Turkse winter laat dit jaar langer op zich wachten

0
2703
Istanbul Istiklal Caddesi

De winter zal in Turkije waarschijnlijk later komen dan verwacht zeggen experts. Tot nu toe zijn de herfsttemperaturen bovengemiddeld hoog in het land. Zo was het vorige week nog 26 graden in Istanbul.

Ahmet Uçar, directeur van het Turks Meteorologisch Instituut, liet aan het Turkse dagblad Milliyet weten dat de temperaturen pas zullen gaan dalen in de eerste week van december. Volgens de weervoorspellingen zal het dan pas op meerdere plaatsen in het land vaker gaan regen.

De temperatuur blijft echter in sommige steden 2 tot 5 graden hoger liggen dan de seizoensnorm, zoals in Ankara en Istanbul, merkte Uçar op. Verwacht wordt dat de kou in het noorden en de centrale delen van het land de overhand zal krijgen.

De Turkse Prof. Dr. Orhan Şen, werkzaam op de afdeling Meteorologie & Klimatologie van de Technische Universiteit van Istanbul, beweerde ook in de Turkse krant Milliyet dat Turkije een van de regio’s is die het zwaarst wordt getroffen door klimaatverandering.

Şen zei dat er extreme temperaturen zijn ontstaan, dit weer in de maand november is een wereldwijde natuurramp. Volgens meteorologische gegevens beleeft Turkije voor de derde keer zijn heetste november.

De afwezigheid van regenval in de afgelopen maanden heeft ook gevolgen gehad voor dammen in Istanbul. Volgens gegevens van de Turkse Rijkswaterstaat (ISKI) daalde het waterniveau van dammen in Istanbul tot 37,97%. Er zijn momenteel 10 dammen die drinkwater leveren aan Istanbul, met de hoogste bezettingsgraad van 27,6%.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!