zaterdag 27 februari 2021
Home Nieuws Turkije herdenkt grote aardbeving van 1999

Turkije herdenkt grote aardbeving van 1999

4
920

Afgelopen nacht was het precies 13 jaar geleden dat Turkije werd opgeschrikt door een grote aardbeving met als gevolg duizenden doden en gewonden. In verschillende plaatsen werden herdenkingsbijeenkomsten gehouden.

De grote aardbeving die in de nacht van 17 augustus plaats vond rond de Marmara regio, eiste ontzettend veel slachtoffers. Volgens de officiële cijfers kwamen er 18.000 mensen om, volgens onofficiële schattingen zelfs richting de 40.000.

In Sakarya, Adapazari, Gölcük, Kocaeli, Yalova en in nog veel meer plaatsen werden herdenkingen gehouden om de slachtoffers en de verschrikkelijke verwoestingen te herdenken. Er werden door lokale bewoners ’s nachts lampionnetjes opgelaten en in Yalova liep een hele stoet met lantaarns richting het aardbevingsmonument.

Tijdens verschillende toespraken door o.a. politici bleek maar weer dat Turkije, ondanks deze ramp, haar lesje nog steeds niet geleerd heeft. Er wordt weliswaar beter gecontroleerd op kwaliteit van huizenbouw, maar er zijn nog zoveel oudere gebouwen in aardbevingsgevoelige gebieden die verstevigd moeten worden, en dit proces verloopt gewoon veel te traag.

Aardbevingen zouden niet tot een ramp moeten uitlopen vanwege onveilige gebouwen en ongecontroleerde projecten die slechts gericht zijn op het behalen van een zo’n groot mogelijke winst

, aldus een ingenieur.

4 REACTIES

  1. Staat nog steeds in mijn geheugen gegrift… werkte bij het Min. van Justitie, heb samen met Bep Collee Sonja Duiverman
    Heel veel wanhopige Turkse mensen aan de telefoon gehad..
    Wij hebben geprobeerd, om iedereen zo goed mogelijk te kunnen helpen, en doorverbinden met de juiste persoon-en

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.