maandag 26 oktober 2020
Home Nieuws Turkse regering wil speciale parken voor zwerfhonden en katten

Turkse regering wil speciale parken voor zwerfhonden en katten

23
459

De Turkse regering wil speciale parken aan gaan leggen voor zwerfdieren. Honden en katten die momenteel op straat leven moeten hier straks opgevangen gaan worden tot zij een baasje vinden. De meningen over de aanleg van deze parken lopen uiteen.

Geschiedenis

Het is meer dan een eeuw geleden dat de inwoners van Istanbul ’s nachts wakker werden gehouden door de tienduizenden zwerfhonden. De vele zwerfhonden in die tijd werden allemaal opgepakt en op een verlaten eilandje in de Marmara Zee gedumpt, waar ze niet goed verzorgd konden worden en uiteindelijk dood gingen. Deze strategie was onderdeel van de regering om Istanbul te moderniseren.

Bij de dierenrechten activisten ligt de “grote honden uitroeiing van 1910” nog vers in het geheugen. Zij zijn dan ook bang dat de geschiedenis zich zal herhalen, wanneer er opnieuw “natuurlijke leefomgevingsparken” worden aangelegd voor zwerfhonden en katten. Tegen dit voorstel van de regering wordt dan ook fel geprotesteerd.

In moderne steden worden de meeste dieren op straat wel goed verzorgd. Vooral in Istanbul is dit goed te zien. Veel cafes en restaurants hebben zelfs hun eigen “huisdieren”. Daarnaast zie je overal op straat bakken voer en water staan. Volgens velen is dit gewoon een stukje van de Turkse cultuur, en dit zou zo moeten blijven.

Controversieel

Volgens de staat zal er echter goed gezorgd worden voor de dieren die in de nieuwe parken terechtkomen. “Ze krijgen voedsel en verzorging, totdat ze door iemand geadopteerd worden”. Daarnaast zullen er meer en hogere boetes komen voor mensen die een dier op straat zetten of mishandelen, aldus de regering. De vraag is deze beloftes waargemaakt kunnen worden. De meningen lopen erg uiteen.

Reportage in het Engels door CNN

23 REACTIES

 1. De Turkse regering kan zich beter bezig houden met terrorisme in het land dan zwerfhonden en/of -katten.

 2. Wat een onzin allemaal… 25000 mensen op straat die protesteren voor dierenrechten, laat ze allemaal hond of kat van straat meenemen naar huis, straat schoon van alle gespuis! zowel menselijk als dierlijk, kunnen ze thuis vrolijk tegen elkaar opblaffen en miauwen. maar zoals altijd vinden we hier geen oplossing de beste oplossing.

 3. War erg dat sommige mensen niet van hun ideologie af kunnen. Leve Turkije of het nou linksom moet of rechtsom dat doet er niet toe.

 4. Eh, het heten toch niet voor niets ‘zwervers’? Komt er een bordje bij te staan dat ze het park niet dienen te verlaten?

 5. @Ihsaniye Curuk Yilmaz: De regering kan dat heus wel samen combineren. Deze aanpak stelt niets voor met hetgene wat jij voorstelt.

 6. Ben geen voorstander van dit plan. Denk dat men eerst de verkoop van dieren in dierenwinkels moet verbieden en alle straatdieren steriel moet maken. Op het moment dat je zwerfdieren verplaatst naar bijvoorbeeld een park wordt die plek weer ingenomen door een ander zwerfdier. Ook moet er educatie worden gegeven. Een dier is niet voor even maar voor een leven. Huisdierbezitters moeten hun dier verplicht steriel maken en in en/of rond het huis houden i.p.v. los te laten lopen. Het verzorgen van dieren in natuurparken is erg lastig. Het gaat dan om een groot afgeschermd park. Zo’n park is niet overzichtelijk en het is dan lastig om dieren die ziek zijn eruit te halen en medische verzorging te geven. Ook onstaat er agressie/gevechten om eten en een “eigen” plek. Alleen de grote en sterke dieren overleven. Voor veel dieren is het plaatsen in een natuurpark eigenlijk een doodvonnis. In Marmaris is een actief zwerfdierenbeleid gesteund door de lokale overheid. De zogenaamde TNR methode (trap, neuter and return). De dieren worden gevangen, steriel gemaakt en op de vertrouwde plek uitgezet. Indien nodig worden de dieren bijgevoerd. Het aantal zwerfdieren wordt steeds minder. De TNR methode wordt wereldwijd toegepast en is tot op heden de enige methode die effect heeft en ook diervriendelijk is. Ik hoop dan ook dat de Turkse overheid dit voorstel afwijst.

 7. İnderdaad, stop de verkoop van dieren in petshops. Als men perse een dier wil kopen dan moeten daar speciale kennels voor komen , plus dat de hond gechipt moet worden. Waarom kan in istanbul die TNR methode niet toegepast worden?

 8. zoals iedereen, die hier leest, weet is de turkse regering een ster in het handhaven der wet (dus absoluut niet).
  dat betekent dat ook deze beloftes als een zeepbel wegwaaien.
  helaas, maar bovenstaande moet ik elke dag weer constateren.

 9. Het is supergoed nieuws,Tjonge zeg sommigen praaten zo makkelijk achterde pc,jo als deze nieuws slechter was geweest dan zou iedereen negatief praten over de regering,het gaat nu goed dan is het weer niet goed… AGZI OLAN KONUSUYOR HEEL GOED VAN DE REGERING LANG LEVE ERDOGAN LANG LEVE AKP OKADARR :turk:

 10. Worden die beesten alleen in de steden verwijderd of ook op de dorpen> Hier in Caytepe zit ik nu met een waarschijnlijk uit een auto gezette teef met intussen 8 jongen, verdeeld over de huizen in de buurt. Ze probeert ze te plaatsen in de hoop dat mensen ze opnemen, maar daar kan ik toch echt niet aan beginnen. En volgend jaar???? heeft ze er dan weer 8 bij???? Hier zou ik niet weten waar ik met dat spul heen moet. Natuurlijke selectie zal het van de winter wel oplossen… En de vele aanrijdingen natuurlijk…
  Is dat een betere oplossing????!!!

 11. en de parken zijn er nu. ik ben er geweest en de poezen en honden woden er goed verzorgd en ja de katten blijven in het park en de honden ook, sommige honden gaan ff het ark uit maar komen weer terug, er is ook medische verzorgen enzo, dus top idee, :turk: :ned:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.