Verblijfsvergunning voor Nederlanders in Turkije fors omlaag

124
1503
Turkije Ikamet goedkoper 1 april 2011
Turkije Ikamet goedkoper 1 april 2011

Eindelijk is er nu toch zekerheid over de verblijfsvergunning (Ikamet) voor Nederlanders in Turkije. Vanaf 1 april 2011 gaan de kosten een stuk omlaag! Dat is dus erg goed nieuws voor de Nederlanders die langer dan 3 maanden in Turkije verblijven en niet beschikken over een Turks ID of paspoort.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara informeerde ons over een nieuwe bepaling met betrekking tot het bedrag van de verblijfsvergunning per 1 april 2011. De verblijfsvergunning van de burgers uit Nederland in Turkije, zijn in het kader van het wederkerigheidsbeginsel, herberekend. Vanaf 1 april kost het de Nederlandse burger 120 TL per jaar (ongeveer 60 Euro), te betalen in Turkse valuta. Voorheen lag dit bedrag zo rond de 950 TL (ongeveer 475 Euro). Een aanzienlijke daling dus.

De officiële berichtgeving:

Residence permit fees

The Ministry of Foreign Affairs in Ankara informed us about a new practice to be implemented in relation to the amount of residence permit fees as of April 1, 2011.

The residence permit fees, asked from the citizens of the Netherlands residing in Turkey within the framework of the reciprocity principle, have been recalculated. The practice essentially envisages collection of 120 TL from the citizens of the Netherlands as an annual residence permit fee, payable in Turkish currency.

Consulair Section

Netherlands Embassy in Ankara
31 March 2011

Praat mee over dit onderwerp

Op ons forum is er een uitgebreid topic over dit onderwerp.
Klik hier om naar het topic te gaan.

124 REACTIES

  1. Ik ben nog een beetje huiverig maar voorzichtig optimistisch. Het zal niet de eerste keer zijn dat Turkije een wijziging doorvoert en daarna weer terugdraait. Het is een aanzienlijke daling dus ik bekijk het allemaal vanaf een afstandje. Over twee weken mag ik weer voor mijn visum. Als het dan nog steeds klopt wil ik direct voor 5 jaar gaan. Dan weet ik dat ik in die tijd in ieder geval goed zit 😉

  2. Ik zal voor je hopen dat het inderdaad zo is! Voor 5 jaar scheelt het echt zo veel geld! Maar ga je eigenlijk geen paspoort aanvragen op het moment dat je drie jaar getrouwd bent?

  3. Het komt voor mij een beetje te laat. Ik heb namelijk mijn Turks “citizenship” pas geleden aangevraagd. Nou maar hopen voor al die andere mensen dat het geen 1 april grap is.

  4. Net als met het Turks paspoort, die prijzen zijn ook sinds vorig jaar meer dan gehalveerd, terwijl mijn man net 2 weken ervoor juist de hogere prijs had betaald!

  5. Heb net het consulaat hier in Antalya gebeld en ze hebben mij bevestigd dat het niet om een 1 april grap gaat en dat het werkelijk waar is dat het maar 120 TL per jaar kost!!!!
    In de tarievenlijst op de website van de politie in Antalya is het tarief overigens nog niet aangepast. Volgende week zal ik het zeker weten, dan moet ik gaan verlengen. :cheer: :cheer:

  6. Wel een kanttekening. Het bericht wat van de ambassade komt is correct, echter het is (nog) niet bekend welke voorwaarden Turkije stelt. Zo kan het best zijn dat de verlaging naar 120 TL alleen voor bepaalde (groepen van) personen geldt. Bijvoorbeeld voor mensen die werken in loondienst, wetenschappers uit een bepaalde branche, etc, etc. De vreemdelingenpolitie in je omgeving is de enige die de juiste informatie (prijs) aan jou kan geven.

  7. Ni hao, dat zou ik heel opmerkelijk vinden als ze onderscheid zouden gaan maken. De tarieven voor een verblijfsvergunning waren toch voor iedereen altijd gelijk, ongeacht beroep?
    Maar goed, ik ben er ook pas helemaal gerust op als ik volgende week daadwerkelijk zo weinig betaal.

  8. Ben net gebeld door de Consul. Deze heeft contact gehad met de Emniyet. De prijzen zijn voor elke Nederlander al volgt:

    1 jaar 85 US $
    2 jaar 145 US $
    3 jaar 205 US $
    4 jaar 265 US $
    5 jaar 325 US $

  9. Super, zou graag direct voor 5 jaar willen gaan (voordat ze het weer gaan veranderen), maar heb niet zoveel geld op een Turkse bankrekening. Je moet immers 500 dollar per maand kunnen aantonen, dus dat wordt een aanzienlijk bedrag voor 5 jaar (ca. 46.500 TL). Ni hao, jij bent goed op de hoogte merk ik. Heb je enig idee of daar ook iets aan veranderd is (die 500 dollar per maand eis?)?

