Verkeersproblemen Istanbul kosten Turkije jaarlijks 5 miljard TL

5
727

De wegen van Istanbul werden maandag weer eens opgeslokt door het verkeer. Nu het Offerfeest en de Dag van de Republiek voorbij zijn keert iedereen weer huiswaarts.

Zoals algemeen bekend hoeft het in Istanbul helemaal geen feestdag te zijn om de wegen vol te krijgen, op normale dagen staan de meeste wegen van de stad ook bijna dagelijks vast. Zo vaak dat de files de stad jaarlijks wel 5 miljard TL / 2,2 miljard euro kosten.

In Istanbul bezitten 225 op de 1.000 inwoners een eigen auto, wat veel lager is dan het Europese gemiddelde van 450 op de 1.000 mensen. Dat betekent dat in Istanbul 70 procent van de reizigers het openbaar vervoer gebruikt. Maar dit is dus nog lang niet voldoende om de drukte op de wegen te doen afnemen.

Nieuwe projecten die de wegen toegankelijker moeten maken

In september verkondigde burgemeester Kadir Topbaş dat de jaren van slechte stedelijke planning grotendeels zullen worden hersteld in 2016, wanneer de stad een serie projecten van spoor- en metrosystemen zal hebben afgerond om de verkeersdrukte op de snelwegen te verminderen.

Twee maanden geleden werd al de opening gevierd van een metrolijn tussen de Aziatische wijken Kadıköy en Kartal. Deze metrolijn met een vervoerscapaciteit van 1,5 miljoen mensen per dag word gezien als een belangrijke ontwikkeling in het oplossen van het verkeersprobleem. Volgens stadsambtenaren zal ook de nieuwe metrotunnel tussen Europa en Azië, die binnenkort wordt geopend, het wegverkeer ontlasten.

Daarnaast gaat de stad ook het wegennet verder uitbreiden, denk aan de bouw van een derde brug over de Bosporus. Milieu-organisaties en stedenbouwkundigen zijn echter tegen dit project, zij vinden dat de toekomst van het transport ligt in een efficiënter openbaar vervoer.

5 REACTIES

  1. Goed dat er maatregelen genomen worden! het verkeer is echt niet normaal, elke dag weer vast in de file.
    Maar naar mijn idee niet alleen met de drukte te maken, meestal sta ik(de bus waar ik inzit) vast in de file omdat mensen die in auto’s/dolmus etc. links of rechts af moeten niet alleen de rijbaan voor die afslag gebruiken maar ook alle andere!!
    Daardoor staan alle rijbanen vast omdat er bestuurders te ongeduldig en egocentrisch zijn!
    En helaas is dat probleem minder makkelijk op te lossen….. nou ja, agenten daar is bijzetten die er ook daadwerkelijk iets mee doen dan alleen in de auto zitten niks doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!