Verblijfsvergunning wordt makkelijker verstrekt aan buitenlandse huizenkopers

34
792

De Turkse regering is bezig met een regeling om de eisen van visa en verblijfsvergunning (ikamet) voor buitenlandse huizenkopers te versoepelen.

Minister Ali Babacan zei tijdens ’s werelds grootste real estate fair in Cannes: “Turkije zou toleranter moeten zijn voor buitenlanders die huizen kopen en veel van hun geld in ons land uitgeven om hier te kunnen wonen”.

Vorig jaar mei werd de restrictie voor buitenlanders om een huis in Turkije te kunnen kopen opgeheven. Sinds die tijd hebben er zo’n 19.000 buitenlanders onroerend goed gekocht in het land.

Met de huidige regelgeving mogen buitenlanders met een visum maximaal 3 maanden in Turkije verblijven. Daarnaast is een verblijfsvergunning momenteel voor vele buitenlanders moeilijk te verkrijgen. Maar binnenkort gaat dit dus veranderen, in ieder geval voor diegenen die een huis of appartement kopen in Turkije.

Minister Bayraktar van Milieu en Stedelijke Ontwikkeling liet weten dat hij zijn best doet om ook het toeristenvisum te verlengen tot een half jaar of 1 jaar.

Lees het gehele Engelse artikel op hurriyetdailynews.com

34 REACTIES

 1. Zo hehe zijn ze wakker geworden.Ik persoonlijk heb er niets meer aan maar voor de mensen die eea
  aan onroerend goed willen kopen is het heel fijn.Tjonge wat zijn wij tegengewerkt en uitgekleed.maar de aanhouder wint toch uiteindelijk.wij hebben alles na jaren voor elkaar en dat hebben we alleen aan onze vastberadenheid te danken.

 2. Toen ik dit Bericht las werd ik terstond vrolijk!?,Ja wij mijn vrouw en ik gaan per April voorgoed uit Nederland weg en gaan wonen in ons Gekochte Appartement (Bodrum)>>>Eigelijk zou het mooi zijn dat als je,je Vermogen in Turkije stopt dat je dan ook voorrang krijgt gezien verblijfsvergunning voor zeker een jaar!?,Inhoudend dat je in deze ook aangeeft dat je over een Gezond financieel draagkracht bezit om in Turkije van eigen vermogen(banksaldo)te kunnen leven!!,Dus hopelijk gaat deze regering dit dan ook door voeren,dat maakt alleen nog meer aantrekkelijker in hun opkomende Economie>>>We zijn op de Goede weg!!!!!,gr.Alexander&Geraldien :ned: :yeeeh: :turk:

 3. vinden genoeg maar laat je niet beetnemen en zeker niet door belse of nederl makelaars dievragen dubbel zo veel

 4. ik heb informatie gevraagd bij het consulaat in rotterdam daar ben ik al4 dagen druk mee.
  telkens zeggen ze om 14.30 uur kunnen wij u helpen maar om die tijd nemen ze de telefoon niet op het is een ramp als je om 9.00 uur belt hebben ze geen tijd wat moet ik doen wij graag een visum voor een half jaar dat zou al genoeg zijn .hoe doen jullie dat om die lui te bereiken.

 5. 👿 hehehehe eindelijk contact gehad via een omweg met het turkse consulaat in rotterdam, , maar al die moeite heeft geen zin gehad ze weten daar helemaal niets , wat die mensen daar zitten te doen geen idee. op niet een vraag hebben ze een antwoord het enige wat ze kunnen zeggen ik weet het niet ik; weet het niet o nee hoor dat weet ik niet. wij moeten als turken ook naar de ind. dus jullie moeten dat ook.blablablablablal

 6. Begrijp het probleem niet. Was vorige week in Turkije. Had een kopie van mijn TAPU, 6 pasfoto’s, bewijs van inkomen (of pensioen). Had een IKAMET in minder dan één week. mvg

 7. Ik begrijp het ook niet helemaal. Een Ikamet voor 1 jaar was al mogelijk, i.p.v. een visum, zolang je maar aantoonde dat je inkomen had. Wat gaat er nu precies veranderen voor huizenkopers? Wordt de Ikamet dan makkelijker te verkrijgen, of goedkoper?

 8. Jean Pierre, kan je met ons delen waar je dat geregeld hebt, welk kantoor, en zo…Enig advies hierover? Als je de verhalen leest op het Internet dan scheelt het nogal met welk kantoor en wie je te maken hebt, het is in ieder geval niet overal hetzelfde (om de Ikamet te krijgen). Wat maakt het verschil in jouw situatie?

 9. Het verschil werd gemaakt door een Turkse vriend in Mersin die dadelijk weet wat nodig als administratieve voorbereiding (vertaling bewijs van inkomsten, notaris, foto’s….). Mijn vriend ging mee naar de politie voor de aanvraag en vlotte communicatie te verzekeren. 2 dagen nadien kon ik de IKAMET afhalen. Meer werd er niet gedaan.

