Home Nieuws Turkse producenten willen Raki als nationale drank laten registreren

Turkse producenten willen Raki als nationale drank laten registreren

12
971

Na een groot debat dat zowel in de Turkse samenleving als hier op deze website gevoerd is, blijken er door de producenten van raki toch stappen te zijn gemaakt om Raki door Europa erkend te laten worden als Turkse nationale drank. Men heeft een patent aangevraagd bij de Europese Unie om de drank te beschermen tegen namaak en erkent te laten zijn als authentiek nationaal Turks product.

Dit nieuws komt daags na de enorme discussie die is opgezweld na het commentaar van de Turkse premier. Erdogan wilde het zoute yoghurt drankje Ayran promoten door het een gezonde drank te noemen welke zelfs aanbevolen was door zijn grootvader. Nadat de Turkse premier Ayran als nationale drank aanprees, steeg het aandeel van de grootste producent van het product zelfs met 3 procent.

Op sociale media is inmiddels een campagne gestart waarbij de fans van de anijs drank de draak steken met het zoute drankje. Zoals snel duidelijk is geworden wordt de ongezouten mening van de premier zeker niet door de gehele Turkse samenleving gedeeld.

Vergelijkbare patentaanvragen zijn in het verleden toegekend aan Frankrijk met zijn wijnen, Griekse en Nederlandse kazen en in het korte verleden ook met bier uit het Zuid-Duitse Bavaria. Duitsland blijkt goedkope alternatieve te maken voor het product waar geen van de traditionele ingrediënten, zoals anijs en druiven in voorkomen.

De uitspraak van het Europese patent-agentschap zal met een jaar volgen. De discussie binnen de Turkse samenleving lijkt ook nog lang niet ten einde. Raki heeft vooral zijn bekendheid binnen Turkije te danken aan de voorliefde die zijn oprichter, Atatürk, voor de drank heeft gehad.

12 REACTIES

 1. Liever Ayran dan Raki, Raki is geintroduceerd door Grieken, dus Alcohol en Turks bestaat niet…Ayran en Turks wel…

 2. Absint, Pastis, Arak, Mastika, Ouzo, Rakı, Sambuca, Tsicoudia, Tsipouro. Allemaal dezelfde dranken, die allemaal al eeuwen bestaan. Ik zie niet in waarom Europa juist Rakı zou verkiezen boven het Franse Absint of de Griekse Ouzo.

 3. Mss kunnen ze de 1ste plaats delen? Wat een zwaar onbenullige discussie is dit zeg! En Raki is Gewoon Turks! Wil je grieks moet je ouzo bestellen. Er zijn verschillende op anijs gebaseerde dranken die allemaal overeenkomsten hebben. En deze zijn allemaal in t land van herkomst neergezet als nationale drank. En Nederland heeft ook karnemelk!

 4. Of Erdoğan gelijk heeft met zijn Ayran, valt zeer te betwijfelen. Per dag heeft de mens 1 gram!!zout nodig en niet meer.
  Bij teveel gebruik, is het slecht voor je hart en nieren.
  Niet dat ik Ayran wil verbieden, maar de mensen gebruiken al zoveel zout bij het eten.
  Dat is mij vooral opgevallen toen ik in Londen woonde en ook hier, er wordt wat afgeschut met het zoutvaatje.
  Maar ja wat is wel gezond, ook suiker, om maar iets te noemen, is in wezen ongezond.

  Voor de rest moet Erdoğan zich niet met zulke zaken bemoeien, hij wil aan de ene kant goed verdienen aan de accijnzen, anderzijds, vanwege zijn geloof, bier, wijn en sterke drank verbieden. Turkije is een seculaire staat en moet zo blijven.

  :turk: :turk: .

 5. Turkije is z’n mooi land, maar helaas is er tot nu toe nog geen 1 leider gelukt om het land net als Mustafa Kemal Ataturk te besturen. Maar goed doe mij maar Ayran of Raki. Het kan voor mij allebei.

 6. Denk dat Ayran minder voorkomt als enige vorm van Raki dus Ayran zou meer recht hebben om als nationale drank vernoemt te worden.

  Heb eigenlijk ook Çay gemist en die turkse koffie in de kleine kopjes met drab onderin.

 7. Hahaha “Alcohol en Turks bestaat niet”… wat is dit voor onzin.. in de originele ayran zat ook 0,5 tot 2 % alcohol… Zelfs in je bloed zit alcohol, vraag maar aan je huisarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in