Turkije wil internationaal patent op de Simit

24
969

De Simit is een van de meest gegeten broodjes in Turkije.

De Turkse Simit, veelal verkocht op straat en zeer geliefd onder de bevolking, is een ringvormig broodje bedekt met geroosterde sesamzaadjes.

Om te verkomen dat een ander land “het land van de Simit” wordt, willen de Turke Simit-makers het broodje nu wettelijk beschermen en is er een petitie opgesteld voor een internationaal patent. De petitie kwam binnen bij de Kamer, nadat president Barack Obama (tijdens een ceremonie van de Grieken in het Witte Huis) opmerkte dat hij de zoete smaak van “Griekse (!) baklava” erg kon waarderen. Dat zoete gebak, wordt al sinds eeuwen als een traditoneel dessert beschouwd door zowel de Turken als de Grieken.

We zullen vasthouden aan onze Simit en niet toestaan ​​dat de Grieken er met ons broodje vandoor gaan!

Veel Turken vinden het oneerlijk dat Grieken traditionele Turkse lekkernijen als typisch Grieks doen voor komen. Turkse baklava vindt zijn oorsprong volgens de Turken tocht echt in Centraal-Azië.

De Simit is een van de meest gegeten voeding in Turkije. De buitenlanders kennen het dan ook als nationaal broodje van de Turken. Het dient als ontbijt of voor lunch voor zowel de rijken als de armen.

24 REACTIES

  1. Goed idee, anders zeggen de Grieken dat het geen simit heet maar simitis.. Netals dolma >> dolmatis -__- ‘ Baklava is trouwens ook van de Grieken zegt men, hahahaha grappig man 😀

  2. Die Grieken moeten niet zeuren,maar de schulden afbetalen,haha Raki,Baklava,Dolma en Simit,en wat hebben die Grieken.?

  3. hmm grieken waren eerder dan de turken in anatolie ,, dus goed mogelijk. du weist istanbul was eerst constantipol. 🙂

  4. Sanya, die mogen dan eerder in Anatolia zijn maar bestonden niet lang in anatolia wel in istanbul maar niet in anatolia, hun rijk viel iedere keer en werd steeds veroverd en uiteindelijk door de turkse rijk…

  5. @Sanya
    De grieken waren weliswaar eerder in Turkije maar dat wil niet zeggen dat zij alles hebben bedacht. laat ze maar eens bewijzen dat in de tijd van aristoteles en socrates en noem maar op, baklava bestond, dat kunnen ze niet. Grieken waren trouwens bezetters net als de assyriers, perzen en later de romeinen. de grieken woonden voornamelijk aan de kust. de anatolische inwoners pasten zich gelaten aan aan de bezetters. rond het jaar 1000 kwamen miljoenen turkmenen (rasechte turken) uit centraal azie en hebben anatolie als hun vaderland gemaakt, waarbij de anatoliers zich liever bij de turken voegden dan aan de bezetters. De turken van tegenwoordig turkije bestaan dus uit nazaten van turkmenen (en andere turkistani), nazaten van anatoliers en mix van deze twee groepen. alleen de hardcore grieken, armenen bleven wat ze waren (want deze groepen waren geen echte anatoliers maar bezetters, grieken uit griekenland en armenen uit iran).Nazaten van echte anatoliers zoals hettieten, trojanen, lydiers etcetra mixten zich met de turken(seltsjoeken en ottomanen).De Turkmenen hebben een heelboel gewoonten meegenomen vanuit turkistan, maar hebben ook in anatolie nieuwe dingen uitgevonden. omdat het een vreedzame periode was hebben de grieken en armenen en anderen veel van de turken overgenomen. de turken hebben deze mensen met respect behandeld en deze mensen zaten gewoon aan tafel bij hun turkse buren. in het grieks en armeens zitten duizenden turkse woorden.
    yogurt is een turks woord;komt van yogurmak. baklava is een turks woord. als het een grieks uitvinding is en dus bestond voor de komst van de turken, waarom geven ze dan geen grieks woord er aan.
    broertje van baklava is de oklava(=deegrol), (ok=pijl), oklamak betekent dus “bewerken met de pijl(stok)”. woordconstructie lijkt op elkaar; baklava, oklava, wat duidt dat de naamgeving uit dezelfde periode stamt. wij kennen de term “baklava baglamak”. het heeft iets te maken met baglamak(=vastbinden) waarschijnlijk van het deeg, aan het bordplaat. de turkmenen hebben technieken uit turkistan vermengd met ideeen uit anatolie, maar het waren toch wel de turkmenen van anatolie die het introduceerden.
    om het bovenstaande te snappen; mooi voorbeeld is de doner kebab in nederland, is het nou een turks of een nederlands uitvinding? nederlanders woonden veel eerder in nederland, daarmee is de doner geen nederlandse uitvinding, maar de TURKEN in nederland hebben wel een eigen invulling gegeven aan deze soort. bijvoorbeeld de kapsalon doner kebab is in nederland uitgevonden;in turkije kennen ze die niet.
    dus een uitvinding van Turken uit Nederland en niet van Turken uit Turkije, en ook niet van Nederlanders.
    net zoals de baklava een uitvinding is van turkmenen uit Turkije en niet van turkmenen uit Turkmenistan en dus ook niet van grieken of armenen van turkije.

