Turkse olijfolie is booming business

6
2254

Vanwege de aanhoudende droogte en de slechte oogst van olijven in Spanje, heeft de Turkse sector dit jaar een enorme groei doorgemaakt. 

De verkopen groeiden met meer dan 170 procent in de eerste acht maanden van dit jaar. Turkije staat momenteel als vierde in de wereldranglijst qua verkochte olijfolie dit jaar met een omzet van ruim 333 miljoen dollar tegenover de 122 miljoen van afgelopen jaar. De verwachting is dat aan het einde van dit boekjaar de omzet zelfs naar 400 miljoen dollar zal zijn gestegen.

De president van de Turkse kamer voor agricultuur heeft wel een waarschuwing afgegeven. De Turkse olijfolie wordt vaak zonder merk in grote hoeveelheden verkocht, zodat landen zoals Spanje deze producten onder hun eigen naam kunnen verkopen. Slechts 30% van de totale productie wordt onder een merknaam verkocht. Om de kwaliteit van het Turkse product te kunnen waarborgen en promoten is het dus van belang om een goede merknaam te ontwikkelen.

6 REACTIES

  1. Turkije heeft al honderden jaren de beste olijfolie.
    Vreemd dat het nu pas ineens ook iets extra’s opbrengt.
    Mag toch zeker hopen dat de arme boeren in de dorpen waar de boomgaarden vaak staan goed meeprofiteren van dit.

  2. Er bestaat niet zoiets als ‘de beste olijfolie’.
    Het ene jaar kan de beste olijfolie uit Spanje komen, het andere jaar uit Griekenland. Dat is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De beste GEMIDDELDE kwaliteit olijven komen nog altijd uit Italië, Spanje en Griekenland, zeker niet uit Turkije.
    Het probleem bij Turkse olijfolie was in het verleden altijd dat er geen uniforme kwaliteitsnormen waren. Olijfolie werd veelal geproduceerd door kleine olijfboeren of kleine fabriekjes, ieder op zijn eigen manier. Vooral tijdens het oogsten en het pletten van de olijven gaat veel mis, en dat gaat ten koste van de kwaliteit.
    De eerder genoemde landen hebben de industriële productie van olijven veel meer op orde en kunnen daarmee een meer constante kwaliteitsgarantie afgeven.
    Even los van jaarlijkse weersomstandigheden natuurlijk, want dat heeft nog steeds niemand onder controle…

  3. Spanje en Italie is de grootste koper van turkse olijfolie, en verkoopt onder eigenmerk.
    Als je denkt dat alle spanse olijfolie uit spanje komt komt bedrogen uit

  4. men moet bij velen eens zien, hoe men de zaken flest.
    60-75% olijfolie en de rest een goedkope olie tijdens het koken vermengd met bepaalde produkten, dodat het wel de kleur krijgt, maar verder niets.
    en kwaliteitscontrole in turkije??????????????
    gelijk in alle hoeken van turkije: VERGEET HET MAAR.
    indien er nog nederlandse olijfolieproducenten zich bevinden bij deze reacties, men kan 30-40procent meer “lijfolie” produceren voor binnen- en buitenlandsemarkt.

  5. Ja hoor, in Griekland, Spanje en Italie wordt zo goed gecontroleerd dat ze zelfs niet langs gaan. Waarom? Doordat ze een keer in de zoveel tijd geld krijgen voor niet te streng controleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!