Home Nieuws Turkse economie groeit te hard en moet afgeremd worden

Turkse economie groeit te hard en moet afgeremd worden

20
382
Economie Turkije en Eurozone
Economie Turkije en Eurozone

De Turkse economie blijft enorm groeien, maar het feit dat de Centrale Bank niet in staat is om dit snelle tempo bij te houden en de lopende rekeningen uit te breiden, kan problemen op gaan leveren in de nabije toekomst, waarschuwen economen.

De laatste groeicijfers van Turkije hebben alle verwachtingen overtroffen, maar de indrukwekkende cijfers suggereren dat de inspanningen van de regering om de economie af te remmen geen bevredigende resultaten gaan boeken, aldus economen.

Turkse ministers waren blij met de groei van 8,2 procent van het bruto binnenlands product in het derde kwartaal, dat ver boven het cijfer van een aantal van de grootste Europese handelspartners ligt. Maar er zitten ook negatieve kanten aan deze enorme groei.

Behalve het falen van de regering om de economie af te remmen, is het tekort op de lopende rekening van het land toegenomen van 3,4 miljard dollar in oktober 2010 tot 4,2 miljard Dollar in oktober 2011. Deze cijfers werden maandag vrijgegeven door het Turkse Instituut voor de Statistiek (TÜİK).

TUİK kondigde maandag aan dat het bruto binnenlands product met 8,2 procent gegroeid is in het derde kwartaal van 2011, dit is ver boven de marktconsensus van 6,7 procent. Daarnaast werd de groei van het eerste kwartaal van 2011 bijgesteld tot 12 procent i.p.v. 11,6 procent.

Zelfs als Turkije in het laatste kwartaal van dit jaar slechts 2 procent groei zou kennen, zou Turkije’s gemiddelde jaargroei van de economie rond de 7,8 procent uitkomen. Dit is nog altijd ongeveer 0,3 % boven de middellange termijn schatting van het regeerprogramma dat vorig jaar onthuld werd.

De export heeft een belangrijke rol gespeeld in de enorme Turkse economische groei. De auto-industrie, kledingproductie, de chemie- en de staalsector gaven de Turkse export in het derde kwartaal een enorme boost, volgens de officiële gegevens.

Turkse Fiat fabriek waar al 3.000.000 auto's geproduceerd zijn
Turkse Fiat fabriek waar al 3.000.000 auto's geproduceerd zijn

Vijf sectoren toonden ook erg hoge groeicijfers, namelijk de bouw, groothandel, industrie, financiële instellingen en vervoer, volgens een econoom van BGC Partners, Özgür Altug.
Altug zei dat de groei van de overheidsconsumptie hoog bleef, namelijk 13,7 procent in het derde kwartaal. Daarnaast groeide het bestedingspatroon van de consument met een indrukwekkende 7 procent in dezelfde periode.

“In het algemeen denken we dat deze cijfers heel bemoedigend zijn in termen van economische activiteit. Maar daarnaast denken wij dat de gegevens van het derde kwartaal de bevestiging is dat de Centrale Bank haar ‘rente-corridor beleid’ nog een lange periode zal blijven handhaven”, aldus Altug.

“De Turkse economie is dit jaar sneller gegroeid dan goed voor haar is en daar moeten we een grote verandering in gaan zien,” zei Inan Demir, econoom van Finansbank. “Gezien het feit dat we het jaar begonnen met als agendapunt de groei af te remmen, is de voorspelling van 8,3 procent groei voor het volledige jaar geen succesvol resultaat.”

“De economie moet afgeremd worden, maar tot nu toe zijn de tekenen daarvan nauwelijks aanwezig”, zegt Yarkin Cebeci, een econoom uit istanbul.

Bron: hurriyetdailynews.com

20 REACTIES

 1. geef toe volk de europese unie heeft flink gefaald en het zal nog slechter worden,waarom zal Turkije met griekenland werken?ik kan me niet herinerren dat griekenland ooit Turkije geholpen heeft………..

 2. Inderdaad onze aartsvijanden inneens zien als een zielig vriendje? Nee.. Misschien vergeten jullie ’t maar wij Turken zullen de geschiedenis nooit vergeten.. Netzoals met armenië.. :)) maar ik verwacht alles van de premier die zich nu bevindt in Turkije

 3. “De premier die zich nu bevindt in Turkije” heeft er persoonlijk voor gezorgd dat Turkije de laatste jaren achter elkaar goede groeicijfers laat zien (op een enkele dip na) en opnieuw een speler op de wereldkaart is, die er toe doet.

 4. Nu heeft “Europese Unie” Turkije nodig zeker ??
  Zoizo laat staan Griekenland…wtf doet Bulgarije in de Eu. ?!
  Kost ons alleen geld en koppijn :-S
  Heeeele foute besilissingen 😀 on your knees EU !! 4 Turkey !!

 5. Oh oh oh wat een zalige gedachte toch weer….. Economische getallen van turkije zijn super maar niet objectief zolang het belastingsysteem niet op orde is, trouwens.
  Griekenland zou zijn geld moeten halen bij zn eigen belastingontduikende rederijen. Die zijn in staat in 1 klap het probleemmop te lossen, het is voor mij onbegrijpelijk dat dit niet gebeurt en de EU moet bijlappen.
  Zo zie je maar je kunt ook rationeel denken ipv emotioneel….. Veel beter voor de wereld en je hart!!!!!!! K zou zeggen koop eens een elsevier!

 6. Europese Unie krimpt en Turkije groeit zodanig hard dat ze moeten afremmen… Turkije doet het zeker goed en als het zo blijft zijn de meeste Turken in Nederland binnen nu en een jaar of vijf terug naar Turkije (inclusief ik)..

