Turkije’s Zout Meer kleurt rood

12
1476

Door de dood van Artemia, een soort garnalen die voorkomt in zoutmeren, is de kleur van het Turkse Tuz Gölü (Zout Meer) aan het veranderen.

Het hoge zuurgehalte dat wordt veroorzaakt door de dood van de garnalen zorgt voor condensatie waardoor het normaal gesproken zeer witte Tuz Gölü rood kleurt. Wanneer het zoutgehalte (bijvoorbeeld bij verdamping van de neerslag) hoger wordt, dan wordt de karmijnrode kleur ook dieper.

Tuz Gölü, het op een na grootste meer van Turkije, is niet alleen een belangrijke bron van zout productie, maar ook een broedplaats en habitat voor allerlei soorten vogels, zoals flamingo’s, woerden, moeras zwaluwen en meeuwen.

Tuz Gölü heeft ook een belangrijke status vanuit biologisch perspectief vanwege zijn enorme voorraden van de Artemia, die over de hele wereld als levend aas wordt gebruikt.

De Artemia garnalen zijn ook een onmisbare schakel van de voedselketen in het Tuz Gölü voor de vele soorten watervogels die nestelen en broeden in het gebied. Deze kleine garnalen (bekend bij sommigen als “zee-apen”) leven in zoutwater-meren en zijn technisch gezien een vorm van plankton die een centimeter groot kan worden.
Zuren die ontstaan als gevolg van de dood van Artemia veroorzaken halobacteria die zich in het water vliegensvlug vermenigvuldigen, waardoor het meer dus steeds roder kleurt.

12 REACTIES

  1. Ik was 2 jaar geleden bij dit meer.. toen was het echt spierwit, fascinerend en heel mooi!Heb nog een paas korreltjes zout meegenomen.. en heerijke scrub!!
    Hoewel ik de rode kleur ook mooi vind zal het voor zoutwinning en de habitat niet goed zijn..

  2. Als je het woordje ironie wilt beschrijven dan kan je de mens het beste als voorbeeld nemen, doen er alles aan om deze wereld te redden maar tegelijkertijd maken ze het ook kapot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!