‘Verplichte huwelijkscursus is oplossing voor huiselijk geweld & echtscheiding’

17
744

Met het oog om verdere toename van het aantal echtscheidingen in Turkije te voorkomen, hebben deskundigen geadviseerd om iedereen ‘huwelijksles’ te laten volgen. Dit is een soort verplichte training voor koppels die in het huwelijksbootje stappen.

Het aantal echtscheidingen steeg in 2010 tot 118.056. Het Parlement is daarom op zoek naar een oplossing om verdere stijging zoveel mogelijk te voorkomen. Er is inmiddels een onderzoekscommissie samengesteld, die probeert om de oorzaken van echtscheiding te bepalen, zodat men de nodige voorzorgsmaatregelen kan nemen en op tijd in kan grijpen.

Volgens huwelijksconsulenten en psychologen, kan een soort verplichte huwelijkscursus helpen om problemen zoals huiselijk geweld en echtscheidingen te verminderen. Met deze vorm van training, zouden verloofden leren hoe zij om moeten gaan met problemen die gemiddelde echtparen in een gezond huwelijk kunnen tegen komen.

In landen als Maleisië en Indonesië, waar koppels die willen trouwen, eerst hun huwelijkslessen moeten voltooien, is het aantal scheidingen zeer laag. Experts leggen uit dat de cursus zorgt voor een meer volwassen en goed geïnformeerde introductie tot het huwelijk. Een van de grootste oorzaken van een scheiding, is dat koppels “onwetend” trouwen, volgens deskundigen. Jonge mensen begrijpen vaak nog niet helemaal de ernst van het sociale instituut, dat het huwelijk is.

Dr Haluk Yavuzer, afdeling psychologie aan de Universiteit van Ä°stanbul, deelt het standpunt dat Turkije een verplichte huwelijkscursus moet invoeren. Volgens hem zou zo’n cursus zeker bijdragen tot het verminderen van huiselijk geweld en het aantal echtscheidingen. “Dit zou vervolgens weer leiden tot een gelukkiger en veiligere samenleving”, zei Yavuzer. Hij heeft al veel onderzoek gedaan naar het huwelijk en het gezin.

Sema Maraşlı, die al veel boeken heeft geschreven over het huwelijk en op dit moment al huwelijksles geeft, ondersteunt ook het idee van een verplichte huwelijkstraining. Volgens Marşalı hebben al veel echtparen met problemen verbeteringen in hun relatie opgemerkt nadat zij de cursus hadden gevolgd.
Een koppel dat had besloten om te scheiden, werd aangemoedigd door familieleden om zich bij een huwelijkscursus aan te sluiten. Gedurende de training, zagen beide partijen geleidelijk hun eigen fouten in en waren ze in staat en bereid om deze te corrigeren. Uiteindelijk besloot het paar niet te scheiden maar in plaats daarvan aan hun huwelijk te werken. “Zowel gehuwden en verloofden hebben al geprofiteerd van deze cursus”, aldus MarÅŸalı.

De huwelijkstraining wordt gratis aangeboden in de districten Bagcilar, Esenler, Bahçelievler en Küçükçekmece van Istanbul. De cijfers tot nu toe laten zien dat 50% van de deelnemers ervaart dat hun huwelijk er op vooruit is gegaan.

Bron: todayszaman.com

17 REACTIES

  1. Ellen daar ben ik het niet volledig mee eens, in de Turkse cultuur is instemming van de ouders en oudere familieleden (van beide kanten) erg belangrijk voor een stabiele huwelijk, het moet tussen de man en meisje wel klikken, evenals tussen beide ouders. En dan heb ik het niet over gedwongen huwelijken of uithuwelijken, daar ben ik op tegen.

  2. ik ben zelf met een Turkse man getrouwd , ik weet hoe de Turkse cultuur is Fatma . en ik zie toch teveel familie bemoeienissen som naar mijn maar ook mijn man zijn mening

  3. Als dat echt nuttig is, waarom niet!
    Als ze op dit manier vakjes van huwelijksrelatie erachter komen en bepaalde dingen gewoon NOT-DONE is dan kan het relatie vast wel vasthoudend zijn…mensen zijn tegenwoordig erg beïnvloed door de media van al die scheidingen, dat het normaalste zaak van de wereld begint te worden.

  4. Het is een belachelijk idee te denken dat dit helpt. De toename van echtscheidingen heeft een veel diepere sociologische oorzaak. Het is een verschuiving binnennde maatschappij met meerdere echtscheidingen tot gevolg met hopelijk uiteindelijk meer gelikheid en minder geweld binnen de huwelijken.

  5. Whahahaahahhaah die is goed. Wie gaat dit betalen en wie zorgt voor naleving? Dan laat ik nog de vraag of het zal helpen te midden.

  6. Verplicht eerst samen kamperen in een klien tentje in Nederland(daardoor eerder kans op slecht weer), gedurende 3 weken met weinig geld te besteden!!!

  7. Echt belachelijk. Ongelooflijk dat mensen geloven dat het helpt. Zoals eerder gezegt: stoppen met uithuwelijken, sexuele voorlichting geven, meisjes naar school sturen, beter onderwijs en gelijke opvoeding.

  8. Whoehahaha Wilma. Dat zou nog werken ook! Dit is te vergelijken met college op uni-niveau voor vmbo leerlingen. Ja mijnheer, ja, ja, ja. En dan in parktijk: Ne diyong len Hatce al sana kaboem

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!