“Turkije is interessante markt voor Nederlandse bedrijven”

23
792

Nederland en Turkije streven naar een grotere economische samenwerking. De handel is de laatste jaren met 20% gegroeid. Turkije heeft een sterk groeiende economie en is een interessante markt voor Nederlandse bedrijven. Omgekeerd zijn EU-landen als Nederland voor Turkije verreweg de belangrijkste afzetmarkt.

“Meer samenwerking is in het economisch belang van Turkije en Nederland,” aldus minister Verhagen, die in de hoofdstad Ankara onder meer sprak met president Gül en met vice-premier voor financiën en economie Babaçan. Hij stelde daarbij ook de hinder aan de orde die Nederlandse bedrijven ondervinden van de bureaucratie.

Er zijn circa 1900 Nederlandse bedrijven in Turkije gevestigd. Nederland behoort tot de top 3 van investeerders. Ook Nederland stuurt komend jaar een handelsmissie naar Turkije, waaraan zowel CEO’s van grote bedrijven als het MKB zal deelnemen.

Minister Verhagen in gesprek met President Gul
Minister Verhagen in gesprek met President Gul

Toetreding tot Europese Unie

Naast de economische samenwerking besprak minister Verhagen ook de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De onderhandelingen verlopen de laatste jaren erg traag. Nederland blijft benadrukken dat Turkije eerst volledige alle criteria volledig moet vervullen voor er sprake kan zijn van lidmaatschap.

Bron: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

23 REACTIES

  1. Naast de economische samenwerking besprak minister Verhagen ook de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. De onderhandelingen verlopen de laatste jaren erg traag. Nederland blijft benadrukken dat Turkije eerst volledige alle criteria volledig moet vervullen voor er sprake kan zijn van lidmaatschap.

    Bovenstaande verhaal slaat nergens op, dat Turkije eerst aan alle criteria moet voldoen, of Nederland aan alle criteria voldoet, het is een puinhoop in Nederland en dat weet Turkije ook.

  2. Toch moet ze voorzichtig zijn met landen waar hun politiekers de Turkse premier aap noemen… Ze moeten begrijpen dat zoiets niet accepteerbaar kan zijn en gevolgen zullen hebben. Tuurlijk wilt Nederland ook op de 2de grootste stijgende markt op wereldniveau zijn plaats innemen. Uiteindelijk leven we in een geglobaliseerde economische wereld. Die westerlingen zijn toch rare mensen vind ik… Maar niet slecht.

  3. Cal Mustafa

    Er zijn over de hele wereld rare mensen……maar niet slecht, ook in Turkije.

    Brian

    Nederland is niet alleen de EU. Als de EU een criteria heeft voor een lidmaatschap komt dat niet alleen uit NL.
    Volgens de EU voldoet NL aan de criteria en een puinhoop is het over de hele wereld dat en dat weet Turkije ook.

  4. Leuke verhaal en een hele leuke foto minister verhagen met gul mischien vergroten en boven op bed van wilders hangen (zielige man )ik wil meer van die mooie fotos zien vrede op aarde 🙂

  5. ik ben blij dat de economie in TR heel goed gaat:) daar kan ned.eend even goed naar kijken en luisteren(dat vooral.kijk overal is wel wat.maar de laatste tijd is ned alleen maar bezig om meer en meer hokjes te maken.ik ben daar echt zo klaar mee.er komen steeds meer regeltjes bij en waarom???ik ben echt heel erg blij voor TR.ik ben echt dol op dat land.:)

  6. Feit blijft dat Nederland een belangrijke investeerder is voor (en in) Turkije en dat Turkije aan alle criteria van de EU moet voldoen willen ze lid kunnen worden. Dit laatste heeft niets met Nederland te maken maar met de EU-bepalingen. Als Turkije geen lid van de EU wil worden is dat haar eigen keus.

  7. niet investeren in turkiye wand turkije is een derde werel land toch inde ogen van westen.Turken zijn toch achterlijk,turken zijn schapen herders. waarom deze enteresee.of nedeland aardolie geruikt of aardgas vraag ik mij af,of een onbekend tulp ondekt m.v.g n.kandemir almelo

  8. ik ben niet een voorstander dat Turkije lid word van de EU, maar ik wil toch wel zeggen dat EU niet eerlijk is met het toepassen van criteriums.. laten we Bulgarije als voorbeeld nemen.. alsof Bulgarije aan alle eisen voldoet.. sterker nog Bulgarije loopt op vele gebieden achter Turkije.. En dat vele Nederlandse bedrijven investeren in Turkije vind ik heel er g goed.. zo heb ik ten minste meer kans om later een baan te vinden in Turkije 😀

  9. Ahmet

    Turkije niet in de EU! :turk:

    Helemaal met je eens, brengt alleen maar ellende.

