Verbod van paard-en-wagen op Turkse Prinseneilanden

0
2466
Buyukada Fayton

Een verbod van de paard-en-wagens op de Turkse Prinseneilanden in Istanbul wordt een feit. Dat maakte de Turkse regering deze week bekend.

De traditionele paard-en-wagen, in het Turks ook wel “fayton” genoemd, is niet weg te denken uit het straatbeeld van de Prinseneilanden in Istanbul. Al meer dan 150 jaar wordt deze manier van vervoer gebruikt op de eilanden waar een auto- en motorverbod van kracht is. Inwoners zelf pakken meestal de fiets maar toeristen kiezen vaak voor een rit in de fayton. Zij weten echter niet dat de paarden er bijna altijd erg slecht aan toe zijn.

Het toerisme op de eilanden is de laatste decennia enorm toegenomen. Door de lange rijen bij de faytons kregen de viervoeters totaal geen rust meer en moesten ze overuren werken. Veel van de dieren werden ziek en een aantal overleed zelfs aan de gevolgen van het zware werk.

Hier moet nu echt een einde aan komen, aldus de Turkse overheid. De paarden moeten gered worden van hun zware werk en in vrijheid verder kunnen leven. Deze week zullen de werkzaamheden van start gaan om het verbod in verschillende fases door te kunnen voeren.

Elektrische busjes en koetsen

Om ervoor te zorgen dat het toerisme er niet onder zal lijden zullen de paarden vervangen worden door elektrische koetsen en busjes.

Waarschijnlijk zullen er ook groene busjes van de gemeente zelf rijden onder de vlag van uitvoerder İspark AŞ. Die bieden plaats aan 12 tot 16 personen. Reizigers kunnen dan gewoon betalen met hun istanbulkart ov-chipkaart.

Uiteraard kan men natuurlijk, zoals nu ook het geval is, kiezen voor de huur van een (elektrische) fiets of tandem om zelf op verkenningstocht te gaan op de eilanden.

Dierenrechten in Turkije

Eerder dit jaar werden de dierenrechten in Turkije al flink aangescherpt. Er zijn nieuwe wetten bijgekomen waarin hogere geldboetes en zwaardere straffen worden geëist tegen misbruikers van dieren. Het welzijn van dieren krijgt steeds meer aandacht Turkije. Dierenrechtenorganisaties zijn blij met de veranderingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!