  10. Hoi allemaal. ik dacht eerst dit is een slechte 1 april grap, maar deze info staat ook op de website van min van buitenlandse zaken in ankara. Fantastisch ik moet net een verblijfsvergunning gaan aanvragen .

  11. 1 april….. hehehehe…. maar als het waar is MUBAREK…. koffer pakken alles verkopen hier en GULE GULE HOLLAND

  12. @ Ricardo, dan zouden ze het naar inkomen moeten gaan bekijken, zoveel % daarvan voor het Ikamet. Kijken of degene in NL het dan ook nog leuk vinden, Ik loop niet zoals de meeste in de AOW of WW… werk hier gewoon voor 800 lira in de maand! minimaal 80 uur in de week… krijg hier geen hulp van de staat… ;D

  13. hoop dat het geen 1 april grap is. we moeten (met zijn vieren) verlengen in mei. Scheelt enorm veel geld dus als het wel waar is.

  14. @Loreley: laat je niet beïnvloeden door Indianen verhalen. Je moet in je eigen levensonderhoud kunnen voorzien en dat is een officieel verklaring vd bank (geen afschrift of screenprint)maar een Hesaba Liste, waar je laatste transacties op staan en waaruit blijkt dat er 2000 Euro (of equivalent in TL) op staat. Dat papier (dat uit de computer vd bank komt) moet voorzien zijn van een stempel en van de handtekening van een manager. Indien je een tapu hebt is een tapu ook voldoende en heb je geen bankverklaring nodig. Daarnaast 3 pasfoto;s en een kopie van je paspoort.

  15. Het klopt echt, ik was vorige week bij de Yabanci Polis in Marmaris om mijn verblijfsvergunning te verlengen en de dames daar adviseerden toen om na 1 april te komen omdat de prijs aanzienlijk omlaag zou gaan. Zij dachten dat het met de helft zou dalen, maar dat het zoveel zou zijn..ongelovelijk! Dat was het weekje wachten absoluut waard 🙂
    Neem er nu gelijk 1 voor 3 jaar en dan ben ik voorgoed klaar!

  16. het is geweldig nieuws maar weet iemand of het blauwe boekje wel de zelfde prijs blijft of is dat ook weer veranderd moet nu namelijk weer 4 nieuwe hebben.

  17. NEE GEEN 1 APRILGRAP, HET IS ECHT!!!! Heel toevallig zijn we vanochtend geweest voor het blauwe boekje. Inderdaad 120 TL per jaar “harc”, en daar komt nog een bedrag bij voor het boekje zelf, als je voor het eerst een aanvraag doet of als het boekje vol is (zoals dat van mij). Jammer dat mijn Nederlands paspoort nog maar 23 maanden maanden geldig is, anders had ik het meteen voor 5 jaar genomen, nu dus maar voor de maximale 23 maanden. Overigens is er meer veranderd, je hoeft niet meer naar dat onmenselijke gebouw aan de Vatan Caddesi, maar je kunt gewoon naar een politiebureau in je eigen (deel)gemeente. De politiemannen in Ümraniye waren een stuk vriendelijker!

  18. En trouwens, voor alle landen is het veranderd. Ik heb geen idee wat de Belgen nu gaan betalen, misschien is het voor hen wel duurder geworden! De Bulgaar naast ons hebben we trouwens geholpen… de politieagenten wisten het niet maar doordat wij hun op de hoogte brachten hoefde de Bulgaar naast ons ook ineens veel minder te betalen! 🙂

  19. Goed nieuws maar te laat voor mij, heb namelijk een week geleden nog 951 lira betaald.
    Hier baal ik nu dus enorm van.

  20. gewoon naar het wisselkantoor gaan en een bewijsje vragen dat je zo gezegd een paar duizend euro gewisseld hebt….heel eenvoudig,kost gewoon een paar eurootjes meer aan het wisselkantoor.

  21. @ Sami -> Volgens mij heb je het niet door, het gaat om verblijfsvergunningen in Turkije. Voor verblijfsvergunningen in Nederland verandert niets (830 euro in het begin, daarna veel minder tot niets). Als je het mij vraagt, moet Wilders daar juist blij van worden. Afgelopen jaren hebben heel wat Nederlanders in mijn situatie (wonend in Turkije, getrouwd met een Turkse) ervoor gekozen om de Turkse nationaliteit erbij te nemen, omdat ze het zat waren 450 euro per jaar te betalen. Nu dat bedrag omlaag is, zullen minder Nederlanders dat doen. Een partij/politicus die tegen dubbele nationaliteiten is moet daar blij van worden.

  22. jschoonh
    Dit scheeld echt veel. Wat scheeld?????

