Turkije richt zich op buitenlandse kopers en investeerders van onroerend goed

7
879

Met veel binnenlandse afnemers die zich de Turkse high-end woningen niet kunnen veroorloven, is de overheid nu op zoek naar buitenlandse kopers om de grote voorraad woningen aan te slijten. Maar daarvoor zal er wel meer moeite moeten worden gedaan om buitenlandse kopers aan te trekken, volgens enkele deskundigen.

De Turkse regering staat op het punt om een wetswijziging door te voeren, die het mogelijk maakt om meer buitenlanders onroerend goed te laten kopen in Turkije, iets wat voorheen verboden was. Men hoopt dat dit het aantal buitenlandse investeerders in Turkije doet toenemen.

Volgens een bestuurslid van Emlak Konut, een van de grootste vastgoed-investeerders in Turkije, is er een intense belangstelling vanuit het Midden-Oosten en de voormalige Sovjetlanden voor Turkije. Met name Istanbul is erg populair.

De Turkse Vereniging van Real Estate Investment Companies, schat dat de wetswijziging de buitenlandse investeringen in het Turkse vastgoed zal doen toenemen tot ongeveer $5 miljard per jaar. Dit in vergelijking met de totale investeringen door buitenlanders in de residentiële sector van $ 7,3 miljard gedurende de jaren 2005 tot en met 2010.

Hoewel velen denken dat de herziene wetgeving buitenlandse kopers aan zal trekken, is het investeringsklimaat nog altijd verre van ideaal. Volgens zakenman en dienstverlener Jones Lang LaSalle is de Turkse onroerend goed sector moeilijk te breken;

De markt is niet liquide, gekenmerkt door versnipperde eigendommen en een gebrek aan institutionele activa.

Toch zou het het land demografisch gezien een uitstekende vastgoed markt kunnen zijn. Er is namelijk vraag naar 600.000 woningen per jaar. Oorzaken hiervan zijn de toenemende bevolkingsgroei en de hoge migratie naar de steden vanaf het platteland (urbanisatie).

Engin Cubukcu, senior manager bij PricewaterhouseCoopers denkt dat de Turkse markt ideaal is voor buitenlandse investeerders op het macro-economisch niveau. Het bruto-binnenlands-produkt neemt toe en de Turkse bevolking is jong en stijgende. Dit zou tot een gezonde vraag moeten leiden, maar dan moet het land wel vanuit het buitenland gefinancierd worden. Dat is op dit moment volgens hem niet erg haalbaar gezien de problemen in de Eurozone en de wereldwijde economie.

Maar sommigen geloven dat de situatie aan het veranderen is. Door de financiele crisis in Europa, zoeken beleggers en concrete investeerders juist een nieuwe markt om in te investeren. Volgens Cenk Arson, uitvoerend Chef bij de Turks-Russische commerciële ontwikkelaar en belegger Ronesans Real Estate Investment, zien zij al een stijgende lijn in het aantal buitenlandse investeerders dat in Turkije geinteresseerd is.

Het is nu afwachten wanneer de wetswijziging er door komt en wat deze dan werkelijk voor gevolgen heeft voor de Turkse vastgoed sector.

Bron: http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303978104577363801559771984.html?mod=WSJ_RealEstate_LEADTopNews

7 REACTIES

  1. dat ze het dan eerst het de mensen wat makkelıjker maken ın de plaats van dıe papıer handel en da kloten met dıe ıkamet !!!!!!!! en nıet te vergeten dıe vrıje markt om te verkopen nu verdıend er ıedereen aan ze pakken allemaal komısıe !!!!!!!!!!

  2. kennissen van mij hebben net hun huis verkocht in TR… die waren inderdaad dat gedonder zat met die IKAMET en TAPU…. die zitten nu voor 15.000 euro op Cyprus en daar zijn ook huizen te huur voor 200 euro per maand…. dus hoop dat het TR gaat lukken…. yabanci binnen te halen en investeerders !!!! :):)

  3. Tsja bovenstaande klopt allemaal eigenlijk wel. De meeste Turken zijn alleen op geld uit ( in welk land trouwens niet ) en de regels zijn inderdaad knap hinderlijk , zeg maar gerust zwaar irritant. De makelaars krijgen veel te veel provisie op m.n. de nieuwbouw en zijn dus totaal niet echt actief voor de secondhome markt. Hiervan ken ik beslist meerdere voorbeelden.Er komt een overdaad aan woningen, steeds duurder,luxer , en kleiner t.o.v. jaartje of 7 geleden. Mijn mening is nog steeds….Koop een huis van een jaartje of 4-8 oud . Hier zijn alle kinderziektes uit verdwenen , veel meer meters tuin en zwembad , vaak gemoderniseerd en tegen een scherpe prijs qua aantal m2 .Hier kan geen nieuwbouw tegen op !!!!

  4. Hoezo problemen Ikamet ???
    Heb hem net weer zonder problemen verlengt.
    Voor Turken is het meer moeilijk in Nederland en vooral duurder !!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!