    Wat ik wel zou willen, want nergens te krijgen, ECHTE Douwe Egberts koffie, liefst met Senseo-pads.. Het Rood Merk van Jacobs is niet te zuipen.
    Het zou moeten kunnen, want de BIM heeft o.a. een Nederlandse directeur en, verkoopt ook al stroopwafels. Dus een link met NL is er al.

    Türkiye benim Cennetim, :turk:

  10. Welke NL’er is er dan directeur bij de BIm want Jos Simons een vroegere CEO (en oprichter) is al tijdje met pensioen. ECHTE (!) DE (dus ook senseo-pads) kun je in Turkije kopen, ga maar eens op zoek naar de DE importeur. Schrik alleen niet van de prijzen.
    Turkije mag wat mij betreft best in de EU, scheelt ons Nederlandse in TR een hoop geld (visa, banktransfers, e.d.) alleen vrees ik dat TR voorlopig niet aan de criteria wil voldoen. Zeker waar het gaat om mensenrechten, vrijheid van internetverkeer, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van journalistiek, etc.

  11. Dat is dan echt nieuws, dat deze CEO met pensioen is. De naam ben ik vergeten, maar nog niet zo lang geleden, op de NL TV, een Nederlander gezien, die de mogelijkheden van werken in Turkije wilde onderzoeken. Deze zou nu mede directeur van BIM moeten zijn.
    Ik ga hier verder niet over strijden, want het zal mij worst zijn.

    Maar Turkije in de EU?,
    we mogen blij zijn dat dat nu niet het geval is.
    Het land heeft nu een groei van tussen de 6 á 8%, dat kunnen de meeste EU landen niet zeggen. En zeker NL niet, daar staat de groei bijna op 0!!.
    Dan al dat gedoe met Griekenland, straks ook nog Italië, Spanje en Portugal, Als Turkije daarin was meegesleept, dan zou het hier nu niet zo goed gaan.

    Je schrijft ook; “Zeker waar het gaat om mensenrechten, vrijheid van internetverkeer, vrijheid van meningsuiting, vrijheid van journalistiek, etc.”

    NL is laatst nog op de vingers getikt omdat ze jongeren te lang in de cel zetten voor een klein vergrijp. Jongeren, zonder ouders, die al jaren in NL wonen, terugsturen naar het land van herkomst, etc.
    NL denkt altijd zo vredelievend te zijn en staan zo voor mensenrechten, hoe kan het vorige daar mee te rijmen zijn.
    Zich samen, met Amerika in een oorlog (Afghanistan) mengen. Wat heeft NL daar te zoeken. Weg gegooid geld is het en meer niet.
    En maar achter dat achterlijke Israël blijven staan ja schuldgevoel Tweede Wereldoorlog, je moet niet terug kijken, nee de toekomst, daar moet je naar kijken.

    Ik ben zeker geen aanhanger van de AKP en Erdoğan, maar deze durft de confrontatie met Israël wel aan.

    Nee, laat Turkije maar gewoon voortdoen op de weg die ze zijn ingeslagen. Er komt een dag, na alle misère in de EU van nu, dat dat ze nog zullen bedelen om Turkije in de EU te krijgen.

    En al die voordelen, “(visa, banktransfers”), niet iedere NL-er hier barst van het geld hoor. Velen zijn, net als ik, hard werkende mensen, die nu genieten van de paar spaar centen die ze nu nog hebben.
    De enige band die ik nog met NL heb, is de AOW en daar heb ik genoeg aan betaald. Voor de rest kunnen ze daar, met hun Wilders-gedachte, lekker in de str*nt zakken.

  12. ik ben het wel met u eens,wat de economie betreft,ned denkt alleen maar aan uitgeven uitgeven maar ons hier helpen ho maar:(het maakt mij zo verdrietig en boos soms.ik kom nu al heel wat jaren in TR en ik ben echt van dat land gaan houden en van de mensen.en ik denk er over na om n de toekomst daar naar toe te gaan:)
    ja en Wilders die moet ik al helemaal niet. :turk:

  13. voor de haters.

    eerst zeuren van turken dit turken dat turken crimineel turken weg uit het land maar de laatste tijd is het alleen maar de kont likken van de turken en dat alleen omdat jullie geld zien binnen komen pas op mensen als nl zo doorgaat kunnen ze nog lang wachten op criteria en alle bulshit van jullie er om heen .

