Turkse weduwen behouden volledige nabestaandenuitkering

2
1471

Op donderdag 22 augustus heeft de rechtbank Amsterdam uitspraak gedaan over het recht van de nabestaandenuitkering voor onder andere Turkse weduwen. Er is besloten dat de regering de hoogte van de uitkering van weduwen die in het buitenland wonen niet mag aanpassen aan de levensstandaard van het desbetreffende land.

Op 1 januari 2013 werd het zogenaamde woonlandbeginsel van kracht. Deze wet houdt in dat de uitkering wordt aangepast aan de kosten van levensonderhoud van waar men leeft. Met als gevolg dat vele, vooral Turkse en Marokkaanse vrouwen tot wel 40 procent werden gekort in hun nabestaandenpensioen.

Elf Turkse en Marokkaanse vrouwen hadden hierop een rechtszaak aangespannen, die zij gewonnen hebben. Volgens de bestuursrechter is de verlaging namelijk in strijd met de regelingen die het verbieden onderscheid te maken op basis van de woonplaats van de pensioenontvanger.

2 REACTIES

 1. Binnenkort hoeft er niet meer over aanpassing nagedacht worden aangezien het leven in Turkije dan net zo duur is als in Nederland.

  Alleen de rijken kunnen nog enige vorm van luxe betalen, sigaretten, alcohol is in verhouding al duurder dan in nederland zelfde als huishoud electronica.

 2. krijgt men ook een toelage, bovenop het pensioen, indien gelijkwaardige producten in turkije duurder zijn dan in nederland?
  kan men reeds beginnen met het uitdelen van die toelagen, want alle 1e kwaliteit producten, zoals wij ze in de nederlandse winkels aantreffen zijn hier minimaal even duur, maar vaak duurder dan in nederland.
  ook luxe is VEEL duurder dan in nederland.
  autorijden veel en veel duurder dan in nederland.
  groente en fruit van dezelfde 1e klas kwaliteit is veel en veel duurder dan in nederland.
  koffie, thee, alcoholische dranken zijn veel en veel duurder dan in nederland.
  water en energieprijzen zijn, gerelateerd aan kwaliteit, duurder dan in nederland.
  alleen de huurprijzen van flutappartementen zijn beduidend goedkoper dan in nederland en het leven in de dorpen is beduidend goedkoper dan in nederland.
  maar moet men zichzelf in een dorp isoleren om wel uit te kunnen komen met de AOW-uitkering en dus het ontzeggen van de “luxe” die men in nederland voor het oprapen heeft?
  indien men objectief vergelijkingen trekt, is turkije duurder dan nederland om te leven.
  ten gevolge van al die geldverslindende prestige-objecten, die de turkse regering bezigt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!