Vijf Amerikaanse megabedrijven investeren in Turkije

5
619

Amerikaanse megabedrijven Pepsi, General Electric, 3M, Kimberly-Clark en Quest Diagnostics hebben besloten te investeren in Turkije of hun huidige investering enorm uit te breiden.

Na zijn bezoek aan China was Minister van Economische Zaken Zafer Çağlayan dit keer op bezoek in de Verenigde Staten. Zijn ontmoeting met diverse zakenlieden van grote bedrijven was dan ook niet voor niks.

Pepsi CO

Pepsi, een multinational op het gebied van voedingsmiddelen en dranken, heeft besloten om haar 800 miljoen dollar aan investeringen in Turkije uit te breiden tot vijf miljard dollar. Het bedrijf wil van Turkije haar distributiecentrum maken voor de export naar alle landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Kimberly-Clark

Kimberly-Clark, de producent van wereldberoemde merken zoals Huggies en Kotex, wil ook Turkije als logistieke basis gaan gebruiken.

3M

3M, bekend van Post-it notitievelletjes en Scotch®Tape, wil zicht in Turkije gaan vestigen met een belangrijke uitvalsbasis en een investeringscentrum, meldt Çağlayan. “3M wil een grote fabriek gaan bouwen in Çorlu.

Quest Diagnostics

Quest Diagnostics, een bedrijf met zeven en een half miljard dollar omzet dat diverse klinische laboratoria diensten aanbied, is van plan om enorm te gaan investeren in Turkije en de gezondheidszorg.

General Electric

Een ontmoeting met General Electric (GE), resulteerde in een aanvraag om wagons en locomotieven in Turkije te produceren. De Turkse Minister verklaarde de Turkse plannen om een 10.000 kilometer lang spoorwegennet aan te leggen en geeft aan hoe belangrijk de investering van GE zou zijn.

“We gingen op jacht naar investeringen en in 2013 zal er een explosie aan investeringen zijn”, aldus Çağlayan.

5 REACTIES

  1. @Tamer,

    precies wat jij zegt ja.

    en dan nog :

    Turkije is een van de weinige plaatsen op de wereld waar Pepsi een groter aandeel heeft dan Coco-Cola, makkelijk om er nog meer spullen te slijten.

    GE gaat dus meedoen aan een gegarandeerd te mislukken project. Waarom zou je zoveel km spoor gaan maken als je voor een paar Lira vanuit de vele binnenlandse luchthavens met het vliegtuig kunt ??? Voor de iets kortere afstanden is er nog steeds de vertrouwde bus.

  2. inderdaad, turkije heeft Europa niet zo hard meer nodig. Wel frapant dat Europa (daar het slecht gaat) nu WEL zeer positief is over allerlei samenwerkingen met Turkije (daar het DAAR goed gaat).
    Mijn God, dat hypocriete altijd en geen ruggegraat hebben, hiero de europeanen

  3. @antonieq,

    Er worden niet alleen personen vervoerd per trein, wat denk je van goederen dan? Hoe meer goederen je met de trein kan vervoeren hoe minder de burger last heeft van bijv. drukke binnensteden en file’s.

  4. @Mamet,

    scherp !

    Hier had ik inderdaad even niet aangedacht.

    Dan hoop ik wel dat de Turken het beter aanpakken dan de Nederlanders met hun betuwelijn.
    Oftwel een hele dure spoorlijn neerleggen voor goederenvervoer waar je zeldzaam een trein op ziet en nog wordt je gek van het vrachtverkeer op de snelweg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!