Home Nieuws Turkije heeft in 5 jaar bijna 9.000 straatkinderen gered

Turkije heeft in 5 jaar bijna 9.000 straatkinderen gered

1
427

Het Kinder- en Jeugdcentrum (ÇOGEM), dat vijf jaar geleden werd opgericht door de Sociale Dienst, de Kinderbescherming (SHÇEK) en enkele andere instanties verspreid door het land, heeft sinds de opening ongeveer 9.000 kinderen gered. Volgens een voorzitter, zijn verkeerde vrienden, een slechte schoolomgeving en misbruik van genotsmiddelen een van de vele redenen dat kinderen op de straat belanden.

Het Turkse Parlement stelde in 2005 een commissie samen om te bestuderen met welke problemen dakloze en weggelopen kinderen kampen. Na de voltooiing van het hier uit voort gekomen rapport, keurde het Parlement de Wet Kinderbescherming goed, waarna straatkinderen beter beschermd konden worden en er ook meer diensten voor hen beschikbaar kwamen.
De Kinderbescherming (SHÇEK) stelde nieuwe regels op voor de bescherming van deze straatkinderen. Ook richtte de Kinderbescherming veel kinder- en jeugd (ÇOGEM) centra op voor straatkinderen door heel het land. Deze centra bieden educatieve diensten en een beroepsopleiding om kinderen en jeugd te redden van de slechte gewoontes die ze op straat hebben opgepikt.

Volgens de gegevens van het SHÇEK ondergingen in 2010, 8.834 straatkinderen een rehabilitatie-traject in deze centra. 2.005 van hen woonden tijdelijk in zo’n centrum en 6.829 kwamen alleen om de programma’s te volgen. Van de kinderen die gebruik maakten van de centra, waren er 748 die door hun familie werd gedwongen om te werken in plaats van naar school te gaan. Deze kinderen gaan inmiddels allemaal weer naar een gewone openbare school. 81 kinderen ondergingen een behandeling voor alcohol-en drugsverslaving en 95 jongeren hebben werk gevonden nadat zij een beroepsopleiding hadden gevolgd via de centra.

Ook werd er de afgelopen vijf jaar financiële steun verleend aan de families van 903 kinderen, zodat deze kinderen op school konden blijven in plaats van dat ze hun ouders moesten gaan helpen om de kost te verdienen. Onderzoek naar, en bemiddeling tussen families resulteerde er in dat 709 weglopers weer terugkeerden naar hun gezin.

Daarnaast werd er juridische actie ondernomen tegen 64 gezinnen die hun kinderen hadden gedwongen om te werken, in plaats van hen naar school te laten gaan.

Öner Ergenç (AK-Partij), voorzitter van de onderzoekscommissie voor straatkinderen, zei dat de meest prominente factor waardoor kinderen op straat belanden is; een heftig conflict met de ouders. Hij voegde eraan toe dat verkeerde vrienden, een slechte schoolomgeving of misbruik van genotsmiddelen ook vaak een van de oorzaken is.

Bron: Cihan News Agency

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties. Of abonneer zonder te reageren.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.