    Kenan Dayan,
    reactie verwijderd. zou toch graag weten
    wat verwijderd is.

  23. leuk voor de mensen die dit nodig hebben voor een jaar lang maar voor de mensen die net als wij maar ong.2maanden gaan kost het ineens veel meer moeten dan 75euro betalen,lekker he

  24. @Martien …en waar heb je deze informatie vandaan? Moeten toeristen nu bij binnenkomst 75 euro betalen?

  25. Het werd inderdaad tijd dat nederland de prijzen naar beneden trok. Want we hadden alleen maar klagende Nederlanders in Turkije. Hoop nu dat het allemaal beter wordt, voordeel van wederkerigheid

  26. Ik denk dat martien denkt dat je de € 60,– moet betalen en dan nog eens € 15,– voor je visum, zo is het dus niet. als je een gewoon voor 3 maanden komt of korter betaal je alleen € 15,– voor je visum

  27. Freija, ik heb er nog eens over nagedacht en ik heb geen 5 jaar nodig inderdaad. Na drie jaar huwelijk start ik hoe dan ook de procedure en daarom zal ik zodra die gestart is iedere keer maar voor een jaar of half jaar gaan (gezien de procedure gem. 1 jaar duurt) Echter verloopt mijn paspoort volgend jaar ook dus zal eerst een jaarvisum aan moeten vragen. Dan kan ik mijn pp verlengen en dáárna kan ik pas voor langer gaan 🙂

  28. En nog even een andere opmerking: Wanneer je als vrouw met een Turkse man getrouwd bent hoef je géén bedrag op je bankrek. te laten zien bij het aanvragen van je visum. Dat geldt alleen voor ongehuwden of getrouwde stellen die samen in TR komen wonen. (en geen van beide geen TR nationaliteit heeft)

  29. Volgens mij weten jullie helemaal niet wat Nederland van Turken vraagt om alleen maar in NL te mogen blijven…
    Eerst even weten andersom wat er gevraagd wordt en daarna gaan zeuren.
    20 euro is voor toeristen. Het mag wat mij betreft meer.
    Nederlanders in TR weten waarschijlijk niet wat we in NL aan burgerlijke zaken (BG) betalen voor allerlei papieren. BG is een soort bank geworden. Mijn elke bezoek kost niet minder dan 50,- euro per keer.

  30. Nou Djef, daar zijn degene met een Turkse partner heel goed van op de hoogte hoor. Wat je allemaal moet doen om een VKV of MVV aan te vragen als Turk.

  31. Hoi Jan, als jij gewoon op vakantie komt (niet langer dan 90 dagen) dan hoef je geen vergunning te kopen. Dan volstaat een toeristenvisum van 15 euro, welke je bij aankomst op de luchthaven in Turkije koopt. Wil je langer dan 90 dagen blijven dan heb je wel een verblijfsvergunning nodig. Hoe je zo’n vergunning aanvraagt kan je lezen op http://turkije-hulp.nl/Visum-Turkije.php

  32. @ Serhat -> Wederkerigheid is een vaag begrip in dit geval. Voor 1 april gaven ze dat ook als reden. Ze hebben het over “reculculatie”, opnieuw berekenen dus, het is maar net waar je naar kijkt, want het systeem is niet hetzelfde. Ik wil hier ook wel een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd krijgen, maar die bestaat dus niet…

  33. Ik hoop dat de bedragen ook in nederland omhoog voor de Turkse mensen die voor een verblijfsver. moeten betalen, dus het gaat hier in Nederland ook niet makkelijk hoor.
    Wat je allemaal moet invullen en opsturen (kopieen en nog eens kopieen)

  34. wat ik graag wil weten is, of ik een verlijfsvergunning voor een jaar in Turkije ook bij het Turkse consulaat in Nederland kan aanvragen.Of de kosten hetzelfde zijn en de voorwaarden.

  35. Zwaluw, ik raad je niet aan dat te doen. Wanneer je een vergunning in NL aanvraagt ligt dit bedrag aanzienlijk hoger. Voorheen toen het in TR nog 460 euro voor een jaar kostte, moest je in NL ongeveer 800 euro voor een jaar betalen. Dat kun je echt beter in Turkije zelf regelen!!

    Het blauwe boekje is de ‘ikamet’, de verblijfsvergunning.

    En Can, die kosten zijn niet anders. Eenmalig kost het boekje 70 euro (dus zoals je zegt, ongeveer 140 TL) Dan zou het dus hooguit een paar TL omhoog zijn gegaan.

  36. Digidee, bedankt voor de informatie. Wat raar dat ze op het nederlandse consulaat een ander bedrag hanteren. Dat zou toch overal gelijk moeten zijn. En wat dat lauwe boekje betreft; als ik het goed begrijp dat is de eerste keer een jaarvisum dus 70 euro voor het boekje en dan nog 60 euro voor het jaarvisum. Of haal ik nou twee dingen door elkaar? Is een verblijfsvergunning hetzelfde als een visum?

