Turkije groeit ook zonder EU

1
695

Turkse bedrijven doen het zeer goed in de van oudsher Turkstalige gebieden in Centraal-Azie, in de voormalige landen van het Ottomaanse Rijk en in de Kaukasus. Het lijkt erop dat Turkije de EU helemaal niet meer nodig heeft voor economische groei.

Die Turkse doorbraak is allesbehalve toeval: Ankara speelt namelijk snel in op de veranderende politieke situatie in de regio, of het nu voormalige Sovjetstaten zijn of landen als Irak waar een speler als de VS zijn legitimiteit verliest. Een belangrijk voordeel van Turkije is het democratische bestel dat een voorbeeldrol vervult nu steeds meer staten in het Midden-Oosten in hun voegen kraken. Turkije laat er geen misverstand over bestaan een dominante rol in de regio te willen spelen en streeft dat ook actief na. Doordat er in de buurlanden vrijwel geen vrijemarkteconomieën bestaan mikt Turkije door goede contacten met plaatselijke regeringen op het binnenhalen van lokale contracten.

De Turkse minister van Handel heeft gezegd in 2023 `s werelds tiende economie te willen zijn. En daar hebben de Turken goede kaarten voor: de Turkse export bedroeg in 2009 130 miljard dollar, dat was in 2000 nog 30 miljard dollar. Van het exportcijfer bestaat 90% uit industriële producten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!