zo’n strand willen, ik bedoel wat kan jullie dat schelen, ga dan zelf gewoon naar een openbare strand ofsow.

 30. ik kijk zojuist het journaal op RTL 4 , en hoor het bericht ;gescheiden stranden voor vrouwen . D :turk: an ook gescheiden stranden voor mannen achter een schutting !!! Wat te denken van al die vrouwen , die zich moeten inhouden om die halfnaakte mannen te zien > om ze niet te bespringen en die mannen hun vrijheid te gunnen om te genieten van de zon , zonder dat ze lastig gevallen worden door vrouwen met onreine gedachtes !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in