Turkije gaat eigen vliegtuigen bouwen

15
814

Vandaag is door de Turkse minister van Transport Binali Yıldırım bekendgemaakt dat Turkije binnenkort gaat beginnen met de bouw van zijn eigen vliegtuigen. Tijdens een interview op de Turkse radio kondigde hij dit aan. 

Één van de hoofdredenen achter dit besluit is het groeiende importoverschot van het land dat over het algemeen geaccepteerd wordt als een bedreiging voor de Turkse economie, naast de oplopende rentes en het zakken van de waarde van de Lira.

Doordat de afstanden in het binnenland groot zijn en het inkomen de laatste jaren gestegen is, is het vliegverkeer een steeds sneller groeiende sector in het land. Maatschappijen zoals Pegasus en Turkish Airlines hebben dan ook megabestellingen gedaan bij producenten zoals Boeing en Airbus.

Hoewel de productie direct van start zou moeten gaan volgens de Turkse minister, is het nog onduidelijk wie de toestellen gaat produceren. Turkije heeft enige ervaring in de luchtvaartproductie met de assemblage van F16’s, maar heeft nog geen passagierstoestellen vervaardigd. Het is ook nog onbekend of er al een ontwerp gereed is.

Over het algemeen zijn er drie type toestellen populair bij Turkse maatschappijen. De boeing 737, 767 en de airbus 320, dit zijn meestal toestellen die een capaciteit bieden van 130 tot 260 passagiers. Opvallend is dat Turkije kiest voor het produceren van kleinere toestellen met 60 tot 120 zitplaatsen. Waarschijnlijk zullen deze vooral gaan dienen voor binnenlandse vluchten.

15 REACTIES

 1. het wiel uitvinden, terwijl het al in gebruik is?
  dit kabinet wil boven zichzelf uitrijzen ten kosten van het welzijn van het turkse volk.

  waarom heeft men overal joint-ventures gevormd om kosten draaglijk te maken?
  de regering van turkije zal weleens laten zien, hoeveel belastingcentjes van de bevolking zij over de balk kunnen smijten, voordat het volk werkelijk in opstand komt.

 2. men heeft reeds een officieel verzoek bij de russen ingediend om afdrukken van de bouw van de TOEPOLEV.
  dan behoeft men zelf niet meer aan de tekentafel een vliegende doodskist te ontwikkelen.

 3. Reproduceren is een lastig iets.
  De japaners deden het redelijk.
  De chinezen maakten er een puinhoop van
  De koreanen hebben veel dingen geperfectioneerd.

  Ik weet dat o.a. de turkse toyota’s uit bursa levensgevaarlijk zijn tegenover die uit japan.
  Ik weet dat de turk als tie de kans krijgt liever een opel uit duitsland heeft als eentje uit bursa.Dit omdat ze daar voor veel onderdelen goedkope, inferieure, materialen gebruiken en het niet altijd zo nauw neemt met eindcontrole.

  Hoop dat mochten er echt vliegtuigen gebouwd gaan worden dat er veel dingen toch wel beter bekeken gaan worden.

  Anders ga ik gewoon met de bus :mrgreen:

 4. @borus verdonk

  Kennis? technologie? Opleidingen? Alles wat erbij komt kijken. Heel wat banen erbij. Turken die dachten als jou , hebben Turkije dom en arm gehouden. Laten we vooral alles uit het buitenland inkopen, en niks zelf ontwikkelen. Turken kunnen prima vliegtuigen bouwen. Zelfs toen boeing en airbus niet eens bestonden , had Turkije de eerste vliegtuigfabriek. 1 van de latere testvluchten was gesaboteerd, bestellingen liepen terug en de regering besloot de fabriek te sluiten. Op youtube kan je nog een kleine documentair over vinden. Wat Turkije ook gaat doen, zolang ze de Amerikanen en joden maar uit de buurt weten te houden van de fabrieken, komt het goed.

 5. @antonieq

  Kom met bronnen en feiten. Ook wat betreft goedkope materialen is puur onzin. De Turkse auto-industrie is juist bekend om zijn kwaliteit dan kwantiteit. Auto`s die in het westen worden gemaakt zitten ook vol onderdelen die gemaakt zijn in Turkije.

  google dit maar, pdf bestand
  The Journey of the Turkish Automotive Sector into the Future. Komt helemaal goed, voor je kijken en doorlopen.

  Jullie leven met je hoofd in de Turkije van 50 jaar terug.

 6. Meer dan één miljoen auto’s worden er per jaar in Turkije geproduceerd. 75 % voor de export. En steeds meer autofabrikanten investeren in autofabrieken in Turkije.

 7. @Ser,

  vraag iedere Turk in Turkije zelf maar op straat.
  Zeker 1 op 3 zullen je zeggen wat ze van in Turkije gemaakte auto’s vinden.
  Zoek eens op waarom bijvoorbeeld de Mitsubishi Prences bussen alleen nog maar op korte stukjes in de stad mogen rijden.

  Dan de opmerking over amerikanen en joden.
  Als je gaat googelen naar diepere info over allerlei bedrijven zul je zien dat vriend erdogan elk bedrijf waar de staat maar een beetje zeggenschap over heeft verkocht heeft aan amerikan en joden.

 8. @antonique Ik deel je mening over Erdogan,maar absoluut niet over de auto- en vliegtuig-industrie. Turkije krijgt juist steeds meer respect vanuit het buitenland voor de kwaliteit en discipline die in high end producten worden gestoken. Lees er idd eens wat meer over. Auto’s,witgoed,quantum-technologie en medisch kennis zijn juist erg goed. Zie hiervoor de grote samenwerkingen en onderzoeken die worden gedaan met Silicon Valley en MIT. Ik zit als exchange student vanuit Delft bij Bilkent en wij werken momenteel aan een sector van de quantum computer. Zegt denk ik ook wel al iets over het kennis niveau in Turkije.

 9. @Tesla,
  ( Nicola?)

  Ik werk zelf voor een firma met hoge technologische kwaliteiten en kan met grote zekerheid zeggen dat de Turkse auto-industrie toch echt veel onderdelen van inferieure kwaliteit gebruikt en zeker voor de inlandse markt.

  Kennis niveau in Turkije is er zeker. Heb heel wat Turken op mijn Linked-in.
  Probleem is echter dat wetenschap te vaak niet in het straatje van AKP past.
  Zie o.a. de laatste toestanden waarbij de AKP de ODTU dwarszit door een nutteloze snelweg door hun terrein aan te leggen.

 10. @antonieq

  hoe komt het nu dat je over alles negatief bent … Toyota is niet van de staat is van Toyota en Sabanci… vandaar ook ToyotaSa

  In hoe vere heeft de Nederlandse overheid zeggenschap over philips…..!!

  Niemand geloofde dat Turkye zijn eigen oorlog schepen zou gaan maken

  Marmaray …. wat voo onzin is dat

  Kanal istanbul kan nooit ….

  Derde brug wat lult die AKP toch..

  3de luchthaven hi is gestoord….

  duizenden km dubbele snelweg…. onzin..

  lesboeken optijd in de klas …….

  Schulden afglost bij IMF

  enz enz enz enz….

  Murat

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!