Turkse babytweeling ondergaat levertransplantatie

0
710

De tweelingmeisjes Ceylin en Ecrin, die in Sanliurfa geboren werden met leverkanker, hebben beiden een succesvolle levertransplantatie ondergaan tijdens gelijktijdige operaties van hun ouders door Turkse artsen.

Ceylin en Ecrin zijn de dochtertjes van de 26-jarige Rabia en 29-jarige Mehmet uit Sanliurfa. Ze hebben ook een zeven jaar oude broer genaamd Cihan. De tweeling leek gezond toen ze ter wereld kwamen na “een zeer gemakkelijke zwangerschap”. Maar toen ze vijf maanden oud waren begon Ecrin’s maag ineens op te zwellen. Ook huilde de baby voortdurend.

De ouders gingen met haar naar de Harran University Medical School. De testresultaten waren afschrikwekkend, de kleine baby had namelijk een 11 centimeter grote tumor op haar kleine lever. Alle resultaten wezen erop dat de baby met kanker was geboren.

Hoewel babyzusje Ceylin geen klachten leek te hebben, achtten de artsen de kans aanwezig dat zij ook leverkanker kon hebben. Helaas bleken ze gelijk te hebben. Ceylin had een soortgelijk gezwel in haar lever.

De overlevingskansen zijn erg klein bij het uitvoeren van een orgaantransplantatie op een kind van minder dan 10 kilo zwaar. Daarom moest de tweeling eerst starten met chemotherapie. In totaal ondergingen ze 7 zware chemosessies, totdat de baby’s genoeg waren aangekomen voor de operatie. Ondertussen bleef het risico bestaan dat de kanker zich zou uitzaaien naar andere organen.

Toen de zusjes eenmaal klaar waren voor de operatie, werden alle medici voorbereid op de lastige, risicovolle en nog nooit eerder uitgevoerde operaties die hen te doen stonden. Achteraf blijken de operaties zeer succesvol te zijn verlopen.

De inmiddels 13 maanden oude Ceylin en Ecrin zijn beiden gezond verklaard en kunnen nu overleven met de helft van de levers van hun moeder en vader. De levertransplantaties gaan de medische literatuur in als ’s werelds eerste uitvoering van deze operatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!