Turkije schaft verplichte schooluniformen af

28
1350

Het Turkse ministerie van Onderwijs (CBG) heeft de verplichtstelling van het schooluniform afgeschaft.

Het kabinetsbesluit werd dinsdag gepubliceerd in het Officiële Staatsblad. Studenten en scholieren op openbare en particuliere scholen mogen binnenkort dus gewoon in hun dagelijkse kleding naar school.

Het ministerie zal echter wel een dress code beleid instellen dat de leerlingen aardig in hun keuzevrijheid zal beperken. Zo wordt het bijvoorbeeld niet toegestaan om panty’s, korte broeken, mouwloze topjes, mini rokjes, transparante en Gothic stijl kleding en accessoires te dragen. Ook mag een outfit geen politieke boodschappen bevatten.

Volgens de publicatie zou er ook een verbod gelden voor make-up, baard, snor en geverfd haar. Meisjes mogen alleen tijdens koran lessen een hoofddoek dragen.

Op particuliere scholen wordt het besluit aan de ouders van de leerlingen overgelaten. Als meer dan 60 procent van de ouders wil dat er uniformen worden gedragen, zal het betreffende schoolbestuur hiermee rekening houden.

Vanaf het nieuwe schooljaar 2013-2014 mogen de leerlingen voor het eerst in hun eigen kledingkeuze naar school komen.

28 REACTIES

 1. Jammer, het zal niet de eerste keer zijn dat een leerling van een flat naar beneden springt omdat zijn vriendjes Nike schoenen en armani vesten dragen en hij/zij niet.

 2. Chips, en ik was er juist zo blij mee.. :-(…, geen onderscheid, geen gepest van wel of geen merkkleding, of hoe je eruit ziet, dat was mijn ervaring in nl, erg jammer.

 3. dat staat daar toch helemaal niet!!! dit geeft onze kinderen juist een stukje vrijheid we leven tenslotte niet meer in het jaar 0 en bovendien soms hebben mensen die minder geld hebben helemaal geen geld voor die dure uniformen want aan 1 heb je er echt niet genoeg!!!en ze moeten verplicht veel wassen dus ik denk juist dat heel veel mensen hier mee geholpen zijn….

 4. Ik ben er blij mee, eindelijk vrijheid! En wat dat onderscheid betreft, dat blijft toch wel met of zonder verplichte schooluniformen.

 5. Mijn jongens zijn er in ieder geval heel blij mee en ik ook trouwens, die wollen stijve broeken bij een kind dat ziet toch niet uit. En dat onderscheid tussen rijk en arm is ook met uniform wel te zien hoor. Nu nog de vrijheid in kapsels…… 😉

 6. Nou, dat kriebelt toch aan je benen…. Bah! En dan heb ik het nog niet eens over die stopdassen…. Nee wij zijn heel blij met dit nieuws, hopelijk gaat het door.

 7. Haha…mijn dochter is er niet blij mee want een korte rok met panty mag dan niet meer en nu wel. Nog 1 jaar voor ons te gaan.

 8. Jee wat doen die meisjes dan aan? Dikke majootjes met een rok tot onder de knieeen? Want een legging mag geloof ik ook niet…

 9. Ik vond het juist goed dat ze uniformen dragen, ik vind dat ze dit ook in Ned moeten doen. Jammer dat ze het nu gaan afschafen.
  Nu ga je onderscheid zien tussen rijk en arm.
  (pesten)

 10. Juist niet Chris, het disciplinaire kant is weg. Nou wordt het halve stripclubs met mini skirts in de klas. Net als hier in Nederland, ik vind het niks.

 11. Vind het een heel goed plan! En Ozgur, nee t word dan niet t zelfde als in Nederland. Ze mogen geen mini rok, open schouders/arm,panty, dragen op school. En Nicolette , ja zou fijn zijn als scholen zich niet met haar dracht bezig zouden houden!

 12. Onzin Özgür, er zijn wel regels hoor.Trouwens die rokken die ze nu dragen zijn ook kort. En wat pesten en discriminatie betreft: geen een kind doet dit uit zichzelf,dit wordt ze aangeleerd. Ik heb mijn dochter geleerd dat alle kinderen gelijk zijn of ze nou een rijke vader of moeder hebben of niet. Maar hier hoor ik vaak dat kinderen met bepaalde kinderen niet mogen spelen of praten omdat hun vader vuilnisman of schoonmaker is bv. Dus het begint bijde opvoeding!

 13. Verjaardagen vieren in de klas…”nee, doe maar niet” omdat er ouders zijn die dat niet kunnen betalen.
  Kostuums zijn ook niet bepaald goedkoop en zeker al niet als ze naar klas 5 gaan en hoger…2x grijze pantalon, 2x witte overhemd, 1x stropdas met een vest en pullover.
  Dus ik vind dit nogal dubbel. :smash:

 14. Verjaardagen vieren in de klas…”nee, doe maar niet” omdat er ouders zijn die dat niet kunnen betalen.
  Kostuums zijn ook niet bepaald goedkoop en zeker al niet als ze naar klas 5 gaan en hoger…2x grijze pantalon, 2x witte overhemd, 1x stropdas met een vest en pullover.
  Dus ik vind dit nogal dubbel!!

 15. jammer dat ze het gaan afscheiden zo zien we straks wie van rijke afkomst is en van arme afkomst door de uniformen valt dat niet op je ziet hoe dat in nederland o.a. gaat pesten draag je dat merk niet hoor je er niet bij

 16. Dat is nu het laatste wat ik van de Turkse overheid verwachtte.
  Ik zag het dragen van een schooluniform altijd als een voorbeeld voor de losgeslagen Nederlandse samenleving. Ik heb dan ook verscheidene politieke partijen benaderd om een uniform op de politieke agenda te zetten. Men heeft er niet op gereageerd. Ik meen dat in Duitsland, België en het Verenigd koninkrijk ook een uniform wordt gedragen. Zoals bekend, wordt met het afschaffen de maatschappelijke ongelijkheid in Turkije nog meer benadrukt en komt tot uitdrukking in de schoolkeuze. Dus meer particulier onderwijs voor de haves zoals het MEV Koleji in o.a. Güzelbahce – IZMIR. Jammer.

 17. Schooluniformen zijn geen traditie in Duitsland en zijn nagenoeg onbekend.

  In België alleen op sommige scholen (voornamelijk in Gent en Brugge) wordt er een kleurenuniform opgelegd. Dit houdt in dat leerlingen enkel kledingstukken van bepaalde kleuren mogen dragen. Meestal komen deze kleuren uit een schooluniform dat afgeschaft is. Een volledig opgelegd uniform wordt echter nog zelden verplicht, dit bijna uitsluitend in hotel- of privéscholen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!