 10. Ik begrijp dat het relatief gemakkelijk is om een Ikamet te krijgen (voor een jaar of meer), dus wat is nu dat voordeel om een huis te kopen, en een verlenging te krijgen van 3 maanden tot 1 jaar. Is dit iets anders dan een Ikamet?

 11. Ik snap de commotie eerlijk gezegd ook niet. In het artikel wordt o.a gesproken over restricties opgeheven. Maar zover ik het kan nagaan mogen yabanci nog steeds niet in gebieden als militair gebied aangeduid kopen en mogen er per gebied een bepaald percentage buitenlandse huizen bezitters zijn. Wat is er dan veranderd?
  Het verhaal geen Ikamet snap ik ook niet. Nu moet ik eens per zoveel jaar een ikamet halen die me ongeveer TL 130 per jaar kost. Dat doe je bij de vreendelingen politie en kost me 20 minuten om aan te vragen en nog eens 20 minuten om hem na een paar dagen op te halen. Zover ik het artikel begrijp moet je nog steeds naar de vreemdelingen politie en kan er maximaal 1 jaar aangevraagd worden. Er wordt alleen niet vermeld wat dat gaat kosten.?

  Kan iemand die dit ervaren heeft nog eens uitleggen wat nu het voordeel is?

 12. @missiemay Ik denk dat ik iets te snel gereageerd heb. Jou linkje legt uit dat het gaat om mensen die bezig zijn om een huis te kopen maar nog geen vastgoed in bezit hebben in Turkije. Dan is het nu inderdaad iets lastiger om langer dan 3 maanden in Turkije te blijven. Alhoewel ik voor andere Nederlanders al een een ikamet heb aangevraagd zonder tapu. Dat mocht alleen niet langer dan een 1/2 jaar. Toen hij zijn vastgoed op naam had staan kon hij die gewoon verlengen.

 13. Ik wil even zeggen wat ik hier allemaal leest er niets van klopt wan ik heb al 2 jaar geleden een ikamek voor 3 jaar gekregen voor de prijs van 60 euro per jaar plus de kosten van het blauwe boekje ikamek is heel makkelijk te krijgen alleen moet je aan kunnen tonen dat je genoeg geld op de bank heb staan of je inkomsten gegevens van nederland Vr Gr AW MV

 14. In Hello Alanya van juli 2013, een plaatselijk blad, stond een verhaal dat de visums (ikamet enz) per april 2014 niet meer door de politie wordt behandelt maar door de provincie(governership). Zou allemaal simpeler en directer zijn omdat het onder het relevante ministerie valt. En voor huiseigenaar kunnen dan direct voor een jaar een vergunning voor verblijf krijgen.
  Heeft iemand dit ook ergens gelezen.

 15. Ik ben vandaag in Mersin geweest om mijn ikamet te verlengen. Dat kan niet meer wordt er gezegd want ik ben langer dan 120 dagen uit Turkije geweest. (Woon in Nederland! – vakantiehuis in Mersin). Dit is mij niet verteld toen ik vorig jaar voor eerste keer dat oh zo handige ikamet aanvroeg. Ben wel land ingekomen met het ikamet document begin deze maand maar dat is inmiddels dus verlopen. Heb nu zelfs geen visum in mijn paspoort maar wel retourticket voor 28 juni. Niemand kan vertellen hoe het nu verder moet. Zou allemaal komen door nieuwe regelgeving per 11 april 2014.
  Is er iemand die precies weet hoe het nou zit en wat je het beste kunt doen?

  Alvast dank voor de moeite.

 16. @ Motormuis:

  Er staat heel duidelijk in je Ikamet, dat het niet verlopen mag zijn voor verlenging, dus minimaal 3 weken voor verloop ( 3 weken hebben ze off. nodig) moet je Ikamet-verlenging aangevraagd zijn. Geen idee hoe je verder moet. (een kennis had hetzelfde probleem, moest 250 € boete betalen.. volgende keer met visum er weer in en opnieuw ikamet aanvragen) Overal is het anders. Wij zijn 3 x teruggeweest naar Izmir, steeds niet klaar…wat bleek, ze hadden het zo druk gehad met de verkiezingen!! Eerst zouden we voor 5 jaar verlenging krijgen, ineens was het maar voor 2 jaar. Wij betaalden 800 Tl. Ik hoop dat e.e.a duidelijk is en wens je succes.