  37. Zwaluw, dat klopt. Wanneer je een visum aanvraagt betaal je 1x 70 euro voor het blauwe boekje en 60 euro voor een visum dat een jaar geldig is. (Je kan ook een ander termijn kiezen. 3 maanden, 6 maanden, 1 jaar, 2 of 3, het is maar net wat je wil en kan veroorloven)

    Wanneer je de keer er na weer terug komt om het visum te verlengen hoef je natuurlijk niet nog eens de kosten van het boekje te betalen. Het nieuwe visum wordt dan in het boekje dat je al hebt bijgeschreven, net zo lang tot het boekje vol is.

    En het gaat inderdaad om het zelfde.

  38. Ter info: vandaag heb ik de aanvraag voor verlenging van mijn verblijfsvergunning met 1 jaar geregeld. Ik heb TL 128,35 betaald voor 1 jaar dus. Voor het blauwe boekje hoef je maar 1x te betalen inderdaad, dus die kosten had ik niet. Ik moest overigens wel weer 2 pasfoto’s inleveren. Ik had graag voor 5 jaar aangevraagd, maar daarvoor moest ik TL 30.000 kunnen aantonen, dat zit er niet in. Kan mijn ikamet volgende week donderdag alweer ophalen, dus dat gaat lekker snel. Even voor de goede orde, ik woon in Antalya. Het kan zijn dat het in andere steden anders is.

  39. Hallo allemaal, ik zit al jullie reacties te lezen en ben er in principe wel wijzer van geworden. Maar ik wil voor de zekerheid vragen wat ik in mijn situatie moet doen. Me vriendin heeft een Nederlands Paspoort, we willen graag in Istanbul stage lopen voor ruim 5 maanden, dus is een verblijfsvergunning nodig. Hoe en waar kunnen we dit het beste aanvragen? Wanneer we in Turkije zijn of hier bij het Consulaat? Moeten we nog dingen kunnen aantonen of is het genoeg als we zeggen dat we een stel staggiaires zijn? 🙂

    Alvast bedankt,
    Groetjes Ahmet

  40. .. of is het voldoende om een toeristenvisum te kopen aan de grens, wanneer 3 maanden voorbij zijn het land uit- en ingaan, vervolgens een nieuwe visum kopen ?

    grtjs Ahmet

  41. Wie weet welk bedrag men in Antalya wil zien op een Turkse bankrekening als je je nieuwe visum aanvraagt (blauwe boekje/residence permit)?
    Zowel voor 1 maand/2 maanden/3 maanden/een half jaar en een jaar?

    Groetjes van Anna
    Antalya

  42. Ahmet, je kunt inderdaad gewoon even het land uit en weer terugkomen om zodoende een nieuw visum te krijgen. Houd er echter wel rekening mee dat een visum geen 3 maanden geldig is maar 90 dagen, wat iets minder is dan 3 maanden.

    Weet iemand of er speling is nadat de 90 dagen bij een visum in je paspoort is bereikt?
    Stel: mijn visum heeft op de 15de deze maand de 90 dagen bereikt en ik ga een dag of 2 dagen later naar Holland. Kan zoiets of krijg je dan al een boete en gezeur op de luchthaven?

    Groetjes van Anna
    Antalya

  43. @anna:

    dan heb je een groot probleem.
    er is 0,0 speling mbt de datum om het land te verlaten.
    ik heb het 1x meegemaakt door een kleine miscalculatie van mijn kant dat ik een dag te laat over de grens wilde gaan.
    het was iets van 160 lira per dag + 70 lira administratiekosten. en dat is sneu geld!

  44. @ Andreas, bedankt voor je reactie en wat duur door die ene dag dat je te laat was.

    Ik heb geen idee of ik goed reken maar mijn laatste visum is gedateerd op 18 maart jl. Als ik vanaf die dag, de 18de maart begin te tellen als eerste dag van de 90 dagen, kom ik uit op 15 juli als laatste, 90ste dag en dat is morgen.

    Ik kan dus in principe morgen nog het vliegtuig pakken of naar de vreemdelingenpolitie om een visumverlenging in mijn blauwe boekje aan te vragen.

    Klopt deze berekening volgens jou? Ik maak me nogal druk hierom, kon echt niet eerder weg en het vliegtuig dat ik vandaag wilde nemen, zat op het nippertje vol. Morgen kan nog wel…

  45. ja klopt de 16 volgens mij. dan ben je net op tijd.. snel boeken of ga naar de vreemdelingen politie en koop een visum voor een paar dagen extra..

