Turkse inflatie sinds drie jaar niet zo hoog geweest

17
545

Turkije’s inflatie van 2011 was meer dan het dubbele van de verwachtingen aan het begin van het jaar. De inflatie is volgens officiële gegevens die dinsdag werden vrijgegeven een drie jarig record.

De consumentenprijzen stegen in december 10,45 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2010, aldus het Turkse Instituut voor de Statistiek (TÜİK). Dit is het hoogste cijfer sinds november 2008. De productieprijzen stegen in 2011 zelfs met 13,33%.

Volgens een professor aan de Universiteit van Istanbul’s Bahcesehir zal 2012 een moeilijk jaar worden voor de inflatie, als men de officiële doelstelling zou willen halen.
Het vastgestelde inflatiecijfer voor het einde van 2011 stond oorspronkelijk beoogd op 5,5 procent, maar de regering stelde de middellange-termijn prognose in oktober vorig jaar nog bij naar 7,8 procent.
Dat het uiteindelijke inflatiecijfer een getal met twee cijfers zou worden had men niet kunnen denken. Het officiële nieuwe inflatie doel voor 2012 is 5 procent.

Een verlies van waarde van de Turkse Lira en schommelingen in enkele belastingtarieven hebben volgens een economisch onderzoek van de Akbank bijgedragen aan de hoge inflatie, die onder andere erg te merken is aan de voedseprijzen. De inflatie van meer dan 10% zal naar verwachting doorzetten in de eerste vier maanden van 2012.

Terwijl Turkije een van de best presterende economieën van de wereld was in 2011, verloor de Lire bijna 22 procent ten opzichte van de Dollar. Dit kwam omdat de Centrale Bank een complex beleid van lagere rentes voerde, een hoger reserve ratio eiste en er een grotere kloof ontstond tussen kredietverlening en de leentarieven. Gevolg; een enorm tekort op de lopende rekeningen.

17 REACTIES

  1. Logisch: en maar importeren en maar importeren om de volwassenwordende bevolking van goederen te voorzien. Wordt hoog tijd dat Turkije een meer exporterend land wordt, anders zijn de prachtige economische groeicijfers natuurlijk weinig waard.

  2. oooof oooof…. als dit klopt zijn dit geen goede vooruitzichten…. vond Turkiye afgelopen zomer al…. pahali :):)

  3. Heeee, waar zijn jullie Erdogan-geilerds? ging toch super. Ministers 100% loonsverhoging, minimumloog rond de 10 procent onder de inflatie.

  4. @volkan, hier ben ik erdogans geilerd, hij deed het top met de economie beleid, inflatie, tjah het is niet geheel aan hem te danken aangezien de bedrijven en banken dit veroorzaken

  5. jullie weten niks van TURKIYE en economie deze inflatie is goed hoe lager de waarde van de munt is tijdens de groei van de economie dan kan je meer import en export doen (handel)china zijn munt wordt door de overheid laag gehouden jarenlang kijk nu naar china wereldleider in economie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!