 17. @snow:
  Bedankt voor je reactie.
  Het lag helaas niet aan het lezen.
  Mijn ikamet was nog niet verlopen toen ik ging verlengen. Maar omdat het niet wordt verlengd vanwege een voor ons onbekende eis langer dan 120 dagen verblijf buiten Turkije kan het niet meer worden verlengd. Dat maakt het dus nu ongeldig en zit ik zonder visum o.i.d.
  In mijn ikamet dat tot vandaag 20 mei dus geldig was staat op bladzijde 22 Turks en 23 Engels dat je tot 14 dagen na afloop van de geldigheid nog kan verlengen. De nieuwe regels en dan met name die 120 dagen eis maakt dat dit per 11 april 2014 helemaal niet meer kan.

 18. @ motormuis.
  Oei, geen idee hoe nu verder. Misschien eens bij de vreemdelingenpolitie informeren. Er moet toch iemand zijn die je verder kan helpen?
  Misschien de ambassade? Of als je de Turkse taal niet machtig bent, een tolk meenemen. Of als alternatief aan de burgemeester vragen…je bent tenslotte een onderdaan in nood! Ik wens je van harte succes met dit alles. Laat je me weten hoe het is gegaan? Warme groet Snow

 19. Met de hulp van een bevriende tercüman (tolk) hebben we vandaag een groot deel van de dag gebeld met zoveel mogelijk instanties. Dus de vreemdelingenpolitie in Mersin, het stadsbestuur van Silifke en vooral bevriende politie functionarissen. Helaas geen steek opgeschoten. Eindconclusie was vaak betaal maar een boete als je het land verlaat. Één van de opmerkingen gisteren bij de vreemdelingenpolitie was; “kijk maar op internet”. Dat heb ik uiteindelijk gedaan maar of dit nou is dat hij bedoelde twijfel ik wel aan. Ik heb gewoon op de site van https://www.evisa.gov.tr/en/ een visum besteld, betaald per creditcard, gedownloaded en geprint. Ik ben van plan om eind volgende maand met mijn paspoort, “oude, verlopen” Ikamet en mijn nieuwe visum langs de douane te gaan zonder boete te betalen want toen ik binnenkwam was de Ikamet nog geldig en aansluitend heb ik E-visa gekocht dat op zich ook geldig zou behoren te zijn. We zien het wel. Ik laat jullie wel weten of het goed gewerkt heeft.

 20. @Snow
  Ik heb je een privebericht gestuurd maar niet gevonden waarom ik niet geregistreerd sta. Heb hierover wel de moderator benaderd.

 21. OPROEPJE!!
  Voor degene die goedTurks schrijven/spreken:

  Wie pakt zijn pen of toetsenbord op en stel de vraag hoever het staat met de nieuwe regeling voor ikamet en visum.
  Als deze minister dit vertelt, mag hij ook elke burger informeren, dus wie schrijft de heren Babacan en Bayractar een brief?
  Laat het antwoord dan ook aan de leden lezen.
  Succes!

 22. Klopt, in plaats van dat het makkelijker moet worden voor huiseigenaren wordt het alleen maar lastiger.
  -Een ikamet aanvragen kan maar voor 1 jaar worden afgesloten.
  -Er moet nu naast de gebruikelijke gegevens,ook een bewijs komen dat je een zorgverzekering in Turkije hebt afgesloten of een bewijs van een zorgverzekering uit Nederland die in het turks vertaald (erkend turksvertaler) moet worden en daarnaast door een notaris moet worden bevestigd.
  – De aanvraag wordt nu in Ankara ( voor heel Turkije) behandeld en duurt ong. max. 1 maand.
  Hier wordt ik en een heleboel andere niet vrolijk van. Ook vreemd dat alle Turkse hospitals een nederlandse zorgpas accepteren.
  Ik sluit me bij vorige spreker aan of er in het Turks richting de desbetreffende ministers hierop gewezen kan worden en haast gemaakt kan worden om alles eens echt te vereenvoudigen.
  Voor nieuwkomers wordt het echt niet meer aantrekkelijk.

 23. @Wim,
  Als je een bankafschrift kan overleggen van een paar dagen oud, en er staat een groot bedrag op, dan kan je wel een Ikamet vor 5 jaar krijgen. Tenminste in Izmir, maar het blijkt dat het overal anders geregeld/ gematst kan worden.
  Je word er inderdaad niet vrolijk van. Het blijven lieve mensen, maar ze doen maar wat en niemand die zich druk om jou maakt.
  Zucht, ik word er ook wel eens moe van en ben jaloers op de verzorging,inzet, hulp, die wij als nl.ers bieden aan toeristen c.q. Inwoners van buiten ons land. Maar wie weet, gaan ze toch een keer het licht zien dat het het stuk eenvoudiger kan. We houden moed.
  Fijne dag

 24. Helaas is dit veranderd , vraag maar na bij de vreemdelinge politie. Wordt nu u alleen door Ankara verstrekt. In Alanya zitten heel veel buitenlanders waardoor dit eerder voorkomt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!