  46. Ah, ik schreef 15 juli maar bedoelde 15 juni natuurlijk. Thanks Mekotech, morgen vlieg ik even weg, ik heb geen zin in die lange wachtrijen hier en ga even op vakantie naar Holland :ned:

  47. Hallo Allemaal,

    ik snap niet dat iedereen schrijft dat een verblijfsvergunning maar 60 euro kost.
    Als je op de site van de Yabanci Polis kijkt staat er nog gewoon € 460,- . Ik durf daar echt niet naartoe om mijn Ikamet te verlengen (alhoewel ik moet ivm met mijn 2 scootertjes). Rotterdam geeft inderdaad nog steeds aan 960 euro te rekenen en als je vraagt waarom? Krijg je het antwoord, dat bepalen wij zelf… heel bijzonder.

    Wie kan mij het juiste antwoord geven dat het ECHT € 60,- per jaar is, mijn telefoontje met Antalya leverde niets op.

  48. Beste Johan
    Ik heb van verschillende vriendinnen uit verschillende plaatsen in Turkije gehoord dat zij echt maar ongeveer 120 lira hebben moeten betalen voor een jaarvisum.
    Alleen in Kayseri ging het mis maar achteraf heeft die persoon haar teveel betaalde geld teruggekregen.
    Over het antwoord op het consulaat in Rotterdam kan ik niks zeggen. Het lijkt mij een enorm verschil 960 of 60 euro. Maar het is algemeen bekend dat ze daar verschrikkelijk arrogant doen. Ik zou het wel eens willen uitzoeken. Als we dat nou eens met z’n allen gaan doen?

  49. Ik ga morgen bellen met de Yabanci Polis in Antalya om duidelijkheid te krijgen, mocht ik dat hebben zal ik het hier uiteraard posten.

    Toen ik mijn Ikamet aanvroeg had ik eerst 460 euro betaald, maar deze was niet op tijd klaar. Toen ik hem kwam halen mocht ik nog 500 betalen omdat ze een foutje hadden gemaakt. Dachten dat ik Deen was – die betaalden toen 460 en de NL’ers 960,- achteraf een duur scootertje geowrden 🙂

  50. @Johan,

    de site is sinds eind 2009 niet meer echt bijgewerkt.
    Dus het is maar de vraag of die foto met de prijzen erin nog wel klopt.

  51. Even beter opletten voordat jullie onwaarheden verkondigen. Bij de Engelse vertaling staan nog de tarieven voor 2010 vermeld, maar op de Tukse website staan toch echt de tarieven voor 2011 vermeld, te weten 85 dollar (128 Lira) voor 1 jaar. Ik heb het zelf ook betaald in Antalya in april.

  52. Hallo allemaal,

    Wie van jullie weet of het mogelijk is om 3x achter elkaar een nieuw visum te kopen. Ik ben in april Turkije binnen gekomen, ga volgende week 1 dag naar Griekenland op en neer voor een nieuw visum, is het dan mogelijk om in oktober nóg 1 keer op en neer naar Griekenland te gaan voor een nieuw visum??

  53. Wat ik begreep is dat de nieuwe regel is dat je minimaal 3 maanden Turkije uit moet zijn geweest, wil je weer een nieuw Visum kunnen krijgen. Met een Ikamet (woonvergunning) mag je te allen tijde het land in. Deze week eindelijk de Yabanci Polis aan de telefoon gehad in Antalya. Hij bevestigde dat de Ikamet nu 140 YTL is.

  54. HELP…
    Ik ben, zoals ik reeds in een vorige reactie schreef, in april Turkije binnengekomen, alwaar ik op luchthaven Dalaman gewoon een 90 dagen toeristenvisum heb gekregen…dus GEEN 90/180 visum.
    Is het nu nog steeds mogelijk, om met dit visum op en neer naar Griekenland te gaan volgende week, en bij terugkomst een nieuw visum te kopen voor 90 dagen…???
    Heel verwarrend allemaal…ik word er niet meer wijs uit na alle verhalen gelezen te hebben…
    Wie weet een antwoord hierop….???
    Alvast bedankt voor jullie reactie!

  55. Als je als Nederlander getrouwd bent met een Turkse vrouw kan je ook een Turkse nationaliteit krijgen. Ook blijf je dan Nederlander en hebt dus 2 nationaliteiten. En ook ben je dan van dat gezeur van het reizen naar griekenland en visum aanvragen af.

    Ikzelf heb nu dus 2 nationaliteiten sinds 2005.

    Groetjes

  56. Mijn vriend woont nu in Istanbul. Ik ben afgestudeerd en wil graag tot en met mei 2012 met tussenposes in Nederland in Istanbul verblijven. Ik ga er niet werken (want goed gespaard), hou mijn woonadres in Nederland aan en heb geen Turkse rekening (mijn vriend overigens wel, hij heeft naast de NL ook de TR nationaliteit). Nu hoorde ik al van de nieuwe visumregeling 90/180 dagen. Dus even op en neer naar NL en dan een nieuw visum bij binnenkomst, gaat niet meer op. Klopt dit?