 7. Allang bekend dat dit zou gebeuren. Ik zou deze site goed in de gaten houden : harunyahya.tv / .com

  Turks-Islamitische Unie komt stap voor stap steeds dichterbij. Het darwinistiche, kapitilastiche en egoistiche europa gaat onderuit en zal de leiderschap van Turkije in 2014 (InsAllah) erkennen. Concluderend kan gezegd worden dat de o zo machtige europa staande gehouden zal worden door Turkije

 8. :zonnen: :yeeeh: :worship: 😉 :uncheer: :twosome: :turk: :tooth: :tongue: :smash: :shutup: 🙄 😳 :oo: :ned: :mrgreen: :loller: :lolflag: 😆 :lekker: :huh: :heet: 👿 :eten: :emo: 😥 :clown:

 9. de turkse inflatie groeit harder dan de turkse economie. de lira wordt met de dag minder waard. dat betekent dat mensen in turkije harder werken voor minder geld. daarnaast zijn de twee sectoren waar de economie op draait in buitenlandse handen. dream on cengiz

 10. Wij hebben een huis in Alanya en een groot
  gedeelte van ons spaargeld uitgezet in
  Turkse Lira (rente 9.2 %)
  Toch is ons huis en ons geld (20%) in waarde
  gedaald.
  Wat doet Turkije het geweldig!
  Desondanks vinden wij het een heerlijk land
  om daar 4 maanden per jaar te zijn

 11. Annet van Rijn en Jan de Ridder, het is nu eenmaal nergens perfect. Als dat wel zo was, dan zouden er geen uitdagingen meer zijn en dat is niet goed voor een mens ! In ieder geval is het zo dat er hier een perfect onderwijssysteem is dat voor iedereen toegankelijk is, evenals de zorg- en de cultuursector en het uitstekend georganiseerde openbaar vervoer. Bovendien is er overal en in alle steden een overvloed aan werk ! Kan van Europa niet gezegd worden, waar (bank)directeuren, andere bobo´s en aandeelhouders op de eerste plaats komen en waar de kapitalist geen last heeft van de bezuinigingen, doch slechts de ´plebeo´ die van zijn/haar salaris niet meer kan rondkomen en al dan niet door schulden aangewezen is op de Voedselbanken !! Wees gelukkig in het relaxte Turkije, ook al zijn de huizenprijzen in Alanya wat gezakt. Hier in Antalya is dat echter niet het geval, behalve de kleine verschillen tussen de winter- en zomerprijzen. Handel is nu eenmaal handel. En het voordeel is dat iedereen de mogelijkheid heeft van een dak boven zijn hoofd !!

 12. Turkije is het beslisende gewichts element.
  Als Turkije in de EU treed. Dan is EU de
  beslisende macht op de wereld.
  Als Turkije aansluit met Rusland en İran dan
  heeft geen 1 andere macht iets meer te vertellen
  in het midden oosten. En dat weet de EU heel goed.

  Alleen EU is bang dat de Turken naar europa zullen stromen.
  Zolang Turkije goede economie heeft zal er niet veel naar europa gaan.
  Juist de europees bevolking zal eerder hun kansenin Turkije proberen.

  Vanuit Portugal is al immigratie begonnen. Griekland is gered denken ze
  als er geen burgeroorlog uitnbreekt. Maar wie gaat Portugal redden het zal
  geen 2 maanden meer duren je zal meer van Portugal horen dat ze geld nodig hebben…….. en europa heeft geen geld meer dan komt China wel hulp bieden. İk als Turk heb er geen moeite mee. Maar waarom is de EU zo bang
  van China. Chinesen komen jullie geloof of cultuur en taal niet verbieden .

  Wat de Europianen in de geschiedenis wel gedaan hebben ! !!!!!

 13. Wat maken mensen hier druk om? Economie is net Monopoly het duurt altijd 10 jaar voordat Economie weer draait! Het doet er niet toe of Turkije Europa of Azië aansluit want Europa zal ook niet zo blijven ene keer gaat het met Azië slecht daarna Europa.

  Voor de mensen die onnodig lopen te schreeuwen zeiken over Griekenland.

  De economie van Griekenland land zal ooit weer terug komen omdat Griekenland rijker land aan grondstoffen is dan bijv Bulgarije, Zwitserland, België, Nederland.

  Turkije was ook helemaal onderaan nu doen ze heel goed! Maar denk erom het is politiek en je moet weten hoe je zaken moet doen met andere landen. Sommige landen hebben dure grondstoffen maar bakken er niets van zoals Sudan, Saudie Arabie, Kuwait ruilen hun grondstoffen voor schulden en andere dingen!

  Als Turkije samen werkt met Griekenland kunnen ze veel leren van de Grieken hebben meer ervaring. Ik ben zelf Turks maar bedoel het niet verkeerd de Turken lopen achter met sociale vaardigheden en denk niveau.

  Beide hebben grote Toeristisch sector en boordevol aan grondwater en mineralen voedsel en grondstoffen.

 14. @Gangdam,

  Turkije heeft hele belangrijke grondstoffen zoals een van de basisstoffen van kernsplitsing,
  maar heeft alles verkocht aan de US van A.
  Ook een ding als energie opgewekt door de dammen in het oosten zijn belangrijke bronnen, maar ook daar is veel van verkocht aan buitenlandse firmas.
  Als je nog wat verder gaat kijken kom je erachter dat Turkije grote kapitalen heeft binnengehaals door dingen te verkopen waar ze zelf veel mee zouden kunnen als ze het in goed beheer haddden gehad.
  Al het geld wat bij elkaar is vergaard zal ooit opraken en dan ….dan is er niks meer om te verkopen.

  Turkije zit dus in een soortgelijk situatie als o.a Sudan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.