Home Nieuws Organisaties vragen om visumvrij reizen voor Turken

Organisaties vragen om visumvrij reizen voor Turken

11
472

Al langer zijn er discussies om Turken zonder groen paspoort vrije toegang te verlenen voor bezoeken aan de EU. Dit jaar zijn er al een aantal visumrestricties flink verlaagd voor Turkse zakenlieden in sommige Schengen landen zoals Nederland. Nu is de roep voor geheel visumvrij reizen versterkt door organisaties binnen de EU en Turkije zelf.

Het Europese Stabilisatie Fonds, ESI, geeft in haar laatste rapport aan dat de twijfel die bij inwoners van Turkije leeft over het acceptatieproces in de EU kan worden overwonnen door hen visumvrij reizen aan te bieden. ESI schrijft verder dat het beslissingsproces rond de visumkwestie kan worden afgesloten voor de zomer van 2015. Turkije is het land wat het langst in de geschiedenis van de EU praat over lidmaatschap.

Naast ESI, is nu ook de voorzitter van de TOBB naar voren gekomen met het een voorstel om de Europese economie een steuntje in de rug te geven. De groeiende Turkse economie betekent nou eenmaal dat een deel van de Turkse bevolking meer aan reizen kan uitgeven. De ruim 70 miljoen inwoners van het land zouden dan ook flink kunnen helpen met het bestrijden van de crisis in Europa als ze er makkelijker kunnen komen.

Onderwijsinstellingen in Nederland vragen al langer om lagere visumrestricties voor studenten die in Nederland hun studie willen vervolgen. Turken betalen torenhoge toelages om  in hun eigen land te kunnen studeren. In verband met de internationalisering van zowel het Nederlandse en het Turkse onderwijs en de kennisuitwisseling tussen beide landen, willen veel onderwijsinstellingen maar al te graag met de top van de Turkse studenten aan de slag.

De discussies rond het visumvrij reizen bestaat al een aantal decenia maar het is de hoop dat deze opmerkingen van belangrijke spelers het proces gaan versnellen. Het Europese parlement kan hierin een hele grote rol spelen om dit zover te krijgen buiten de individuele lidstaten om.

11 REACTIES

 1. Van mij mag het vlug gebeuren dan. Wij betalen maar 15 euro voor daar maar zij krijgen bijna geen visum voor hier en als ze hem krijgen betalen ze 60,00 plus kosten voor de reis naar Istanbul of Ankara.

 2. Word tijd dan kan mijn dochter en haar turkse verloofde eindelijk gewoon op familie bezoek komen zonder een hoop geld kwijt te zijn

 3. @Rudy De Kegel ,

  Helemaal mee eens.
  Als vaste inwoner, ben ik en vele Nederlanders hier, jaren afgezet bij de Yabancı Polis.
  Voor een verblijfsvergunning betaalde ik tot 2 jaar terug €35.– per maand, terwijl o.a. Duitsers €4.– en Belgen €1.– betaalden.
  Gelukkig is dat nu genormaliseerd, dus dit moet dan ook voor het visum kunnen.

 4. als nederland gewoon normaal deed tegen Turkije, dan bestond er niet eens een visum… maar door al dat gehaat door wildersfiguren in de politiek, blijft het bekoeld….. dus niet zeuren over Turkije maar over je eigen achterban

 5. Zou het dan eindelijk toch nog komen,dat we van links naar rechts en rechts naar links de grens zonder belemmeringen kan passeren.

  zowel vele europeanen als turksen zijn voor vrij personenverkeer, maar die verrekte regeringen willen continue tonen dat zij alleen macht kunnen uitoefenen.
  of dit nu de europese landen betreft of turkije, het is overal triest nog steeds.
  WAARBIJ “karsilik” meteen om de hoek komt kijken.

  laat Turkije dan ook de leges-kosten voor eigen inwoners aan de grens vallen. Die kale stempel in je paspoort wanneer je vertrekt.

 6. @hayret ,

  Dat is appelen met peren vergelijken. Ten eerste ben ik een Wilders hater! en geen aanhanger.
  NL kan inderdaad wat minder doen, maar landen die het nog slechter doen als NL, hadden geen problemen met veel te hoge bedragen voor een verblijfsvergunning in Turkije, het is nogal een verschil, 35 of 1 Euro per maand.
  Bereken dat maar eens over 6 jaar.

  Ik weet het, ik heb er zelf voor gekozen, maar heb inmiddels, op 8 jaar, al over de €150.000.– uitgegeven hier in Turkije, dan betaal ik nog diverse belastingen, heb een VERPLICHTE dure ziekenkosten verzekering bij SGK, verblijfsvergunning en noem maar op.
  Wat heb ik van de staat Turkije tot hier toe gekregen, NIKS en dat hoeft ook niet voor mij.

  Dus Turken in NL, die komen er beter vanaf en terecht, maar WW, etc. kennen ze hier in ieder geval niet. Ondanks het racisme, wordt je in de EU, financieel, wel in de watten gelegd.

 7. financieel in de watten gelegd? grappig hoe je dat zegt terwijl het onzin is. tenzij je een asielzoeker bent en nog niks hebt gezien in het leven. uitkeringen in nederland is niet hoog genoeg om jezelf in de watten te leggen. dit soort uitspraken worden alleen door rechtse aanhangers gemaakt.

 8. @cengiz,

  Buitenlanders, dan bedoel ik geen asielzoekers, hebben recht op onder andere WW, Bijstand en AOW, ik krijg hier niets, ik geef alleen maar geld uit.

  Nogmaals, ik heb hier zelf voor gekozen, en ben gelukkig hier te kunnen wonen.
  Maar financieel gezien, ben je, ondanks de crisis van nu, altijd beter uit in NL, België of ander land in Noord Europa.

  “dit soort uitspraken worden alleen door rechtse aanhangers gemaakt.”
  Ik ben niet rechts, nooit geweest en nog steeds lid van de SP.
  Het mag dan geen vetpot zijn, maar op een of andere manier kan je altijd op geld rekenen van de staat.
  Je moet er wel wat voor doen, als je niet kunt rondkomen.
  Dan zijn er gelukkig nog allerlei potjes waar je op kunt terug vallen.
  Hier krijg je als buitenlander niets.
  Dus ik klets niet uit mijn nek.

  Dat het beter kan en moet in NL, dat weet ik ook wel.
  Dan moet bij de volgende verkiezingen dit kabinet PvdA en VVD, massaal worden weggestemd.
  Helaas is het de SP de vorige keer niet gelukt, de PvdA duwde als het ware de SP op zij.
  En wat mensen in Wilders zien, een hoop geroep, maar nergens een oplossing voor.

  Kijk maar eens op de site van de SP, die doen heel veel goeds op lokaal niveau, zij komen écht op voor de mensen met de kleine portemonnee.
  Helaas, die mensen stemmen nu juist op Wilders en dat moet ophouden.

  Ik roep iedereen op, vooral Turken, om de PvdA rechts te laten liggen, want links zijn ze al lang niet meer en, op de SP te stemmen.
  Geef deze partij een kans.

  Ken jij toevallig sites waar over politiek gediscussieerd kan worden met Turken?, ben daar zeer in geïnteresseerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.