    Kan ik als Nederlandse met een ID-kaart (dus geen paspoort) met woonadres in Nederland en geen werk in Istanbul, toch een verlijfsvisum (aka vergunning) voor een half jaar – jaar aanvragen?

    Hopelijk kan iemand mij helpen want ik zie door de bomen het bos niet meer!

  57. Hoi Yasmin,

    Je hoeft niet heen en weer naar NL, gewoon na 90 dagen (net even ervoor zodat je tijd genoeg hebt) een Residence Permit in Turkije aanvragen voor het aantal maanden dat jij wilt en dan aangeven op het formulier dat je als toerist in het land verblijft.
    Dit kan als je laat zien genoeg geld op de bank te hebben. Gewoon even een Turkse rekening openen, wat kan als je even een belastingnummer haalt met als reden: ik wil een bankrekening openen.
    Het geld (hoeveel ze willen zien) is afhankelijk van het aantal maanden waarvoor je een Residence Permit(donkerblauw boekje)wilt.
    Zelf stortte ik altijd 1500 Lira op de Turkse bankrekening voor een nieuw stempel van 3 maanden verlenging. Wil je langer verlengen, kun je vooraf even informeren hoe hoog het bedrag moet zijn. Het geld dat je stort, kun je op de dag dat je naar de vreemdelingenpolitie gaat ’s morgens storten, uitdraai uit computer vragen aan de bank met een stempel en handtekening van de bankmedewerker. Daarna kun je het geld er weer vanaf halen, als je wilt dezelfde dag nog en zelfs direct na storting.
    Als je naar de vreemdelingenpolitie gaat, neem dan minimum 4 pasfoto’s mee, dat is vaak wel genoeg. Ga je verlengen en heb je het blauwe boekje al, zijn 2 foto’s voldoende. Ga je tussentijds naar NL, kun je bij binnenkomst weer een toeristenvisum nemen, of je nu een paspoort hebt of ID-kaart. Het nadeel van een ID kaart vind ik dat je een los briefje als visum krijgt als ik me niet vergis, wat je sneller kwijtraakt. Je zou dus kunnen overwegen om een paspoort aan te vragen maar dat hoeft niet natuurlijk.
    Hoe het precies zit met ‘even”het land uit en weer terugkomen, weet ik niet. Zelf deed ik dat altijd wel maar ben tegenwoordig wel een maand in NL voordat ik weer terugvlieg.

  58. mn visum is verlopen maar heb n nieuwe aangevraagd omdat ik in turkije woon en getrouwd ben met turkse vrouw ,nu is mn vraag als volgt.kan turkije me voor bepaalde tijd t land uitzetten,of doen ze hier niet moeilijk over,wie ken me duidelijk verschaffen heb inmiddels afspraak gemaakt bij emniyet mudurluğu te istanbul,heeft iemand soortgelijke ervaring dan hoor ik dit graag.bedankt alvast :ned: :turk:

  59. Ronnie, hoelang is je visum al verlopen? Ik heb het 1 x meegemaakt dat mijn visum in het paspoort of mijn residence permit een week was verlopen, ik weet niet meer wat het was want het is al lang geleden. Wel zeiden ze erbij dat ze veel lastiger hadden kunnen doen als ze dat hadden gewild.
    Ze kunnen moeilijk doen maar als je een acceptabele verklaring hebt en de tijd niet te ver is overschreden, zul je er wel met een boete vanaf komen.

  60. Ik vermoed dat je alleen het land wordt uitgezet als je een keer zou worden aangehouden in Turkije bij een politiecontrole, als dan blijkt dat je visum al maanden is verlopen.

  61. weet iemand iets over ee n verblijfsvergunning van een jaar ?@ en hoe ik dat allemaal moet doen is het slimmer om dat allemaal zelf in turkije te regelen om al van tevoren alles aan te vragen? en ik hoorden dat je genoeg geld op zak moest hebben ?! hoeveel is dat presies ? En ik ga met mijn vriend in kusadasi wonen .. weet iemand waar ik dan heen moet voor mijn verblijfsvergunning voor een jaar ?!

  62. @jessie, voor een jaar? 158 lira voor je verblijfsvergunning, 105 lira voor het boekje, bewijs van 500$ per maand eigen inkomen of bezit. =500×12= 6000 dollar op je bankrekening per jaar dat je aanvraagd.. of ga naar een wisselkantoor en laat ze een bankwissel voor je maken van minimaal dit bedrag.. kost je 50 tot 100 lira, zonder dat je werkelijk geld hebt.. verder 6 pasfoto’s van jou, motivatie waarom je in turkije wilt blijven, huurcontract en verder een taxnummer (kan je halen bij je belastingkantoor in je stad. klinkt allemaal moeilijker dan het is… het valt best mee..kusadasi is volgens mij mugla voor jou…

  63. Oke bedankt voor de informatie, maar hoe bedoel je bij het wisselkantoor bankwissel maken als je geen geld hebt ?? Groetjes jessie !

