Turkije financieel aantrekkelijker voor buitenlanders

15
809

Turkije is op dit moment financieel aantrekkelijker voor buitenlanders omdat de Euro in Turkije nu veel meer waard is. Het aanschaffen van een vakantiehuis of het boeken van een luxe vakantie is dus veel aantrekkelijker geworden.

De Turkse munteenheid Lira is in het afgelopen jaar 26 procent goedkoper geworden ten opzichte van de Euro. Het is dan ook niet verrassend dat er steeds meer buitenlanders naar Turkije toe trekken om van deze voordelen gebruik te maken. De regels voor het aanschaffen van huizen zijn in de afgelopen periode ook behoorlijk versoepeld. Traditioneel is de winter in het algemeen ook een aantrekkelijke periode voor de aankoop van vakantiewoningen aangezien de vraag zich concentreert op de zomer.

Op het moment van schrijven staat de Lira op 2,98 tegenover de Euro, terwijl in het afgelopen decennium de Lira ongeveer de helft van de waarde heeft verloren.

Reisbureaus die op dit moment hun zomeraanbod aan het inkopen zijn kunnen vaak hoge kortingen verwachten die weer worden doorberekend naar klanten. De verwachting is dan ook dat het een drukke zomer zal worden aan de Turkse kust ondanks de negatieve politieke spanning die te zien is in diverse media.

15 REACTIES

 1. Hopen maar dat de tour operators in lira inkopen en niet in euro. Meeste hotels vragen gewoon euro voor eurpese gasten ook van tour operators. Visa is makkelijk maar je moet het weten en je hebt een creditcard nodig. Als de touroperators en vakantiegangers klagen bij de Turkse ambassade gebeurt er misschien wat, maar je moet waarschijnljk smeergeld aan Erdogan betalen

 2. in alle landen is corruptie, maar deze PM, gekozen 11 jaar geleden om corruptie te stoppen, heeft persoonlijk meer dan 8 miljard dollar in verschillende Zwitserse rekeningen staan en schoenendozen zijn nergens meer te vinden in Turkije, zitten allemaal vol met cash onder de bedden van politici familie! Deze schaal is waarschijnlijk alleen in Putinland geëvenaard.

 3. De Euro was 3.02TL vandaag. De markt reageerd heel heftig, combinatie van dingen die in Amerika gebeuren en de acties van de overheid in Turkije. Als verkiezingsstunt heeft de overheid aangekondigd de kosten van benzine niet verder te laten oplopen en betaald vanaf nu het verschil met de werkelijke kosten. Turkije heeft de duurste benzine ter wereld.

 4. @Rick,

  Als je iets beweert, dien je ook je bronnen te vermelden en bewijzen aan te dragen.
  Kun je dat niet, dan hou je beter je mond om te voorkomen dat je jezelf voor schut zet en van stemmingmakerij wordt beschuldigd.

  Het blijft natuurlijk leuk om over schoenendozen en pinguïns te blijven reutelen en om zaken geheel uit zijn verband te rukken, zeker als Capulcu onder elkaar, maar zoals altijd wordt je vanzelf erg stil als je bewijzen op tafel moet leggen of een alternatief voor deze regering die Turkije al 11 jaar lang ieder jaar weer naar een hoger niveau tilt. En natuurlijk, geen koe zo bont, of er zit wel een vlekje aan, maar dat zijn relatief gezien maar kleine vlekjes.
  Maar wen er maar aan, want de meerderheid in Turkije is veel verstandiger en helderder van geest dan jij en zal deze regering – met of zonder vlekjes – keer op keer opnieuw democratisch verkiezen, terwijl mensen van jouw kaliber hun kiezen stuk zullen knarsen omdat het leger ze niet meer komt verlossen uit hun lijden (mag niet van de EU). De oppositie zal de eeuwige kleine minderheid blijven.

  #neringziek #nijd #jaloezie #afgunst

  Ik daag je uit om mij een beter alternatief voor Turkije aan te dragen. Dat is er niet, want de zogenaamde ‘intelligentia’ (= ander woord voor Capulcu) in Turkije is zo onkundig, dat ze niet in staat is om een alternatief in elkaar te timmeren. Misschien zijn ze dan toch niet zo slim after all…

  Ook 2014 zal wederom een mooi groei-jaar worden voor Turkije, ook voor het toerisme. En daar zal de nieuwe procedure omtrent het visum niets aan afdoen. Want de Nederlanders mekkeren hier wel dat ze niet meer naar Turkije zullen gaan vanwege het visum, maar Nederlanders denken nu eenmaal met hun portemonnee en zullen kosten noch moeite sparen om voor een dubbeltje op de eerste rang te kunnen zitten.