  6. als europa dan net omgaat met het beschermen van de patenten (met name de binnenlandse controle) dan zal elke bakker ze in europa kunnen produceren zonder enige consequentie

  7. Wat een onzin verhaal Anatolische Turkmeen, Turken hebben veelvuldig Griekse en Bulgaarse jongetjes geroofd om van die Aziatische platte koppen af te komen. En Baklava is Assyrisch en door Griekse kooplui meegenomen naar Griekenland en daar geintroduceerd is. Jullie cultuur moskeen land is allemaal gejat en het mooiste is dat jullie extreem nationalistisch zijn, net een beetje een van Gogh jatten en vervolgens doen alsof je hem zelf geschilderd hebt. En dan raar vinden dat je niet bij de EU mag. huh wie heeft al die Armenen en Pontische Grieken vermoord? Dat hebben je in scene gezet weten we niets van, maar we hebben de boerderij wel betaald met hun zilvervloot!

  8. @Henk

    De Grieken en de Armenen moesten maar niet in Turkije binnenvallen en zij zijn eerst begonnen met Turkse dorpen volledig te uitmoorden,check wikipedia ken je geschiedenis man

    je kan zoals vele het gewoon niet af dat de Turken die oorlog heeft gewonnen

  9. HAahah Henk, en de bekende nederlandse tulpen dan? Die hadden ze niet he in nederland,.??

    Ohh jeejtje toch daar hebben we dan zo’n Henk, die nooit eens even nadenkt! Hij vergat natuurlijk ook, de “HOLLANDSE TULP” dat was een geschenk!! Ja ja dat kreeg je ook maar van de Ottomaan, danks aan hen ben jij voortgegaan! Ohh jeetje toch henk,. je bent wit als een melktank!! Nee kleurtje heb je zeker niet, of eet je nog steeds elke dag kool en biet? Waarom ga je niet varieren? Ben je die koeien nog niet zat? Neem dan gewoon normale huis dieren? Of probeer een keertje ook het Ramadan te vieren? En, en ken je het Leidse ontzet? Nou de turken hebben jou wel gered! Ga jij maar verder met je winterslaap want “Beter een turk dan paaps!” nee dat ken je niet?! De geuzen zongen wel de TURKEN lied! Ik zet hem wel hier onder neer, Wel zingen he? en honoreer!!

    :
    Den Prince van Oraengien triumphant
    Godt sal hem gheven wijsheyt en verstant,
    Op dat Gods Woort tot desen stonden,
    Mach gepreect worden aen elcken cant,
    Liever Turcks dan paus bevonden.
    Al is den Turk gheen Christen genaemt,
    Hy en heeft niemant om tgeloove gebrant,
    Als die papisten doen alle dage

    Yes darling, enjoy it !!
    I bet you will like it too! 😉 :turk:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!