  64. dat je dan zogenaamd geld gaat wisselen en dat je zo’n briefje krijgt van het wisselkantoor.. hoe moet je dat daar vragen dan maakt niet uit waar ?! en trappen ze daar wel in ? Groetjes

  65. ik heb nog een vraag, hoe zit het met je zorgverzekering als je daar een jaar heen gaat en geen werk hebt in nederland en niet in turkije?? dus ik kan eigelijk gewoon zonder dat ik dat geld op me rekening heb staan gewoon naar het wissel kantoor ( change office) en dat ik dan vraag of ze een papiertje willen maken of wat ?? en hoe zit het met je contract van je huis moet je dan gelijk een contract dat dat op dat blaadje staat dat je daar 1 jaar contract voor hebt of dat je gewoon een huurcontract neemt zonder tijd hoelang je daar in woont want misschien willen we wel na 6 maanden een ander apparement huren ?!

  66. oha,vandaag heb ik mn blauwe boekje gehaald,ik mag nu drie jaar in turkıje verblijven.de kosten waren 205 dollar,50 dollar boete omdat mn verblijfsvergunning n paar dagen verlopen was.en 172 tl voor t blauwe boekje,t ging allemaal eenvoudig omdat mn vrouw turks staatsburger is,wil je als toerist bv n jaar hier blijven dan zorg dat je 6000 dollar op je rekening hebt staan,dit moest n spanjaard vandaag aantonen maar kon dit niet dus heb ik hem naar de dövis verwezen om n uitdraai te laten maken voor dit bedrag :cheer: :turk:

  67. Oke dus het is heel simpel, al heb ik geen 6000 euro op me bankrekening dan kan ik als nog bij de change office zo’n briefje krijgen met daarop 6000 euro ? en als ik dat meeneem dan is er geen probleem ?

  68. Dus eigelijk moet je voor een 1 jaars verblijfsvergunning alles daar regelen ?
    Ik ga der in februari heen maar ik wil zeker van alles op de hoogte zijn;
    Dus als je een verblijfsvergunning wilt aanvragen moet je hebben :

    Huurcontract van waar je verbijft
    6 pasfoto’s
    Een briefje met een saldo (evt doviz)
    Kopie identiteitbewijs
    TUR111 dat ik kan aantonen dat ik in nederland ben verzekerd.
    taxnummer ( die kan je toch ook in turkije halen?belasting kantoor ? )moet je daar nog wat voor doen ?
    En een motivatie brief ? ik zou niet weten hoe ik dat zou moeten doen ik ga voor me vriend daar wonen.. maar of ze dat nou echt corret vinden moet ik dat ook in het turks doen?
    groetjes

  69. hoeft geen brief te zijn, als je “verloofd” bent is dat ook een motivatie.
    verder heeft verzekerd zijn niets te maken met een ikamet aanvragen.
    maar je lijstje is redelijk compleet zo..

    hier een link naar antalya polis, maar is in heel turkije dezelfde procedure

  70. Je kunt ook gewoon op het aanvraagformulier schrijven dat je Turkije een mooi land vindt, dat is ook al genoeg. Je hoeft echt niet ‘verloofd’ te zijn of een Turkse vriend(in) te hebben.

  71. maar waar krijg je die brief dan ?? als ik t wil aanvragen ? bij de turksepolitie daar ? in de plaats waar ik woon ? Ik hoorden dat je moet laten aantonen dat ik in nederland verzekerd ben, en ik hoef voor mijn motivatie geen apparte brief te schrijven dat gaat allemaal simpel?
    En hoe zit het met de Taxnummer die moet je toch ook ergens opvragen ? of kan je dat ook in nederland doen? moet ik nog meer papieren uit nederland mee nemen voor in turkije ?

  72. Hoi,

    Ik heb een vraag.
    Ik vertrek eind maart uit Nederland en ga bij mijn vriend wonen. We gaan een huisje huren in Bodrum,
    Ik wil graag ingeschreven blijven staan in Nederland. Hoe kan ik dit het beste doen met mijn verzekering etc? Kan ik die gewoon in Nederland behouden ? En moet ik mijn verzekering aanpassen?

  73. Hey Jessie,

    Ken yigit wel goed.
    Sorry ik zie je berichje nu pas.
    Nog maar 1 weekje voor jou :))

    Stuur je wel ff berichtje via fb is makkelijker.

