Turkse mobiele provider Turkcell is klaar voor 5G

1
2285
Foto: Turkcell

Het netwerk van Turkcell, de grootste mobiele operator van Turkije, is klaar voor de nieuwe “5G” technologie. Dat zei directeur van het bedrijf Kaan Terzioğlu deze week tijdens een persbijeenkomst.

“In principe kan de mobiele provider Turkcell vandaag, met bestaande frequenties, al het 5G netwerk lanceren.” vertelde Terzioğlu aan journalisten tijdens de persconferentie. De Turkse provider werkt nauw samen met technologie giganten als Huawei, Ericsson en Samsung. Die leveren onder andere ook apparatuur voor de infrastructuur van het netwerk.

“Voor ons is 5G, in tegenstelling tot veel andere landen, geen technologie van de volgende generatie. We bezitten al deze mogelijkheden vandaag al.”

aldus Terzioğlu.

Voordelen van 5G

5G biedt vele voordelen ten opzichte van het huidige 4G netwerk. Behalve snelheden die meer dan honderd keer zo hoog kunnen liggen, kan er op specifiek dataverkeer ook prioriteit worden gegeven. Daarnaast is het bereik van 5G een stuk groter en zijn de verbindingen veel stabieler.

Ook kunnen er grote groepen mensen tegelijk gebruik maken van het netwerk omdat er veel meer bandbreedte beschikbaar is. Dit is bijvoorbeeld handig in voetbalstadions en tijdens drukbezochte festivals. De latency (verbindingssnelheid) is voor een gemiddeld 4G-netwerk tientallen milliseconden, maar zal bij 5G afnemen tot zo’n 1ms.

Smartphones met 5G ondesteuning

De eerste smartphones met een 5G-chip zullen naar verwachting verschijnen in het eerste kwartaal van 2019. Samsung zal vermoedelijk een van de eersten zijn, gevolgd door Huawei en OnePlus. Apple wacht waarschijnlijk tot 2020 met een iPhone die 5G zal ondersteunen. Het mobiele netwerk in Nederland is er voorlopig ook nog niet klaar voor.

Video: Turkcell vandaag al klaar voor 5G (Turks)

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!