 5. Ik ben dol op Turkije, ik houd veel van haar bevolking en ik woon er vier maanden per jaar – maar helaas: politiek gaat het de verkeerde kant op. Natuurlijk kan je dat in veel opzichten ook van Nederland zeggen (waar met RABO-bankiers geheime schikkingen worden getroffen en de daders van de libor-fraude niet worden vervolgd)maar het gaat niet aan om – zoals ego575 zegt – te beweren dat aan een koe zo bont geen vlekje zit. Daar bewijs je Turkije en de Turken geen dienst mee.

  Het valt niet te ontkennen dat Erdogan zich steeds autocratischer opstelt. Voor bronnen en bewijzen hoef je alleen maar het nieuws te volgen (en wie zegt dat dat allemaal gelogen en onzin is, maakt zich net zo belachelijk als de premier die beweert dat de problemen in Turkije worden veroorzaakt door een buitenlandse samenzwering). Zoiets als vrije meningsuiting (altijd al problematisch in dit prachtige land) dreigt steeds meer te worden beperkt. Tal van kritische journalisten en schrijvers zitten al maanden in voorarrest.

  Door het optreden van Erdogan is de lira de laatste dagen enorm in waarde gedaald (nu al bijna 3,20 voor 1 euro). Dat mag voor Europese toeristen leuk zijn, maar denk er wel om dat de inflatie daardoor enorm zal toenemen. Alles zal veel duurder worden en de gemiddelde, maar vooral de armere Turk wordt daarvan letterlijk het kind van de rekening.

  Natuurlijk is er een beter alternatief voor Turkije. Dat is wanneer de kiezers afrekenen met de religieuze retoriek van de AKP, het nationalisme van de CHP en de extreem-rechtse demagogie van de MHP.

 6. Timoer:
  Helaas ligt het niet zo makkelijk. Er is op dit moment heel erg veel censuur en zelf censuur. Er is niet zo iets als zendtijd voor de politieke partijen zoals in Nederland. Een nieuwe partij moet dus eerst de media voor zich winnen om hun boodschap te verspreiden en die media is voornamelijk in handen van conglomeraten die zaken doen met de overheid op alle andere vlakken dan media. Media is dan ook niet perse een activiteit die winst hoeft te geven, het gaat om allianties. Daarnaast is de 10% kiesdrempel niet bevordelijk om kleine partijen te laten groeien naar grote.

  Ik denk dat er zowel rechts als links een enorm gat aan het vormen is. Vergeet ook niet dat de AKP in de laatste peilingen nog steeds de grootste is, misschien niet in Istanbul waar er een kleine achterstand is maar zeker richting het zuiden en oosten is de partij nog immens populair. Het probleem is dat door de situatie in de media die ik heb beschreven een alternatief niet snel gevormd is. En laten we eerlijk zijn, iedereen moet het recht hebben om zich te laten vertegenwoordigen, ook de ultra conservatieven, maar die ga je dus niet bereiken.

  De Lira staat inmiddels iets stabieler op 3,05tl per euro, wat ook heeft te maken met de FED die goedkoop geld moeilijker maakt. De rhetoriek van Erdogan waar hij de markt de schuld geeft (nu is het gewoon Gulen en niet de EU of de VS) is ook wat afgenomen en morgen gaat hij zelfs bij Merkel op bezoek. Toenadering wordt dus wel gezocht. Legitiem of voor de financiele markt, ik weet het niet.

 7. @Timoer ,deBekker,

  ondertussen bijna drie weken later zijn er twee omstreden wetten aangenomen.
  Een wet om kinderen te beschermen tegen de dingen die zo op internet tegen kunnen komen!
  (een duidelijke AKP manier voor internet censuur dus)
  En een wet die de geheime dienst MIT, of iedereen die meewerkt toestemming geeft om zonder zichzelfte identificeren 24 uur per dag zomaar bij iemand naar binnengaat en deze persoon of personen naar de gevangenis stuurt.

 8. Turkije is nu inderdaad een land waar je goedkoop vakantie kan vieren met de lage lirastand, dus zal de bezetting in hotels enz. goed zijn. Maar ik denk niet dat veel buitenlanders nog geld willen investeren door een huis te kopen, Turkije is daarvoor een veel te onzekere factor geworden, ook al dalen de huizenprijzen op dit moment wel erg hard in de toeristische gebieden.

 9. @Marjan,

  De lage lirastand zou het wat aantrekkelijker kunnen maken ware het niet dat de regeringspartij dingen zoals alcohol, toch in het algemeen veel genuttigd in vakantietijd, zo duur heeft gemaakt dat het zelfs voor de nederlandse toerist bijna Saint Tropez prijzen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in
Captcha verification failed!
Captcha gebruikersscore mislukt. Gelieve ons te contacteren!