  74. Hee lisa,

    Ahh oke, maakt niet uit hoor.. ja bij mij schiet het al op ik ga 17 februari al naar turkije.. ik heb geen fb meer als ik in turkije ben dan maak ik een gezamelijke facebook met Yigit ! Wanneer ga jij naar turkije toe?? xxxx

  75. Hey Jessie,

    Ah daarom kon ik je niet vinden. Ja Yigit vertelde het. Super hoor!! Ik vertrek 6 april. Moet nog even wachten dus. Wij blijven in Gümbet. Wij verwijderen onze fb als we samen zijn, maar we kunnen altijd nog contact hebben via mail/whatsapp etc. Ben je er al helemaal klaar voor? xxxxx :turk: :turk: :turk:

  76. Haha ja klopt, Ja ik heb der veel zin in hopen dat t allemaal gaat lukken met een verblijfdvergunning ect.. Gumbet en kusadasi is niet ver van elkaar.. dus we komen wel is langs denk ik ( gezellie) haha ! ja wij vinden kusadasi helemaal geweldig.. dus daar gaan we ook een appartement zoeken dus ik ben heel benieuwd ! Ja ik had inderdaad wel is wat gehoord van yigit over jou, dat je ook nederlands bent en blabla.. leuk hoor ! een hele ervaring he zo.. haha ! Ja ik ben de koffers aan het inpakken en iedekereer naar familie toe of ze komen naar ons,( soort van afscheid)Ik ben heel blij dat ik daarlijk lekker weer bij Yigit ben daarvoor doen we het ! en turkije is natuurlijk ee prachtig land.. yigit leert me ook de taal dus dat is ook wel heel fijn ! en hoe zit het met jou? langere tijd of anderen plannen ?? Groetjes jess xxx

  77. Komt allemaal wel goed! Blijf je hier eerst nog wel ingeschreven staan? Zou erg gezellig zijn :))!! Het is inderdaad een hele ervaring. Vooral het uitzoeken van alle dingen. Hoe je alles het beste kunt regelen etc. Maar gelukkig krijg je heel veel nuttige informatie op deze site. Zal vast wel lastig zijn. Laatste weekje bij je familie zo. Gelukkig is Turkije niet zover weg en de ticket prijzen vallen ook nog wel mee. Ik ben nu nog druk bezig om mijn opleiding af te ronden. Ik hoop hier over 4 weken sws klaar mee te zijn. Over 6 weken ben ik klaar met werken en dan heb ik nog 2 weekjes voor mijzelf om tijd door te brengen met mijn familie, spullen pakken etc. Ik blijf in Turkije net zolang tot we weten waar wij definitief willen gaan wonen. Naar 2 jaar wachten zijn we er echt aan toe om samen aan een toekomst te beginnen. Nog 7 weken en dan zit sahap zijn dienstplicht er eindelijk op! Wij hopen volgend winter een paar weken naar Nederland te kunnen zodat mijn familie hem kan leren kennen en zodat hij Nederland kan zien. Het gaat vast niet altijd gemakkelijk worden maar dat komt allemaal goed. Zolang we maar bij elkaar kunnen zijn. 🙂 geniet nog even van jou laatste week hier en dan genieten van het samen zijn met Yigit!!!! Xxx lies

  78. Ja ik denk zelf ook dat het allemaal wel goed komt ! we zien het allemaal wel.. ja tuurlijk komen we even langs gumbet haha, appart he allemaal ! ja deze site heeft me inderdaad goed geholpen hoor anders had ik alles niet geweten ! ja mijn ouders ga ik natuurlijk wel missen maar de anderen kant ze kunnen voor 200 euro een ticket boeken en ze zijn in turkije.. en ik kan ook naar nederland komen , dan maar skype en whatsappen of iets haha ! Oow dat is ook fijn zeg, bijna klaar met je opleiding en alles ! Als je nou naar turkije komt en gaat wonen .. dan zou ik je diploma’s laten om talen in het turks dan zijn ze in turkije ook geldig ! ja want je hebt natuurlijk voor 3 maanden dan een vergunning om in turkije te blijven, je hebt groot gelijk , ja wij wisten het toevallig meteen het is zo snel gegaan .. maar nu zijn we nog jong en kunnen we doen wat we zelf willen , zo dat is ook fijn dat hij dat gehad heeft.. je hebt hem zeker heel erg gemist toen hij in dienstplicht dat.. gelukkig hoeft yigit maar heel even omdat hij naar school gaat ! nee t is super lastig om ze hier heen te laten komen al is het maar voor 1 dag.. waardeloos .. Ja super bedankt en je hoort zeker nog van ons.. en jij ook succes met alles maar we komen elkaar wel tegen hoor.. zal wel leuk zijn he ?! ja daar zijn we wel weer aan toe haha ! Groetjes jes xxxx

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!