Home Nieuws Turkije herdenkt Atatürk 73 jaar na zijn dood

Turkije herdenkt Atatürk 73 jaar na zijn dood

8
663
Turkije herdenkt Atatürk 73 jaar na zijn dood
Turkije herdenkt Atatürk 73 jaar na zijn dood

Mustafa Kemal Atatürk, de stichter van de Republiek Turkije, wordt 10 november herdacht met activiteiten door het hele land. Hij is dan precies 73 jaar geleden overleden.

Tijdens de ceremonie ter herdenking van Atatürk legt president Abdullah Gül een krans bij het Anitkabir, Atatürk’s mausoleum in Ankara. Woordvoerder van het Parlement Cemil Çiçek, minister-president Recep Tayyip Erdoğan, Generaal Necdet Özel, oppositie partijleider Kemal Kılıçdaroğlu en vele andere politieke figuren zullen aanwezig zijn bij de ceremonie.

Er wordt ook een plechtigheid gehouden bij het Dolmabahçe Paleis in Istanbul, waar Ataturk 73 jaar geleden stierf om 09:05 ’s ochtends. Ongeacht waar iedereen zich bevindt, wordt er van de mensen verwacht om ieder jaar op 10 november op dit tijdstip een moment van stilte in acht te nemen. Vlaggen in het hele land hangen deze dag halfstok.

Atatürk, geboren in 1881 in Thessaloniki, was een Turkse legerofficier, een revolutionair staatsman, de stichter van de Republiek Turkije en de eerste president. Hij werd bekend als een uiterst capabel militair officier tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de val van het Ottomaanse Rijk, leidde hij de Turkse Nationale Beweging door de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog. Na de oprichting van een voorlopige regering in Ankara, versloeg hij de Geallieerden en zijn succesvolle militaire campagnes leidden tot de bevrijding van het land en de oprichting van Republiek Turkije.

Tijdens zijn presidentschap, begon Atatürk aan een programma van politieke, economische en culturele hervormingen. Als een bewonderaar van de Eeuw van de Verlichting, wilde hij het voormalige Ottomaanse Rijk omvormen tot een moderne, democratische en seculiere staat. De principes van Atatürk’s hervormingen, waarmee Turkije werd opgericht, worden aangeduid als het Kemalisme.

8 REACTIES

  1. Ik heb je reactie weggehaald Loreley, niet Muratje. Sorry daarvoor, mijn fout.

    Ik heb het bericht vertaald uit het Engels. In dit bericht staat wel dat het vandaag gevierd wordt ipv morgen, vandaar de fout.

    Hier is de link naar het oorspronkelijke bericht:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.