    Wrm zou turkije alles accepteren wat jullie willen? geef ons eens 1 reden turken hier in NL worden anders behandelt dan dat wij de nederlanders daar behandelen. Geloofme Abdullah Gul lacht wel maar hij weet wat jullie hier allemaal uit spoken.

    Maar jullie zijn afhankelijk van ons dus hou je gedeist en gedraag je het is geven en nemen als jullie alleen maar nemen dan zal daar een keer einde aan komen en dan kunnen jullie nog lang gaan huilen ik hoop dat dit word gelezen door de grote jongens in nl.

    met vriendelijke groet :turk:

  14. @Tarik Dur,

    ik weet niet hoe intelligent jij denkt te zijn,
    maar reageren op een artikel van tweeeneenhalf jaar terug bewijst al genoeg eigenlijk 😉

    In Nederland is amper of nooit iets tegen Turken gezegd of gedaan. Het is TEGEN Marokanen, dus a.u.b. ophouden om onnodige verwarring te zaaien.
    Het enige waar Nederlanders tegen (zouden moeten) zijn is de steeds verdergaande Islamitisering en de idioterie die het met zich meebrengt hier.
    Gisteren vonden een paar van die lui die nog met het hoofd in 1400 zitten het nodig om een foto van een filmfestival vol te verven omdat er een stuk bloot been van een vrouw te zien was.

    Dan het punt van dit artikel….economie.

    Het is ondertussen bewezen dat Gul niks heeft in te brengen bij dictator Erdogan en dat Erdogans zogenaamde hogere economie niks anders dan een wassen neus is.
    Hij heeft met geleend geld van een aantal arabische landen veel laten bouwen , maar vooral moskeen door bedrijven waar hij zelf invloedt in heeft ( dus veel geld in eigen zak heeft gestoken). Probleem met economie is dat je niet alleen een leeg gebouw kunt neerzetten of er onder druk een bedrijf maar er moet ook werk voor zijn en dat is er niet meer als de geldstroom ophoudt en/of de rente terug betaald moet worden.
    Erdogan heeft in een paar islam-landen goede vrienden gemaakt en staat al klaar om daar de rest van zijn leven als koning/sultan/pasha te leven met de miljoenen gestolen dollars van het turkse volk.

  15. Gül heeft alleen macht als Erdogan het uitkomt.
    Gül heeft niet het twitter verbod tegengehouden ,de internationale druk was zo enorm dat ie niet anders kon.

  16. grote vriend antonieq,

    of ik reageer op een artikel van 2.5 jaar of op een artikel die vrij recent is doet er niet toe al die dingen zijn nog steeds hetzelfde en ja er word genoeg gezegd over turken mischien niet zoveel in de media en dat omdat ze het ook niet durfen.

    EN ja ze hebben het over marokanen maar vergeet niet dat marokonen ook islamiten zijn dat de ene marokaan of de andere turk iets doet of zegt wil niet zeggen dat die Geert Wilders iedereen over 1 kam moet scheren laat hem eens eerst na zijn eigen verleden kijken voordat ie uitspraak doet over anderen. 😉

    En als we nu even terug vallen op Abdullah gul, en premie Erdogan. Wil ik jou dit wel eens duidelijk maken Abdullah Gul en Erdogan die jullie dictator noemen doen alles in overleg niemand doet iets uit zijn eigen belang als je zoveel denkt te weten dan moet je ook weten dat Turkije in afgelopen 10 jaar tijd zowat geen schulden meer heeft en dat komt sinds dat Erdogan de macht heeft waar heb jij het over?!!!!! dat de economie zo goed gaat dat er hulp word verleend aan arme mensen dat de zorg beter gaat de regelingen binnen turkijevele malen beter gaatde afspraken met andere landen inport export allemaal zo goed gaat gebeurt dit van zelf? of door Erdogan ga niet zijken over dingen waar jij geen inzage op hebt.

    Kom niet met praatjes maar met fijten en ja wat ik zeg is een fijt lees wat meer en je komt er achter.

    Met vriendelijke groet T.Dur :turk: :turk:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!